MOTIVAREA Curţii Constituţionale: Legea securităţii cibernetice, neconstituţională deoarece nu are avizul CSAT

MOTIVAREA Curţii Constituţionale: Legea securităţii cibernetice, neconstituţională deoarece nu are avizul CSAT

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat ca nefiind neconstituţională Legea privind securitatea cibernetică, unul din motive fiind faptul că lipseşte avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

În motivarea deciziei publicată marţi, CCR arată că, pe 27 mai 2014, Guvernul a iniţiat proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care are ca scop completarea cadrului legislativ în materia securităţii naţionale, apreciind că problematica securităţii cibernetice, ca parte a securităţii naţionale, reprezintă o prioritate care impune adoptarea de măsuri necesare dezvoltării mecanismelor de apărare cibernetică.

Motivul emiterii actului normativ îl constituie "evoluţia recentă a atacurilor cibernetice din ţara noastră" care determină aprecierea că "România este cu certitudine vizată de entităţi ostile în mediul virtual, nivelul de securitate cibernetică fiind, în prezent, insuficient pentru a face faţă unor atacuri de nivel ridicat ori cu intenţii distructive".

Curtea reţine că, în temeiul prevederilor art.119 din Legea fundamentală, "Consiliul Suprem de Apărare a Ţării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţa militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii".

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, art.4 lit.d) pct.1 din Legea nr.415/2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT, prevede, printre atribuţiile CSAT, ca acesta "avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind securitatea naţională".

Pe de altă parte, potrivit art.9 alin.(1) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, "În cazurile prevăzute de lege, în faza de elaborare a proiectelor de acte normative iniţiatorul trebuie să solicite avizul autorităţilor interesate în aplicarea acestora, în funcţie de obiectul reglementării".

"Aşadar, în temeiul dispoziţiilor legale, Guvernul avea obligaţia de a solicita avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării atunci când a elaborat proiectul Legii privind securitatea cibernetică a României", este concluzia CCR.

În consecinţă, judecătorii au constatat că Legea securităţii cibernetice a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(5), care consacră principiul legalităţii, şi ale art.119 referitoare la atribuţiile CSAT.