Editura Evenimentul si Capital

Nastratin Hogea, trei pilde de vară. Balanțele trebuie să se relaxeze, Peștii se descurcă onorabil │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8020 Vizualizari

Nastratin Hogea este eternul înțelept, om bun și bine intenționat, care aduce umorul, zâmbetul, în viața noastră cotidiană. Sărac, cum îi stă bine unui adept sufi, ne îmbogățește nemăsurat sufletul și mintea. Ascultați și luați aminte!

 

 

HOROSCOP  Pe 5 iulie s-au născut Cecil J. Rhodes, Phineas T. Barnum, Jean Cocteau, G.J.R. Pompidou, D.F. Davis, Visarion Roman, Constantin Tănase, Anatol Albin, Nicolae-Victor Teodorecu, Irina Movilă, Mihaela Agachi, Bogdan Ghiu.

 

Pe 5 iulie în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Atanasie Atonitul, Ciprian şi Lampadie.

 

Din negura vremii vine, în ”Kalendar” o sărbătoare veche ca şi timpul: Tănăsia Ciumii.

 

Numele este creştinat, se vede. Nu se mai ştie denumirea originară, pentru că s-au pierdut documente prţioase, calendarele dacice. Ce să mai zic de calendar, s-a pierdut mândra ţară a dacilor, Țara Lupilor. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă romanii nu cucerau Dacia? Vă relatez eu ce mi-a spus C.S. Nicolaescu-Plopşor: „Nene, zice, probabil că am fi fost şi noi o naţie tare ca nemţii, sau vikingii, unde scârbăvnicia sclaviei romane nu a ajuns!”

 

Ciuma a fost o boală mortală adusă în Europa din Asia prin secolul XIV din cauza genocidului pisicilor care a permis mărirea numărului de șobolani purtători de bacilul ciumei. Probabil că şi denumirea provine din timpul acela. Restul... s-a pierdut!

 

S-au pierdut multe. S-au distrus şi mai multe. Am fost, de mult, o colonie, „Dacia Felix”. Cât de fericiţi puteau să fie sclavii? Am redevenit o colonie. Cât de fericiţi suntem? Cu 70% din populație care ia pastiluțe colorate, cu jumătate din populația activă băjenită, cu tinerii care, nouă din zece, vor să emigreze oriunde, chiar și în Etiopia, răspunsul este evident.

 

Să revenim la Tănăsia Ciumei, sărbătoare agricolă ţinută de la miezul zilei, când orice activitate înceta, altfel grele sancţiuni ameninţau satul de oameni cumsecade şi harnici, dintre care ciuma era cea mai uşoară. Observăm în aceste ritmuri de viaţă de altădată că civilizaţia trebuia impusă, regulile trebuiau respectate, ordinea cosmică trebuia să guverneze. Nu este greu să se respecte Legea Strămoşească, pentru că oleacă de pauză nu a stricat românului!

 

HOROSCOP   Dar, după cum mi-ați scris, dragi lupi, padawani și hobbiți, este momentul unor noi pilde cu Nastratin Hogea. Pilde de vară.

 

Într-o noapte de vară, Nastratin ședea cu frumoasa lui soție, cea de a doua, Leila, pe tersa care constituie acoperișul casei, ca la multe case din Orient. Era tare frumos și cerul înstelat parcă mai misterios ca niciodată. Leila se uită la stele și-l întreabă pe Nastratin: ”Bărbate, toată lumea știe că ești un înțelept! Oare câte stele or fi pe cer? Pot fi numărate?” Și Nastratin se uita pe cer, la frumusețea nopții, când, iată, o stea căzătoare brăzdează bolta. ”Da, da, buna mea soție, sunt toate stelele, mai puțin una!”

 

Într-o altă noapte de vară, Nastratin, de căldură, pusese câte un hamac, pentru soție și pentru el pe terasă și se pregăteau să doarmă când Nastratin aude un hoț care cotrobăia, jos, în casă. ”Leila, draga mea soție, ce idee bună ai avut să împărțim toți banii și toate lucrurile de preț la săraci!” spune Nastratin. Un moment de tăcere. De jos, din casă se aude o voce groasă și cam mitocănoasă: ”Apăi, dacă am dat peste o casă de oameni sfinți, las și eu aici zece dinari ca să mi se ierte păcatele!” Și hoțul s-a făcut nevăzut.

 

În a treia noapte de vară Nastratin Hogea nu dormea și nu o lăsa nici pe Leila să doarmă. Se plimba de colo-colo cu un topor în mână, nehotărându-se unde să-l pună. ”Ce ai bărbate, căldura nu te lasă să dormi?” întreabă Leila. ”Ba, răspunde Nastratin, nu știu unde să ascund toporul ăsta prețios, am dat pe el 30 de dinari, e făcut la Damasc, din oțel de Zanjan”. ”De cine ascunzi toporul, bărbate?” Nastratin răspunde: ”De pisică, ai văzut cum a furat un ghem care nu valora nici un dinar, așa că o să fure cu siguranță toporul ăsta de 30 de dinari!”

 

Nastratin Hogea, reflecția altui timp și spațiu când oamenii aveau mult timp, aveau timp să savureze un șerbet de lămâie cu apă cu gheață și să asculte încă o întâmplare cu înțeleptul, dar hâtrul hoge.

 

Să vă mai spun o pildă cu Nastratin? Dar șerbet, aveți?

 

Haideți să amânăm pe mâine, știu eu că nu aveți șerbet, șerbetul bun este foarte rar, doar la maica stareță Singlitichia de la Sf. Mănăstire Suzana mai puteai savura un șerbet de zmeură nec plus ultra, care l-ar fi făcut și pe șahul șahilor să exclame ”hube!”. Dar, timpul trece, toate secundele rănesc, ultima omoară!  De aceea cred că este bine pentru toată lumea că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                        ⃰    ⃰    ⃰

 

HOROSCOP

 

 

BERBEC    Eşti într-o perioadă de reconstrucţie sentimentală şi ziua de azi e nimerită să-ţi lămureşti unele lucruri. Eşti obosit, dar, continuă cu dinamism, dispui de o rezervă de energie suficientă. O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii.

 

TAUR   Dimineaţa trebuie să te ocupi de problemele urgente. Nu acţiona după prima veste pe care o auzi. Nu te repezi imediat şi nu lua de bun pe primul venit. Este bine să nu iei decizii importante. Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi micile confesiunile mincinoase. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva situaţia.

 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate