Editura Evenimentul si Capital

A murit cuscra Regelui Mihai

Principesa Margareta și PrincipelernRadu, anul trecut la înmormântarearnReginei Ana FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 0 Comentarii | 421 Vizualizari

Principele Radu a suferit o grea pierdere în noaptea de duminică spre luni, când mama sa, medicul Gabriela Duda, a decedat, la un spital din Iaşi.

Casa Regală a României a anunțat, ieri, că „în ultimele 30 de zile, Gabriela Duda s-a aflat într-o stare foarte gravă, iar în ultimii trei ani a luptat cu un diagnostic necruțător.

Custodele Coroanei şi Principele Radu, alături de fratele principelui şi de familia sa, vor lua parte la înmormântarea mamei lor în oraşul Bârlad, la Cimitirul Mare, acolo unde îşi dorm somnul de veci ultimele trei generații ale familiei Duda. Ziua şi ora ceremoniei vor fi anunțate ulterior”.

Bârlădeni de loc

Pe numele de fată Constandache, Gabriela s-a născut la 6 martie 1938 la Bârlad, a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi în 1961. A fost medic de țară, apoi medic specialist de laborator, cu specialitatea microbiologie.

S-a căsătorit cu profesorul doctor René Duda, care a trecut la cele veşnice acum optsprezece ani. Au avut doi fii, pe Principele Radu al României, născut la 7 iunie 1960 la Iaşi, şi pe medicul Gabriel-Dan Duda, profesor asociat la Universitatea Harvard, născut la 16 iunie 1968, la Iaşi.

De altfel şi René era născut tot în Bârlad, la 15 noiembrie 1935, tatăl său fiind medicul militar Dan Duda, iar mama sa, Clemansa, profesor de istorie, elevă a lui Nicolae Iorga. Neamul Duda descinde din una dintre marile familii de boieri moldoveni, Şendrea, întemeiată de hatmanul cu acelaşi nume în secolul al XV-lea.


Soacra Principesei Margareta, doctorița Gabriela Duda, a murit duminică noaptea după o îndelungată suferință


René Duda a studiat medicina la Bucureşti şi la Iaşi, devenind apoi profesor la Universitatea din Copou, dar şi director al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Iaşi. Tatăl Principelui, pe lângă alte lucrări, este autorul romanului „Tinerețea lui Anatol Bogdan”, tipărit în 2012 sub îndrumarea lui Radu, după ce în 1972 o editură care i-a refuzat publicarea.

Legătura cu Ion Iliescu

René, fost secretar PCR la Universitatea de Medicină, era un apropiat al lui Ion Iliescu din perioada în care acesta era prim-secretar la Iaşi. După 1989, a fost unul dintre fondatorii Partidului Liber Schimbist, un satelit FSN, cu care va şi fuziona. După fuziune, Rene a ocupat mai multe funcții importante în FSN.

Actorul Radu Duda a cunoscut-o pe Principesa Margareta, cu 10 ani mai în vârstă decât el, în 1994 şi s-au căsătorit în 1996, cu toată opoziția Regelui. Nicolette Frank, apropiată a Regelui Mihai, scria în revista „Căminul Românesc” de la Geneva că Duda a fost infiltrat de serviciile secrete în Casa Regală la ordinul lui Iliescu. Atitudinea lui Ion Iliescu față de Casa Regală s-a schimbat radical după căsătoria lui Radu Duda cu Margareta.

Pagina 1 din 1
Tag-uri: murit, cuscra, rege, mihai, dudaStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate