Editura Evenimentul si Capital

Povestea uimitoare a elevilor români! NASA îi voia, dar ei nu aveau bani de drum

Finalişti români la Zero Robotics: Fineas Silaghi, Vlad Mihai Ciuleanu, David Cândreanu, Pavel Prodaniuc
Autor: | | 4 Comentarii | 480 Vizualizari

În ciuda condițiilor şi a sistemului, elevii români continuă să facă performanțe dincolo de granițe. Este cazul a patru liceeni din Timişoara care au reuşit, în urma unui selecții dure, să se califice în finala cunoscutului concurs internațional ,,Zero Robotics High School Tournament 2016”

Pasionați de robotică şi ambițioşi, elevii au fost puşi într- o situație dificilă atunci când erau la un pas să renunțe la concurs în lipsa fondurilor necesare pentru deplasarea de peste ocean pe care o presupunea competiția.

Statul nu i-a ajutat

Cu toate că era firesc ca autoritățile să îi susțină, ajutorul a venit din partea unei bănci private, care s-a oferit să acopere costurile necesare pentru participarea la Zero Robotics. „Să te numeri printre echipele finaliste ale concursului de robotică organizat de NASA este o performanță foarte importantă a celor patru elevi din Timișoara, care arată potențialul tinerilor români de a avea succes în domenii nu tocmai ușoare .Neam bucurat foarte mult când am primit invitația de a participa în finală, însă în ciuda eforturilor noastre nu putem acoperi costurile necesare deplasării în SUA”, spune Gabriela-Nuşa Cojocaru, profesor coordonator al echipei heRobotics.


FOTO: Elevii califi cați alături de profesorul coordonator, Nuşa CojocaruReferitor la ajutorul oferit, reprezentanții băncii spun că susținerea unor astfel de cauze trebuie să reprezinte o normalitate.,,A fost firesc să oferim suportul nostru elevilor Fineas Silaghi, Vlad Mihai Ciuleanu, David Cândreanu, Pavel Prodaniuc și profesorilor coordonatori, pentru a ajunge în finala unuia dintre cele mai importante concursuri de robotică din lume. Suntem aici nu să vorbim, ci să ne implicăm, să transformăm în măsura posibilului ideile și visurile în realitate”, a declarat Flavia Popa, Secretar general, BRD – Groupe Société Générale.

La şcoală au învățat doar bazele, restul acasă

Performanța elevilor este cu atât mai incredibilă, cu cât la şcoală elevii au învățat doar bazele programării, restul fiind o muncă individuală. ,,Programa şcolara conține învățarea C/C++- ului şi a algoritmilor. În acest concurs, ei au folosit limbajul de programare C şi au dezvoltat o strategie proprie printr- un API oferit de organizatori. Putem zice că a fost o muncă individuală pe o bază creată în şcoală. O parte din pregătirile pentru această competiție au avut loc după orele de curs, în sala Smart a Liceului Pedagogic ,,Carmen Sylva” din Timișoara, sub supravegherea profesorului coordonator al echipei, iar cealaltă parte, de acasă, prin munca individuală şi de echipă (Skype, Drive). Viitorul omenirii este în spațiu şi este fascinant pentru ei să participe la dezvoltarea tehnologiei. Pentru ei, accederea chiar şi pentru două zile la MIT este o provocare formidabilă. Au posibilitatea de a-şi verifica potențialului intelectual comparativ cu alți tineri din lume, de a câştiga experiență, de a întâlni tineri pasionați de acest domeniu”, continuă profesorul coordonator al echipei noastre. Finala a avut loc în urmă cu o săptămână, iar elevii noştri urmează să revină în țară.

Zero Robotics, cea mai bună competiție de robotică din lume

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate