Moștenirea lui Max, câinele erou din Afganistan. Condiții mai bune pentru urmașii săi

Moștenirea lui Max, câinele erou din Afganistan. Condiții mai bune pentru urmașii săi

În luna septembrie a anului trecut, s-a aflat că Max, prezentat ca singurul câine al Armatei Române antrenat să detecteze explozibili în teatrele de operaţiuni, a murit. El a fost înmormântat cu onoruri militare.

"A fost partenerul meu de luptă şi prietenul meu cel mai bun. Va rămâne mereu în sufletul meu. Rămas bun, prieten drag", scria plutonierul major Valentin Roşioară, pe o placă comemorativă în cinstea camaradului său. „Camarad, prieten, erou... Max a fost pentru toţi militarii un partener de nădejde, care şi-a riscat viaţa pentru cea a colegilor lui, în căldurile toride şi praful afgan. Astăzi, însă, camarazii câinelui-erou Max, militarii Grupului 2 EOD, i-au adus un ultim onor, pe o vreme rece şi ploioasă, de parcă şi cerul ar fi plâns pentru el...”, se arăta într-un mesaj al Forţelor Terestre Române.

Max a devenit cunoscut după ce a participat la parada Armatei organizată cu ocazia Zilei Naţionale în 2014. El a fost diagnosticat cu o boală gravă, dirofilarioză, şi ar fi ajuns într-un adăpost public dacă o iubitoare de animale nu l-ar fi luat în grijă. Max a efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni” şi a Batalionului 300 Infanterie “Sf. Andrei”. Născut în 2009, el a fost dresat şi antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Valentin Roşioară.

Noile instrucțiuni ale şefului Statului Major General

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma mediatizării poveștii lui Max, şeful Statului Major General a aprobat, nu cu mult timp în urmă, instrucţiunile pentru câinii retraşi din serviciu din cauza vârstei înaintate sau din alte motive. Astfel, s-a creat posibilitatea „pensionării” oficiale în unităţile în care şi-au desfăşurat activitatea – cu asigurarea, pe toată durata vieţii, a unor drepturi privind hrănirea, cazarea şi asigurarea medicală, precum şi posibilitatea preluării lor în custodie de către conducătorii cu care au lucrat anterior şi de care câinii rămân extrem de ataşaţi.

Armata Română va pregăti câini pentru serviciul de pază, pentru serviciul de patrulare, dar şi câini pentru serviciul de căutare, specializaţi în identificarea de materiale explozive – inclusiv mine sau dispozitive explozive improvizate – arme, muniţii, droguri, persoane etc.

În Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” de la Râmnicu Vâlcea, funcţionează Sectorul de Creştere, Instrucţie şi Dresaj Câini/SCIDC, structură centrală, de tip expert, cu rol de producţie şi creştere a câinilor necesari, de specializare a conducătorilor de câini, de dresaj canin, de certificare a echipelor canine de diferite specialităţi, dar şi de coordonare a întregii activităţi în acest domeniu în Armata României.

În Armata României îşi desfăşoară activitatea câini de serviciu dresaţi pentru paza obiectivelor militare, pentru patrulare şi pentru căutare materiale explozive. Informaţia vehiculată în media la un moment dat, conform căreia Max – câinele erou al Grupului 2 EOD din Bucureşti şi veteran al teatrului de operaţii din Afganistan, specializat în căutare de materiale explozive – ar fi fost singurul de acest fel din Armata României, este departe de adevăr. Mai multe echipe canine specializate în căutare de materiale explozive au participat la misiuni în teatrele de operaţii externe. Experienţa conducătorilor acestor câini a fost o importantă sursă de cunoaştere utilizată în elaborarea prevederilor instrucţiunilor menţionate, alături de schimburile de experienţă cu specialişti din Ministerul Afacerilor Interne şi din celebrul serviciu K9 al armatei Statelor Unite ale Americii.