Deutsche Welle: De ce ar fi primarii incompatibili?

Deutsche Welle: De ce ar fi primarii incompatibili?

Deși admite din start că legea românească a incompatibilităţilor este arbitrară în anumite aspecte ale sale, Deutsche Welle remarcă faptul că preşedintele Traian Băsescu continuă să facă o insistentă campanie în favoarea ei și atrage atenția că nu blocarea unei legi este soluția, ci revizuirea acestor legi, "tocmai pentru a le face mai credibile şi a le asigura o viaţă mai lungă".

Șeful statului a cerut reexaminarea legii adoptate recent, potrivit căreia primarii pot fi reprezentanţi legitimi ai comunităţilor şi oraşelor în cadrul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, iar acest lucru este ceva de neînțeles pentru orice europen.

Potrivit DW, este o absurditate "să interzici tocmai primarului (sau preşedintelui de consiliu judeţean) să participe la aceste consilii de administraţie care decid în ce priveşte activităţile legate de cele mai stringente nevoi publice".

În privința argumentului invocat privind un presupus conflictul de interese, tocmai pentru că la mijloc ar fi sume mari provenite din fonduri europene, jurnaliștii DW atrag atenția că acesta este o falsă problemă, deoarece nu poți porni de la premiza că  primarul, alesul comunităţii locale, este considerat, din principiu, mai rău şi mai corupt decât oricine altcineva.

"Este uşor de observat că legea incompatibilităţilor a greşit instituind interdicţii nemotivate. Aşa cum am arătat în destule rânduri, nu poţi stabili o incompatibilitate fără să arăţi în prealabil în ce constă conflictul de interese. Dar cu toate că este la îndemâna oricui să remarce că legea românească a incompatibilităţilor este exagerată şi arbitrară în anumite aspecte ale sale, ANI, preşedintele Traian Băsescu şi alţi câţiva membrii ai fostei administraţii continuă să facă o insistentă campanie în favoarea ei", scrie DW.

"Nu e în folosul nimănui să se ridice baricade în jurul unei legislaţii perfectibile. Aşa cum am demonstrat de mai multe ori, legislaţia anticorupţie – care a fost pusă în practică cu succese notabile – suferă, pe alocuri, de incongruenţe care riscă să o decredibilizeze. Ar fi de aceea în interesul tuturor ca aceste legi să fie revizuite tocmai pentru a le face mai credibile şi a le asigura o viaţă mai lungă", încheie Deutsche Welle.

Ne puteți urmări și pe Google News