Editura Evenimentul si Capital

Monica Tatoiu are DOUĂ DOCTORATE ”pe bune” și VREA să REVINĂ în POLITICĂ: „La generația Facebook, cultura generală lipsește”

Monica Tatoiu spune că mulți „experți” nu au studii în domeniu
Autor: | | 50 Comentarii | 10305 Vizualizari

Fosta șefă de la Oriflame spune că se gândește să se întoarcă în politică pentru că vrea să facă reformă în învățământ. Monica Tatoiu vrea să reformeze sistemul de învățământ din România. După experiența trăită alături de fiul său, care a urmat o școală privată, fosta șefă Oriflame spune că educația lasă de dorit, iar tinerii „nu au cultură generală”. Prezență obișnuită pe micul ecran, și directă în exprimare, Monica Tatoiu a fost asociată de multe ori cu mondenul. Puțini știu însă că fosta femeie de afaceri are două doctorate: în matematică și în educaţie și a obținut Bursă Fulbright în 93-94, care „i-a schimbat viaţa”.

 „Accesul la bibliotecile americane a fost precum o excursie în spaţiul cosmic”, spune ea.

Tatoiu a condus timp de 14 ani compania Oriflame, iar acum spune că are o pensie confortabilă de 11.000 de lei.

EVZ: De ce matematică?

Monica Tatoiu: În cercetarea matematicii am înţeles că oricât am încerca să fim politic corecţi, inteligenţa şi competenţele nu ţin de sexul individului, ţin în schimb de profunzimea sistemului de valori în care se descompune şi apoi se recompune relaţia noastră cu Universul şi demersul nostru de a-l înţelege. Fără cultură generală profundă, fără ceasurile petrecute cu cartea în mâna şi creionul de subliniat, în niciun domeniu nu există performanţă de substanţă. Informaţia de pe net este imensă. Că să o poţi accesa inteligent îţi trebuie cartea care îţi oferă cheia spre informaţia pe care o cauţi şi nu cea pe care ţi-o dau motoarele de căutare. O întrebare bine pusă te ajută să înţelegi. O întrebare prost pusă „îi ” ajută să te spele pe creier cu cooperarea ta.


-Ce oameni v-au marcat?

-Cele mai carismatice persoane, care m-au influenţat politic la începutul anilor 2000, au fost colegele mele, soţiile ambasadorilor Franţei şi Olandei din conducerea Asociaţiei „Prietenii Muzeului de artă al României”. Sheila şi James Rosapepe m-au ajutat să înţeleg că România are în SUA un partener dincolo de geopolitică, iar Michael Guest, prin implicarea lui în problemele de la Sf. Sava, mi-a demonstrat că omul sfinţeşte locul. Relaţiile României cu restul lumii depind de calitatea diplomaţiei şi capacitatea oamenilor implicați, de a depăşi limbajul de lemn, folosit de regulă de cei neimplicaţi profund.


FOTO: După operație, Tatoiu visează să poată face sport din nou-Ați spus că trebuie reformă în învățământ...

-Am activat timp de patru ani în boardul Fundaţiei Educaţia 2000+, am un doctorat în educaţie din 1998. Materialul a apărut la editura Curtea Veche, sub titlul „Profesorii şi pedagogia”. Am o deosebită stimă pentru experţii din cadrul Institutului de Știinte ale Educaţiei. Programele elaborate de specialiştii din acest institut, cu finanţare de la Banca Mondială, sunt un reper pe care pseudospecialiştii, scoşi din pălăriile politice, de stânga sau de dreapta, l-au dat deoparte în scopul promovării unor „reforme” concretizate în achiziţii publice inutile. Reforma în învățământ trebuie făcută de specialişti şi nu de doctori ilegitimi sau experţi din mediul privat fără studii în domeniu. Dacă vreodată mă voi mai implica politic, o voi face doar pentru a putea să dau de perete cu uşile unor inspectorate populate cu incompetenţi. Să pot intra într-o comisie de învăţământ unde să am legitimitatea de a investiga competenţele decidenţilor, fără să mi se pună pumnul în gură. Prea multă lume vorbeşte despre educaţie fără să depăşească discursul politic nefundamentat de competenţe şi argumente. Educaţia este o ştiinţă şi nu poate fi redusă la un slogan de campanie scris cu greşeli de exprimare de o fătucă de la PR, cu 7 la Bac.

-Ce le răspundeți celor care vă contesta?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate