Editura Evenimentul si Capital

Mutările lui Liviu Dragnea din 2015 premizele unei strategii câștigătoare în 2016?

Autor: | | 4 Comentarii | 801 Vizualizari

Schimbările strategice din politica PSD după preluarea conducerii partidului de către Liviu Dragnea pot constitui premizele poziționării PSD ca un actor politic determinant și în anii care vor urma.

Omul politic-cheie al anului 2016 ar putea fi președintele PSD, Liviu Dragnea. Fără a ocupa o funcție în stat, precum Klaus Iohannis, Dragnea va avea misiuni vitale privind asigurarea echilibrului politic, într-un an electoral complicat, și crearea unei paradigme politice noi, după epoca Băsescu.

Dragnea a preluat conducerea PSD într-un moment în care partidul era afectat de eșecul electoral al lui Victor Ponta (precum și de un șir de eșecuri politice anterioare, ca distrugerea USL) și alți lideri politici ai PSD nu doreau să-și asume acestă sarcină. În vară, când Ponta a demisionat din funcția de președinte, partidul nu mai avea nici o direcție, fiind cu totul captiv al planurilor lui Gabriel Oprea. Dragnea și-a asumat condamnarea comunismului și introducerea codului de integritate, care curăță PSD de baronii locali, pe care Ponta ar fi trebuit să le facă de mult timp, și nu le-a făcut. El a salvat PSD de la o implozie devenită previzibilă punându-și organizația pe picioare în numai câteva luni. La începutul anului 2016, PSD este un partid mai echilibrat și mai unit decât PNL, a cărui unificare se produce cu foarte mare dificultate și, evident, cu riscuri electorale care nu mai pot fi ignorate.

Împreună cu liderii PNL și președintele Iohannis, Dragnea și-a asumat procesul de reconstrucție a încrederii alegătorilor în partide și crearea unei noi paradigme politice. Vrând-nevrând, Ponta a perpetuat conflictele din perioada anterioară, într-o încercare iluzorie de a recupera terenul pierdut. Acest fapt a pus PSD într-o situație dificilă, dar a și contribuit la scăderea încrederii alegătorilor în partide. Ponta nu a mai fost capabil să susțină echilibrul politic al formațiunilor din mainstream. Începutul schimbării de paradigmă a avut loc în contextul crizei de după tragedia de la Colectiv (Iohannis însuși a numit instaurarea Guvernului Cioloș o schimbare de paradigmă), dar Dragnea a anticipat această criză. Spre deosebire de liderii PNL, care au așteptat, până în ultimul moment, avantaje politice directe din partea președintelui Iohannis, PSD-ul lui Liviu Dragnea s-a repoziționat în avans, găsindu-și un nou drum. Astfel, căderea Guvernului Ponta nu a condus, practic, la scoaterea din cărți a PSD, acceptarea și susținerea unui guvern tehnocrat, jucând pe cartea responsabilității Dragnea a reușit să facă ca PSD să rămână principala forță politică parlamentară și electorală în perspectiva alegerilor din anul care vine.

Dispariția atacurilor pesediste la adresa DNA sau a Înaltei Curți este o schimbare majoră, trecerea de la o politică a conflictului, specifică lui Băsescu, la una a colaborării au făcut ca Liviu Dragnea să fie, alături de președintele Iohannis, principalul factor de echilibru politic într-un moment în care politica mainstream este, practic, amenințată cu dezintegrarea. Riscurile eșecului guvernului de tehnocrați, condus de Dacian Cioloș, sunt implicate în această ecuație, iar Dragnea, care a făcut dovadă de responsabilitate, cerând PSD să voteze pentru numirea Guvernului Cioloș, și-a asumat inclusiv această sarcină.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate