Editura Evenimentul si Capital

500 de monumente ale eroilor români | Istoriile lui Alex Ștefănescu

Autor: | | 1 Comentarii | 1490 Vizualizari

În timp ce demnitarii noștri consideră o bătaie de cap sărbătorirea celei de-a o suta aniversări a Unirii din 1 decembrie 1918, un om, un singur om, care nu are în spate nicio instituție, ci doar un nume de fotograf (este adevărat, strălucit), Nae Riglea, s-a angajat pe cont propriu, fără ezitare, în celebrarea evenimentului.

A fotografiat, cu artă și cu eforturi financiare care l-au dus la sapă de lemn, 500 de monumente ale eroilor români din toate timpurile, aflate nu numai în România, ci și în Republica Moldovă, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Ucraina, Rusia, Germania și Serbia. Nae Riglea și-a vândut o mare parte din bunurile sale ca să poată finaliza proiectul. Și a realizat, în cele din urmă albumul mult visat, tipărit deocamdată într-un singur exemplar, pentru că multiplicarea lui ar însemna alte cheltuieli, care pe un artist sărac, fie el și unul de mare talent, îl depășesc.

Am răsfoit albumul și am rămas profund impresionant. Acest album este un monument al monumentelor. Transmite un sentiment de măreție, de demnitate națională, de încredere în viitorul României. Fără cuvinte, numai prin imagini. Ce suflet trebuie să aibă acest Nae Riglea, cu figura lui de haiduc, ca să fi străbătut mii de kilometri numai ca fotografieze dovezile eroismului de care au dat dovadă românii în diverse împrejurări dramatice?

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Albumul său este un necesar aide-mémoire pentru cei care – uitând sau ignorând trecutul țării noastre − îi consideră pe români areactivi și anistorici. Mare nedreptate! În multe țări, memoria culturală colectivă păstrează cu emoție și respect faptele de eroism ale unor români.

Nae Riglea nu a apărut din neant. Are o genealogie țărănească, ceea ce înseamnă noblețe (țăranii liberi au reprezentat aristocrația noastră, spunea undeva G. Călinescu). Este originar dintr- un sat (comuna Săucești din județul Bacău). Bunicul său, Nicolae Mereuță, a luptat ca sergent în primul război mondial, acela care a dus la întregirea neamului. Nepotul său păstrează cu sfințenie brevetul comemorativ care i s-a conferit sergentului „din înaltul ordin al Majestății Sale Regelui Ferdinand I”.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2


Tag-uri: monumente, eroi, romani

Loading...

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 Regele Mihai. Românii își iau RĂMAS-BUN de la Majestatea Sa! Trenul Regal a ajuns la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului

Articole salvate