Fost comandant al NATO: Ne-a surprins rapiditatea cu care au acționat rușii în Crimeea. Ce a spus despre România

Fost comandant al NATO: Ne-a surprins rapiditatea cu care au acționat rușii în Crimeea. Ce a spus despre România

Ţările din regiunea Mării Negre, inclusiv România, sunt într-o „vecinătate provocatoare”, în care Rusia a comasat în Crimeea o platformă impresionantă de proiectare a puterii, spune generalul american Philip Breedlove, fost comandant militar al NATO.

Potrivit generalului american Philip Breedlove, fostul comandant militar al NATO până în mai 2016, Moscova a transformat Marea Neagră într-o zonă A2/AD (anti-access/area denial), prin care poate controla şi nega acţiuni în regiune, atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război, scrie Gândul.

În aceste condiţii, România şi statele riverane Mării Negre ar trebui să înţeleagă că „apărarea începe acasă”, până să ajungă la forţele rotaţionale şi la exerciţiile comune pe care NATO le desfăşoară în regiune, pentru a contracara această ameninţare, fără însă a deveni prea provocatoare şi a crea fricţiuni şi mai mari cu Rusia, a arătat Breedlove, potrivit Gândul. 

Generalul american a arătat că Rusia este o forţă care învaţă şi se adaptează permanent, în timp ce naţiunile occidentale au încă dificultăţi în a se adapta şi mai ales de a răspunde „războiului de sub linii”, cum numeşte Breedlove războiul hibrid practicat cu succes de ruşi în Ucraina, scrie sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Breedlove a explicat că schimbarea de retorică de la Casa Albă şi recentul atac ordonat de Donald Trump asupra Siriei nu sunt în niciun caz simple „parade de putere”, ci fac parte dintr-o politică de reimplicare a SUA în zone din care americanii au făcut pasul înapoi, sub administraţia anterioară a lui Obama.

„Apărarea începe acasă. Trebuie să privim la toate ţările din jurul Mării Negre, de la Turcia în jur, care sunt membre NATO, şi să vedem în ce grad răspund ele mai întâi pentru ele însele. Apoi, în al doilea rând, ca parte a NATO”, a explicat generalul american în rezervă Philip Breedlove, fostul SACEUR (Supreme Allied Commander Europe, comandantul militar al NATO) al Alianţei până în mai 2016, la summit-ul Good Governance organizat la Bucureşti de grupul Strategikon.

Brexitul nu va afecta apărarea europenă pentru că Marea Britanie va creşte contribuţiile la NATO. Este opinia generalului american Phillip Breedlove,scrie și Digi24, care adaugă că generalul în rezervă susţine că armatele europene trebuie să se modernizeze şi că militarizarea de către Rusia a regiunii Mării Negre ar trebui să îngrijoreze România. Fostul comandat NATO a declarat că, acum trei ani, Alianţa a fost luată prin surprindere de rapiditatea anexării peninsulei Crimeea.

„Dacă veţi întreba la NATO şi pe liderii din Marea Britanie, asta am făcut eu recent când am fost să mă întâlnesc cu liderii celor două camere, aţi afla că ei se implică şi mai mult în NATO acum, pentru a arăta Europei că nu părăsesc poziţia de apărare. Contribuţiile la NATO au crescut dincolo de ceea ce au stabilit iniţial”.

Marea Neagră rămâne o zonă tensionată, iar România trebuie să continue modernizarea armatei, mai spune generalul Breedlove. Fostul comandant militar consideră că gesturile NATO din regiune trebuie bine calculate pentru a nu creşte tensiunile cu Rusia.

„Cred că este important ca NATO să sprijine ţările de la Marea Neagră şi să demonstreze că este o zonă în care Alianţa operează. Nu cred că este necesar ca Rusia sau NATO să provoace. Nu cred că trebuie să exagerăm în Marea Neagră şi să creăm şi mai multă tensiune”, a mai spus el.