NATO va amplasa noi baze militare în estul Europa de Est

NATO va amplasa noi baze militare în estul Europa de Est

NATO își va desfășurat forțele la noi baze din estul Europei, pentru prima oară, ca răspuns la criza ucraineană, într-o încercare de a-l împiedica pe Vladimir Putin să provoace probleme în fostele state sovietice de la Marea Baltică, a anunțat secretarul general al Alianței, potrivit publicației britanice The Guardian.

Anders Fogh Rasmussen a declarat că summitul NATO de la Cardiff, din 4-5 septembrie, va depăși diviziunile din interiorul Alianței și va agrea asupra relocării unor forțe la granițele Rusiei, o măsură care, cu siguranță, va atrage o reacție puternică din partea Moscovei.

El a subliniat că NATO intenționează să ajute la securitatea Ucrainei, prin sprijinul acordat modernizării forțelor sale armate și să ajute țara să contracareze amenințarea venită dinspre Moscova.

Rasmussen a spus: „Vom adopta ceea ce numim un Plan de Acțiune, pentru a fi gata să acționăm rapid, în acest cu totul nou mediu de securitate din Europa. Vom avea ceea ce deja numim Forța de Răspuns a NATO, al cărei scop este să fie pregătită pentru a participa rapid la misiuni, dacă este nevoie. Acum intenția noastră este de a desfășura ceea ce eu aș numi o forță de atac perfect pregătită pentru acțiune în orice moment”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul NATO a adăugat că pentru a putea fi pregătită o astfel de forță, capabilă de acțiuni rapide, este nevoie de anumite facilității și locații în statele gazdă.

Așa că este vorba, în prima fază, de amplasarea unor echipamente, logistică, să fie pregătite baze militare, infrastructură, sediul central, etc. „Ideea este că veți observa în viitor o prezență mai vizibilă a NATO în est”, a explicat Rasmussen.

Polonia și trei state Baltice au fost alarmate de amenințarea pe care o percep din partea Rusiei și au cerut o prezență mai puternică a NATO în regiune. Ele au criticat ceea ce consideră a fi un răspuns doar simbolic al Alianței la acets risc, până acum.

Dar problema bazelor militare permanente ale NATO în Europa este una ce provoacă disensiuni.

Franța, Italia și Spania se opun, în timp ce americanii și britanicii sunt pro, pentru a îndeplini cererile europene. Germania, potrivit unui oficial al NATO, stă deocamdată deoparte, din cauză că ar putea provoca Rusia.