Editura Evenimentul si Capital

Monumentul Marii Uniri, de la Bucureşti, o lucrare de care România are nevoie

15-10/mar-4813-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 1591 Vizualizari

Monumentul Marii Uniri a prilejuit aseară o întâlnire specială la Muzeul Naţional Cotroceni, odată cu vernisarea expoziţiei „Monumentul Marii Uniri - de la proiect la inaugurare”.

În 2018 România va celebra Centenarul Marii Uniri. Pentru a marca acest eveniment istoric, în Piaţa Alba Iulia din Bucureşti va fi amplasat monumentul „Marea Unire”, realizat de artistul plastic Ioan Bolborea.

Monumentul „Marea Unire” a trecut prin diverse transformări, artistul Ioan Bolborea căutând mereu perfecţiunea. După opt ani, din momentul în care câştigat concursul organizat la nivel naţional, de la o lucrare în linii drepte, dure, monumentul „Marea Unire” s-a transformat într-o sferă, simbolul perfecţiunii şi, acum, al uniunii.

Lucrarea „Monumentul Marii Uniri” reprezintă o sferă uriaşă, cu o înălţime şi un diametru în jur de 20 de metri, care va fi amplasată în piaţa Alba Iulia, sectorul 3, din Bucureşti. Va fi realizată, în cele din urmă, numai din bronz.

Multă lume a venit aseară pentru a admira lucrarea maestrului Ioan Bolborea. În spaţiile medievale ale muzeului este reprezentat tot chinul creaţiei monumentului, prin fotografii din diverse etape ale căutărilor artistului, personaje din cele ce vor sta „înlănţuite” în sferă şi... un uriaş cactus, ale cărui formă şi linii, cumva, se regăsesc în sfera noastră. Macheta finală a monumentului nu a putut fi adusă la muzeu pentru că măsoară în jur de şapte metri, da rfotografiile dine xpoziţie sunt superbe şi grăitoare.

Potrivit academicianului Răzvan Theodorescu „Sfera este simbolul perfecţiunii de la Pitagora încoace, forma artistică perfectă la Platon şi semnul deplinului, al unităţii. Sfera lui Ioan Bolborea este ritmată de înlănţuirea a sute de personaje din bronz, siluete impecabile şi esenţializate de oameni identici în simplitatea lor anatomică, cu braţele întinse ca într-o solidaritate ce poate fi naţională, continentală sau planetară, care înseamnă unirea mult visată între indivizi, între popoare, între rase”. Aseară, academicianul a mai adăugat „Acesta este un monument al unităţii româneşti, dar şi, cu mult mai mult, monumentul tuturor unirilor pentru că poate fi, în inima capitalei României, şi un monument al unităţii europene. Aş vrea să-mi închipui cum ar răsuna, lângă monumentala sferă, imnul Europei, Oda Bucuriei pe versurile lui Schiller şi muzica lui Beethoven.”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate