Editura Evenimentul si Capital

MUZEU DIGITAL la MONUMENTUL ROMÂNESC din Cartea Recordurilor

Autor: | | 0 Comentarii | 837 Vizualizari

Un muzeu digital va funcţiona în monumentul românesc din Cartea Recordurilor, situat la cea mai mare înălţime pe un vârf de munte. Este vorba de Crucea Caraiman, ridicată în memoria ostaşilor români căzuţi în Primul Război Mondial, pentru reîntregirea nemului românesc. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că lucrările de reamenajare a crucii comemorative vor începe în 2018, atunci când se împlinesc 90 de ani de la construcţia ei pe vârful din Masivul Caraiman.

Un muzeu digital va funcţiona în monumental românesc care a intrat în Cartea Recordurilor, în anul 2013. Crucea Caraiman va fi reabilitată și restaurărată după ce a fost transferată, în anul 2016, în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Anunţul a fost făcut de secretarul general al MApN, Codrin Munteanu, care a fost, marți, 4 aprilie, la Monumentul Eroilor Crucea Caraiman, împreună cu reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Vizita din Masivul Caraiman face parte din procedura de evaluare tehnico-economică a cererii de finanțare a proiectului „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul monumentului Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial/Monumentul Eroilor Crucea Caraiman”.

Monumentul Eroilor Crucea Caraiman (Foto:imperialtransilvania.com)

Secretarul general Munteanu a declarat că activitatea de reabilitare va începe în primăvara anului 2018, după obținerea finanțării și desemnarea constructorului, iar lucrările se vor finaliza cel mai probabil în anul 2019, din cauza condițiilor meteo care permit o activitate de șantier de cel mult cinci luni pe an.

„Ne dorim nu doar consolidarea și reabilitarea monumentului, ci și transformarea sa într-un reper important pe harta turistică a zonei. Proiectul prevede amenajarea în spațiile obiectivului comemorativ  a unei expoziții moderne, accesibile publicului, în care să predomine informația digitizată, posibil cu holograme, fond sonor și alte facilități de informare, pe măsura importanței pe care acest simbol o are în ansamblul național al operelor ce comemorează Războiul de reîntregire”, a subliniat oficialul MApN. Acesta a precizat că, după aprobarea cererii de finanțare, următoarea etapă o constituie semnarea contractului de finanțare pentru derularea proiectului.

MApN precizează că cererea de finanțare a proiectului a fost depusă la agenția evaluatoare în data de 24 august 2016 și a fost deja declarată eligibilă. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 19,3 milioane lei, din care circa 16,4 milioane lei reprezintă valoarea finanțării externe nerambursabile, iar aproape 2,9 milioane lei reprezintă valoarea cofinanțării cheltuielilor eligibile asigurată de MApN.

Pentru asigurarea conformității și calității corespunzătoare a proiectului de restaurare a monumentului, MApN a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului.

Reprezentanţii Armatei României au precizat că, pentru derularea acestui proiect, au fost necesare obținerea unor avize obligatorii de la instituțiile abilitate. Au fost elaborate documentațiile necesare și au fost obținute avizele de mediu și de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire a fost deja depusă la Primăria Bușteni, estimându-se eliberarea acesteia în luna aprilie. Proiectul tehnic și planul expoziției, în acord cu specialiștii de la Institutul Național al Patrimoniului, urmează să fie avizate de Ministerul Culturii și Identității Naționale cel mai târziu în luna iunie 2017.

Monumentul Eroilor Crucea Caraiman este amplasat la o altitudine de 2.291 de metri, având o înălțime totală de 39,3 metri și o deschidere a brațelor orizontale de circa 15 metri. Crucea a fost desemnată în anul 2013 în Cartea Recordurilor Guiness ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Construcția a început în anul 1926 și s-a finalizat în 1928 la inițiativa regelui Ferdinand și a Reginei Maria de România, monumentul este situat aproape de vârful muntelui Caraiman, la o altitudine de 2.291 de metri. În 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic național.

Crucea Eroilor a fost proiectată de către arhitecții George Cristinel și Constantin Procopiu și scopul acesteia era de a celebra memoria militarilor români care au luptat în Primul Război Mondial împotriva Puterilor Centrale. Dorința regelui Ferdinand şi a Reginei Maria a fost ca crucea să fie vizibil de la o cât mai mare distanță.

Monumentul a fost construit cu traverse din metal, iar construcția efectivă a fost realizată de către Societatea Cultul Eroilor. Materialele de construcție erau transportate cu trenul până la gara Bușteni (Bușteni este cel mai apropiat oraș) și de acolo până în vârf, cu boi sau funicularul deținut de Fabrica de Hârtie Bușteni.

Unele legende povestesc că acest monument s-a realizat în urma unui vis pe care l-a avut Regina Maria. Munţii Bucegi reprezentaţi prin vârful Caraiman au fost stropiţi de sânge românesc în Primul Război Mondial. Pentru construcţia monumentului s-a ales vârful secundar al Caraimanului (2291 m), deoarece, dacă s-ar fi construit monumentul pe vârful principal (2325 m), Crucea nu ar mai fi fost vizibilă decât din apropiere, de pe platou.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:33 „Guvernul în stare de alertă”: Mihai Tudose și-a anunțat miniștrii că vor munci „non-stop” 14:27 Tăriceanu va rupe coaliția de guvernare dacă PSD mărește impozitului pe venit. Amenințări pentru noul cabinet Mihai Tudose 14:07 Tudorel Toader: „Justiția trebuie resetată. Scârțâie din toate încheieturile” 14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose”

Articole salvate