Editura Evenimentul si Capital

Monumentele istorice se fac praf, statul nu are bani

FOTO: GORJEXCLUSIV.RO
Autor: | | 3 Comentarii | 649 Vizualizari

În ultimii cinci ani, au dispărut din catastife 92 de monumente istorice. După cum declară cei care păzesc cultura, ne confruntăm cu un fenomen național. Dacă situația va continua, generațiile viitoare nu vor mai avea ce să vadă

Casa Bărbătescu, din comuna Bărbătești, județul Gorj, a fost un monument istoric. Acum nu mai este nimic. S-a prăbușit!

Pe la începutul lunii iulie a apărut știrea conform căreia o casă monument istoric din comuna Bărbătești, satul Socu, județul Gorj, a fost dărâmată de proprietar, fără știrea autorităților, fără respectarea legii, care prevede declasarea unui monument de pe lista monumentelor istorice înainte de a fi demolat.

Pornind de la acest exemplu, am identificat un fenomen național: avem monumente, nu știm ce să facem cu ele, nu avem bani, se prăbușesc, nici nu mai știm unde au fost. Dar apar în continuare pe lista monumentelor istorice.


Ridicată din… hoții

Satul Socu, din Bărbătești, este cel mai vechi din comună, fiind atestat la 1746. „Comuna Bărbătești și-a luat numele de la muntele Bărbat, care constituia proprietatea obștească a locuitorilor. (...) Biserica domnească din Tg. Jiu a fost arsă de turci între 1770-1780. Domnitorul țării, pentru a reface și a întreține această biserică, hotărăște ca anumite sate să plătească 2 bani la vadra de vin, pentru biserică (vinăriciul)”, scrie profesorul de istorie Teodor Titu-Frumușelu, în „Bărbătești de Gorj, file de istorie”. Între 1797-1798, doi preoți călugări de la schitul Lainici, Constantin și Iordache, sunt trimiși la Bărbătești să strîngă vinăriciul. Ei și-au luat numele de Bărbătescu, după comună. „Vreo câțiva ani de-a rândul, Constantin a luat obolul adunat de Iordache și nu l-a dus bisericii din Tg-Jiu, și l-a însușit pentru el”.

Dar și-a cumpărat pământuri și și-a făcut case. Casa construită de C. Bărbătescu a fost prima din Bărbătești învelită cu șindrilă. A fost considerată monument de arhitectură. Pe la începutul anilor ’90, când a fost retrocedată urmașilor boierului, aici încă funcționa un muzeu.Ruina

Astăzi mai este doar un morman de moloz. Deși era pe lista monumentelor istorice, această casă nu a fost îngrijită de nimeni. Este o situație încurcată. Casa și terenul au în jur de zece proprietari. Moștenirea boierului Costică Bărbătescu a fost vândută, bucată cu bucată, în baza unor chitanțe de mână. Faptul că imobilul nu mai există s-a descoperit întâmplător, la începutul lunii iulie. La Direcția de Cultură a Județului Gorj era un dosar prin care primăria din Bărbătești solicita un aviz pentru a putea realiaza PUG-ul. Acum s-a deschis şi un dosar penal. „Casa a căzut singură, iar lemnele, probabil, au ajuns pe foc”, ne spune primarul comunei Bărbătești, Adrian Mangu. El susține că ar fi informat de mai multe ori Direcția Județeană de Cultură că imobilul e în pericol. În comună mai sunt asemenea case. „Eu aș vrea să fac un muzeu aici. Teren am, dar nu am bani să mut casele. Eu m-am dus la DJC Gorj să le cer avizul pentru PUG și atunci au văzut că nu mai este casa. S-au autosesizat. Se mai spune că există casa Zorilă, că este și ea monument. Am întrebat oamenii, casa nu mai este de vreo 50 de ani!”.

Dispărute

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate