NATO: scutul antirachetă rămâne un sistem defensiv

NATO: scutul antirachetă rămâne un sistem defensiv

Toate măsurile analizate şi luate de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) sunt unele de apărare şi corespund în totalitate obligaţiilor internaţionale ale organizaţiei, a declarat, pentru agenţia de presă Interfax, un reprezentant al Alianţei la Bruxelles.

Întrebat de agenţia rusă de presă despre informaţiile apărute în publicaţia germană Der Spiegel, conform cărora reprezentanţi ai țărilor baltice şi ai Poloniei ar fi solicitat NATO să orienteze sistemul antirachetă în direcţia Rusiei, reprezentantul Alianţei Nord-Atlantice a răspuns: “Nu comentăm presupuse scurgeri de informaţii”.

Potrivit declaraţiilor sale, NATO a luat măsuri imediate pentru a “întări apărarea colectivă, în vederea acţiunilor agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei”.

“Liderii ţărilor NATO vor adopta la summit (în Țara Galilor, în 4-5 septembrie) un plan de acţiuni pentru reacţie operativă, pentru a aduce corective pe termen lung, în contextul noilor situaţii de securitate. Acest lucru ar putea include o înnoire a planurilor de apărare, exerciţii suplimentare şi desfăşurări corespunzătoare”, a explicat interlocutorul pentru Interfax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a ţinut să amintească poziţia pe marginea sistemului de apărare antirachetă, poziţie adoptată de şefii de stat şi de guvern ai Alianţei, în timpul summitului de la Chicago, din 20 mai 2012: “Sistemul de apărare antirachetă al NATO din Europa nu va submina stabilitatea strategică. Apărarea antirachetă a NATO nu este îndreptată împotriva Rusiei şi nu va submina potenţialul strategic al Rusiei. Apărarea antirachetă a NATO are drept scop apărarea în faţa ameninţărilor potenţiale ce provin din afara regiunii euro-atlantice”