Editura Evenimentul si Capital

Mosul: La Bartella eliberată din ghearele ISIS, Hristos s-a ridicat din cenușă

Militarii înalță din nou crucea pe turla bisericii din Bartella împreună cu steagul Irakului
Autor: | | 0 Comentarii | 1288 Vizualizari

În ofensiva de la Mosul împotriva ISIS, localitățile curățate de jihadiști încearcă să se întoarcă la viața normală. Inclusiv cele creștine.

Un reportaj realizat de ziariștii Le Point în orașul creștin Bartella din Irak:

Pământul Kurdistanului e negru. Țăranii din regiune au dat foc cu speranța că astfel vor fertiliza solul. Dar nu au mai avut timp să se bucure de recoltă.

Acum doi ani, locuitorii din Bartella și-au părăsit orașul cu miile, în grabă, pentru a fugi din fața valului ISIS care invada Irak, deoarece erau creștini (asirieni).

Când au ocupat orașul, în iunie 2014, jihadiștii le-au luat casele și au scris pe fațadele lor cuvântul noun, care înseamnă „nazarinean”. Creștinii care nu fugiseră au fost obligați să plătească o taxă specială, să se convertească la islam, să părăsească orașul sau să moară.

Astăzi, după ce a fost eliberat de în cadrul ofensivei asupra Mosul. Bartella nu mai este decât un oraș fantomă, unde nu mai cresc decât buruieni. Artera sa principală încă fumegă, este presărată cu pietre, cioburi și bucăți de tablă îndoite, semnele unor lupte recente crâncene.

Cu o săptămână în urmă, orașul creștin a fost eliberat din mâinile ISIS de către forțele anti-teroriste.

„Fug prin tuneluri ca șobolanii”

Părăsindu-și impozantul Humvee blindat, locotenentul Faisal, membru al „Diviziei de Aur”, unitatea de elită a forțelor irakiene, vrea să pară liniștitor. „Orașul este acum securizat. Am curățat totul, casă cu casă”, explică tânărul de 24 de ani.

El vorbește despre numeroasele mine pe care jihadiștii le-au lăsat în urma lor. În fața lui, sergentul major Majid, înarmat cu o pușcă americană de asalt M4, inspectează cu ochii-n patru fiecare casă.

La un moment dat, zice cu năduf:

„Refuză lupta directă. Imediat ce înaintăm, fug prin tuneluri, ca șobolanii.”

La Bartella, steagul negru al califatului a dispărut în sfârșit. Sprijinit în mitraliera amplasată pe acoperișul mașinii sale blindate, locotenentul Ghassem arată cu mândrie spre drapelul irakian care flutură în vârful bisericii, legat de o cruce improvizată de lemn.

Chiar dacă jihadiștii nu au distrus-o, au avut grijă să o incendieze înainte de a fugi, din fața forțelor care încearcă să elibereze Mosul. Flăcările au ajuns până la scările de la intrare. Pe trepte mai zac încă recipiente cu explozibil C4 și cabluri detonatoare. Pe jumătate distrusă, poarta din lemn a bisericii dezvăluie o imagine terifiantă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate