Editura Evenimentul si Capital

500 de monumente ale eroilor români | Istoriile lui Alex Ștefănescu

Autor: | | 1 Comentarii | 1436 Vizualizari

În timp ce demnitarii noștri consideră o bătaie de cap sărbătorirea celei de-a o suta aniversări a Unirii din 1 decembrie 1918, un om, un singur om, care nu are în spate nicio instituție, ci doar un nume de fotograf (este adevărat, strălucit), Nae Riglea, s-a angajat pe cont propriu, fără ezitare, în celebrarea evenimentului.

A fotografiat, cu artă și cu eforturi financiare care l-au dus la sapă de lemn, 500 de monumente ale eroilor români din toate timpurile, aflate nu numai în România, ci și în Republica Moldovă, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Ucraina, Rusia, Germania și Serbia. Nae Riglea și-a vândut o mare parte din bunurile sale ca să poată finaliza proiectul. Și a realizat, în cele din urmă albumul mult visat, tipărit deocamdată într-un singur exemplar, pentru că multiplicarea lui ar însemna alte cheltuieli, care pe un artist sărac, fie el și unul de mare talent, îl depășesc.

Am răsfoit albumul și am rămas profund impresionant. Acest album este un monument al monumentelor. Transmite un sentiment de măreție, de demnitate națională, de încredere în viitorul României. Fără cuvinte, numai prin imagini. Ce suflet trebuie să aibă acest Nae Riglea, cu figura lui de haiduc, ca să fi străbătut mii de kilometri numai ca fotografieze dovezile eroismului de care au dat dovadă românii în diverse împrejurări dramatice?

Albumul său este un necesar aide-mémoire pentru cei care – uitând sau ignorând trecutul țării noastre − îi consideră pe români areactivi și anistorici. Mare nedreptate! În multe țări, memoria culturală colectivă păstrează cu emoție și respect faptele de eroism ale unor români.

Nae Riglea nu a apărut din neant. Are o genealogie țărănească, ceea ce înseamnă noblețe (țăranii liberi au reprezentat aristocrația noastră, spunea undeva G. Călinescu). Este originar dintr- un sat (comuna Săucești din județul Bacău). Bunicul său, Nicolae Mereuță, a luptat ca sergent în primul război mondial, acela care a dus la întregirea neamului. Nepotul său păstrează cu sfințenie brevetul comemorativ care i s-a conferit sergentului „din înaltul ordin al Majestății Sale Regelui Ferdinand I”.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2


Tag-uri: monumente, eroi, romani

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate