Nava amiral a Poliţiei de Frontieră, Ştefan cel Mare, în misiune de supraveghere a frontierelor Europei

Nava amiral a Poliţiei de Frontieră, Ştefan cel Mare, în misiune de supraveghere a frontierelor Europei

De ziua Sfântului Ştefan, nava maritimă de patrulare a Gărzii de Coastă, a plecat spre Marea Mediterană unde timp de trei luni va particiap la supravegherea frontierelor Europei. În urmă cu doi ani, poliţiştii români de frontieră au salvat în Marea Mediterană, 1000 de migranţi sirieni abandonaţi în ambarcaţiuni uşoare.

Cei 21 de poliţişti de frontieră de la bordul navei Ştefan cel Mare vor executa misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare, alături de celelalte state membre UE participante la misiunea comună Triton 2016. “Este o misiune de acordare asistenţă statului italian deoarece acesta se confruntă cu un fenomen migraţionist foarte mare. Echipajul navei este pregătit să acorde asistenţă de salvare şi totodată să descoperim şi pe cei care organizează aceste reţele de trafic de persoane şi de migraţie ilegală”,  adeclarat, la plecare, comandantul navei, Cătălin Paraschiv.

Nava Ştefan cel Mare, achiziţionată în 2010 cu 25 milioane de euro, se află deja la a cincea misiune sub egida Agenţiei europeane pentru supravegherea frontierelor externe ale Comunităţii Europene, Frontex. Cei 21 poliţişti de frontieră sunt special pregătiţi pentru salvare, dar şi pentru a exploata în siguranţă nava maritimă. Pentru scurt timp, nava poate transporta până la 500 de imigranţi„ spune Cătălin Paraschiv. Vasul este dotat cu aparatură ultraperformantă de depistare, chiar şi la 10 mile distanţă,  care o ajută să descopere din timp ambarcaţiunile care au nevoie de ajutor.

Speranţa comandantului navei este ca în misiune „să nu găsim oameni decedaţi, înecaţi în Marea Mediterană, să sperăm că vom ajunge la timp să-i putem salva”. Nava dispune de spaţii de cazare pentru migranţi dar şi de un mic spital. Agentul şef adjunct, George Miu, care este şi paramedic, a participat în urmă cu doi ani la misiunile de salvare. „Cel mai şocant moment a fost când am luat, într-un coş mic, un copil de 28 de zile. Am crezut că e un bagaj şi când am văzut că mişcă am rămas uimiţi. Şi momente de astea sunt foarte multe. Toţi au fost salvaţi, nu am avut până acum cazuri de decese”, îşi arată, el, optimismul.

Ne puteți urmări și pe Google News