Editura Evenimentul si Capital

MOTIVARE: "Dan Adamescu a încercat să influenţeze un martor esenţial". INREGISTRARE AMBIENTALĂ: ”La tine nu s-a schimbat nimic, a rămas aşa? Eu trebuie să modific declaraţia...”

14-06/03-adamescu-rp_1-465x390
Autor: | | 30 Comentarii | 1891 Vizualizari

Omul de afaceri Dan Adamescu încercat să influenţeze un martor esenţial din dosarul în care este anchetat, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti (CAB) prin care s-a decis arestarea preventivă a acestuia în 6 iunie, pentru că a dat mită judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa de la Tribunalul Bucureşti. Instanța supremă a decis miercuri ca Dan Adamescu să rămână în arest, respingând contestaţia acestuia faţă de măsura preventivă.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) este definitivă.

'Inculpatul Adamescu se află în situaţia prevăzută de art.223 alin.1 lit.b Cod procedură penală, respectiv a încercat să influenţeze un martor esenţial, relevante în acest sens fiind dialogurile interceptate în mediu ambiental pe care inculpatul le-a purtat cu mai multe persoane şi cu martora (...) din care rezultă că inculpatul - informat de martoră că urmează să se prezinte la ora 10 la DNA - a apelat personal avocaţi pentru ca martora să nu se prezinte singură, a însărcinat şoferi să efectueze transportul martorei şi a fost extrem de precaut cu privire la conspirativitatea 'ajutorului', manifestând nemulţumire şi nervozitate când i s-a părut că şoferul său dorea să aducă martora la DNA, ceea ce ar fi devoalat implicarea sa', se spune în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Preocuparea de a afla infomaţii din anchetă

Judecătorul a considerat că acest comportament al lui Adamescu denotă preocuparea de a afla informaţii despre anchetă şi de a restricţiona divulgarea de către martoră a informaţiilor din interiorul grupului de firme pe care îl conduce, legate de coruperea magistraţilor.

Potrivit motivării, la data de 21 mai, ora 20,56, în contextul în care la sediul firmelor care fac parte din grupul condus de inculpat au avut loc percheziţii, acesta a contactat-o telefonic pe martoră, care i-a făcut o descriere amănunţită a documentelor ridicate de DNA.

'La tine nu s-a schimbat nimic, a rămas aşa?'

'În cadrul aceluiaşi dialog, martora a cerut să i se comunice ce are de făcut în continuare 'Şi cum procedăm?'. Inculpatul a formulat, la rândul său, o întrebare 'La tine nu s-a schimbat nimic, a rămas aşa?' iar martora a afirmat 'Eu trebuie să modific declaraţia...' Tot la data de 21.05.2014, ora 22,46, inculpatul a apelat-o pe martoră şi a solicitat informaţii care ulterior au stat la baza apărării sale la momentul audierii ca învinuit', arată judecătorul.

Magistratul a constatat că există probe din care rezultă suspiciunea că Dan Adamescu a săvârşit infracţiuni de corupţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare, iar gravitatea potenţială a faptelor presupus comise rezultată din modul şi circumstanţele de comitere justifică aprecierea că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Gravitatea faptei

'În acest sens, judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că acuzaţia adusă inculpatului, de corupţie activă a unor judecători sindici, este gravă, faptele comise fiind de natură a aduce, în mod însemnat, atingere principiului fundamental al statului de drept care presupune, în primul rând, buna administrare a justiţiei iar, având în vedere scopul urmărit, afectează - în acelaşi mod - desfăşurarea normală şi în condiţii concurenţiale a mediului de afaceri. La evaluarea gravităţii faptei, importantă este şi modalitatea conspirată în care s-a acţionat şi care a presupus o formulă complexă prin interpunerea intermediarilor şi o cooperare determinată, exclusiv, de nevoia de a asigura reuşita obţinerii foloaselor ilicite,de ambele părţi (mituiţi şi mituitori)', se mai spune în motivare.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate