Editura Evenimentul si Capital

MUZEU DIGITAL la MONUMENTUL ROMÂNESC din Cartea Recordurilor

Autor: | | 0 Comentarii | 854 Vizualizari

Un muzeu digital va funcţiona în monumentul românesc din Cartea Recordurilor, situat la cea mai mare înălţime pe un vârf de munte. Este vorba de Crucea Caraiman, ridicată în memoria ostaşilor români căzuţi în Primul Război Mondial, pentru reîntregirea nemului românesc. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că lucrările de reamenajare a crucii comemorative vor începe în 2018, atunci când se împlinesc 90 de ani de la construcţia ei pe vârful din Masivul Caraiman.

Un muzeu digital va funcţiona în monumental românesc care a intrat în Cartea Recordurilor, în anul 2013. Crucea Caraiman va fi reabilitată și restaurărată după ce a fost transferată, în anul 2016, în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Anunţul a fost făcut de secretarul general al MApN, Codrin Munteanu, care a fost, marți, 4 aprilie, la Monumentul Eroilor Crucea Caraiman, împreună cu reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Vizita din Masivul Caraiman face parte din procedura de evaluare tehnico-economică a cererii de finanțare a proiectului „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul monumentului Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial/Monumentul Eroilor Crucea Caraiman”.

Monumentul Eroilor Crucea Caraiman (Foto:imperialtransilvania.com)

Secretarul general Munteanu a declarat că activitatea de reabilitare va începe în primăvara anului 2018, după obținerea finanțării și desemnarea constructorului, iar lucrările se vor finaliza cel mai probabil în anul 2019, din cauza condițiilor meteo care permit o activitate de șantier de cel mult cinci luni pe an.

„Ne dorim nu doar consolidarea și reabilitarea monumentului, ci și transformarea sa într-un reper important pe harta turistică a zonei. Proiectul prevede amenajarea în spațiile obiectivului comemorativ a unei expoziții moderne, accesibile publicului, în care să predomine informația digitizată, posibil cu holograme, fond sonor și alte facilități de informare, pe măsura importanței pe care acest simbol o are în ansamblul național al operelor ce comemorează Războiul de reîntregire”, a subliniat oficialul MApN. Acesta a precizat că, după aprobarea cererii de finanțare, următoarea etapă o constituie semnarea contractului de finanțare pentru derularea proiectului.

MApN precizează că cererea de finanțare a proiectului a fost depusă la agenția evaluatoare în data de 24 august 2016 și a fost deja declarată eligibilă. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 19,3 milioane lei, din care circa 16,4 milioane lei reprezintă valoarea finanțării externe nerambursabile, iar aproape 2,9 milioane lei reprezintă valoarea cofinanțării cheltuielilor eligibile asigurată de MApN.

Pentru asigurarea conformității și calității corespunzătoare a proiectului de restaurare a monumentului, MApN a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului.

Reprezentanţii Armatei României au precizat că, pentru derularea acestui proiect, au fost necesare obținerea unor avize obligatorii de la instituțiile abilitate. Au fost elaborate documentațiile necesare și au fost obținute avizele de mediu și de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire a fost deja depusă la Primăria Bușteni, estimându-se eliberarea acesteia în luna aprilie. Proiectul tehnic și planul expoziției, în acord cu specialiștii de la Institutul Național al Patrimoniului, urmează să fie avizate de Ministerul Culturii și Identității Naționale cel mai târziu în luna iunie 2017.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X