Editura Evenimentul si Capital

Mugur Isărescu, speriat de Palatul Victoria | Serial EVZ -,,Foști premieri

Mugur Isărescu a fost premier în perioada 1999 -2000
Autor: | | 1 Comentarii | 1429 Vizualizari

A acceptat o singură dată să fie premier. Un an. Apoi, în fiecare situație de criză sau de schimbare de guvern, a fost vehiculat numele lui. Guvernatorul BNR a refuzat ofertele, fiind interesat mai mult de zona economică

La sfârșitul anului 1999, Mugur Isărescu este poftit de președintele de atunci, Emil Constantinescu, să dea BNR pe Palatul Victoria. Greu, pentru că nu-i venea să plece din fruntea Băncii pe care o conducea de nouă ani, Isărescu acceptă. După care, în seara aceleiași zi, se răzgândește. Soția nu-l lasă. Constantinescu îi invită pe amândoi la el acasă. „ El, Isărescu, a vrut pe la prânz, dar seara a venit ea acasă și nu vrea. La bancă, el are încă șase ani și salariu de cinci ori mai mare. (…) Mugur Isărescu vrea să știe dacă i se poate prezerva locul în fruntea băncii. – « Da», zice repede președintele. (…) La unu noaptea avem prim-ministru”, a descris acea noapte purtătorul de cuvânt de la Cotroceni potrivit „Atac de Constanța”. Așa a acceptat Isărescu să-l înlocuiască pe fostul său coleg de liceu, Radu Vasile, în funcţia de prim-ministru între 1999- 2000, când economia risca să se prăbușească.


FOTO: În sanie cu președintele Emil Cosntantinescu, care stătea în spatele premierului Isărescu„L-a întrecut până și pe Iliescu”

În 2000, premierul Isărescu a elaborat strategia economică a României de aderare la Uniunea Europeană, care, ulterior, a fost urmată de guvernele Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu până în 2007.

Ca un făcut, însă, anul 2000 a fost înțesat de falimente bancare. După ce, în 1999, Bancorex și Banca Comercială Albina au dat faliment, lăsând o mulțime de probleme de rezolvat, în 2000 au urmat alte trei falimente răsunătoare. Este vorba de Creditbank, Bankcoop și Banca Internațională a Religiilor. Isărescu a trebuit, așadar, să răspundă și politic pentru responsabilitățile care i-au revenit ca șef al Băncii Naționale.

De ani buni, Mugur Isărescu este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere. Mugur Isărescu este numele, care, nu o dată, a fost rostit în prag de alegeri prezidențiale sau de formare a unui nou guvern. Guvernatorul BNR, acum în vârstă de 66 de ani, a refuzat ofertele, fiind mai mult interesat de zona economică decât de cea politică.


FOTO: De Crăciun, la Guvern, a organizat o petrecere pentru copiii angajaților„Isărescu e un om care, în materie de supravieţuire, l-a întrecut până și pe Iliescu, căci, în vreme ce Iliescu a murit spre a reînvia, Isărescu a trăit tot timpul, privind cum premierii cad, cum guvernele se schimbă și cum partidele cresc, ajung la apogeu și pier”, spunea despre el Radu Vasile.

De profesie economist, Mugur Isărescu a moștenit pasiunea pentru cifre de la tatăl său, profesor de matematică. A absolvit Facultatea de Comerț Exterior din cadrul ASE. „În 2000, când am fost prim-ministru, deși se spune că eram premierul Convenției, eu eram un premier independent. Dacă e vorba să intru în politică, nu ca independent, probabil când o să plec de la BNR...”, declara Isărescu.

„Pot fredona sau chiar dansa ca ursul Baloo”

În urmă cu câţiva ani, guvernatorul a ajuns și în versurile maneliștilor:„Dacă Mugur Isărescu ar fi tatăl meu / Zi de zi ți-aș face cadou câte un BMW”. Nu e pasionat de manele, dar într-un interviu acordat „Adevărul” în 1993, Isărescu declara: „Am o pasiune comună cu fiul meu, desenele animate. Aș putea vedea de zece ori Cărțile Junglei. Pot fredona sau chiar dansa ca ursul Baloo”. Tot atunci, Isărescu povestea că a cunoscut-o pe soţia sa pe când era la grădiniţă: „M-am căsătorit la 26 de ani. Ne-am cunoscut la grădiniţă, trăind în același oraș. Ne-am despărţit apoi, ne-am regăsit la liceu și de atunci am rămas împreună”.

 Pasionat de vinuri

Când nu se ocupă de problemele bancare, Isărescu este președinte al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România. A fost ales președinte al AGPVS după Adrian Năstase, dar, spre deosebire de acesta nu este pasionat de vânat mare, ci de păsări. Guvernatorul BNR este și un pasionat de vinuri. „Îi iubesc de când eram copil. Sunt frumoși. Când sunt copți devin gălbui și pistruiați. Îi agățam în pod când eram mic, să se usuce, până aproape deveneau stafide“, spunea Isărescu într-un interviu acordat „Q-Magazine“. Marea pasiune a guvernatorului BNR este vinul de Drăgășani. Mai exact, Crâmpoșia, un soi vechi, românesc. Isarescu îl cultivă pe patru hectare, pe care le deține la Drăgășani, unde are și o pensiune. Vinul de Drăgășani al lui Isărescu este vestit printre prieteni și invitații străini, pe care îi servește cu câte-o sticlă. Vecinii spun ca îl văd mereu pe Isărescu, în trening sau mai des într-un halat, dând cu săpăliga printre araci.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate