Prof. Dr. Monica Pop: „Medicii de familie să nu mai prescrie tratamente oftalmologice! Nenorocesc oameni!”

Prof. Dr. Monica Pop: „Medicii de familie să nu mai prescrie tratamente oftalmologice! Nenorocesc oameni!”

Un scandal mocnește în ultimii ani între medicii oftalmologi și medicii de familie, dar vizați sunt și pediatrii și farmaciștii. Problema care ține atât de cunoștințele medicale cât și de orgoliu, a afectat grav mulți bolnavi, printre care și copii cu vârste foarte mici.

Când lumina ochilor dispare, dintr-o ambiție prostească, viața acelui pacient devine un șir lung de suferințe. Unii medici și farmaciști își depășesc atribuțiile medicale și pun diagnostice sau dau tratamente greșite, cu efecte severe și, mai rău, uneori permanente.

Prof. Dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitală, ne explică de ce medicii de familie, pediatrii și farmaciștii nu au voie să recomande tratamente sau să pună verdicte medicale în ceea ce privește sănătatea ochilor.

„Fără menajamente, scurt și la obiect: medicii de familie, pediatrii și farmaciștii nu știu oftalmologie! În urma ignorării acestui fapt, multe cazuri care puteau fi tratate ușor au devenit cronice sau au avut consecințe grave, adică s-a ajuns la pierderea parțială sau totală a vederii. O diagnosticare incorectă des întâlnită în pediatrie este a glaucomului congenital. Dacă nu știu să-l recunoască sau nu trimit pacientul la specialist în timp util, consecințele sunt grave și, de multe ori, ireversbile. E un teren foarte periculos și care necesită doar opinia unui specialist”, ne explică Prof. Monica Pop.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din păcate, acești medici și farmaciști nu văd rezultatele tratamentelor lor, deoarece atunci când problema se agravează sau devine cronică, pacienții se adresează direct oftalmologului. Specialist care încearcă, fără succes uneori, să repare stricăciunea”, mai spune medicul.

 

Conjunctivitele virale, tratate cu antibiotic

Cât de periculoasă poate fi terapia oftalmologică greșită? Cazurile de conjunctivită virală, care se tratează ușor cu medicamentație antivirală, primesc tratament greșit, cu antibiotic. Rezultatul poate fi dezastruos, spune dr. Pop: „Vă dau un exemplu: un șofer de tir din Galați, cu vedere perfectă. A făcut o conjunctivită virală și i-a fost recomandat de către un medic care nu era oftalmolog, un tratament cu antibiotic. Omul a făcut o complicație, care se numește keratită punctată superficială, și a ajuns să vadă numai la un metru în fața ochilor. A venit ținându-se de pereți, om care în urmă cu două săptămâni vedea perfect”.

 

Pediatrii „să caște mai bine ochii”

În timp ce dr. Pop ne explică repercusiunile tratamentelor oftalmologice, un bărbat din provincie o apelează telefonic, cerându-i sfatul în legătură cu tratamentul bebelușului său, în vârstă de doar șapte luni. „Nu-i dați picături, nu-i dați antibiotic. Tot ce trebuie să faceți este să îl ștergeți cu ser fiziologic și comprese sterile”, îl sfătuiește ea.

Era încă un caz dintre cele diagnosticate greșit de medicul de familie, Dr. Pop cunoscând istoricul medical al copilului.

„În urmă cu un an am trimis un e-mail șefei medicilor de familie și am rugat-o să răspândească vestea că vreau să susțin oricând o conferință, o ședință de doar jumătate de oră măcar, în care să explic metodele corecte de diagnostic și de tratament, în special în cazul copiilor. Am menționat că fac asta fără nicio pretenție financiară sau de orice fel”, spune Prof. Pop. „Nu m-a contactat nimeni înapoi”, a conchis ea.

 

Un drum în minus, un preț prea mare

De ce se concentrează directorul pe copii? Pentru că acel antibiotic aplicat ocular nu doar că nu rezolvă problema dacă este o boală virală, ci și crează o rezistență a organismului copilului atunci când se lovește de o pneumonie, de exemplu. „Leam spus și le voi spune mereu părinților: un drum în minus poate avea un preț enorm. Nu cereți niciodată sfatul farmacistului, medicului de familie sau al pediatrului pentru afecțiuni oculare, mergeți direct la specialist. Îi sfătuiesc pe cititorii EVZ să intre pe blogul meu, monicapop.ro, și să-mi ceară sfaturi sau să se documenteze. Eu răspund oricui! Și știu că în sate și în anumite spitale de județ nu există oftalmolog, e adevărat!, dar pentru afecțiuni cronice și pentru copilul tău te duci oriunde!”, îndemnă dr. Pop.

 

E epidemie de ulcior cum n-a mai fost vreodată

De la Prof. Monica Pop am aflat că în ultimii ani cazurile de ulcior, atât la copii cât și la adulți, s-au înmulțit alarmant: „Este o epidemie cum n-a fost niciodată! E o infecție stafilococică care răspunde doar la o anumită medicație. Nu am văzut în viața mea atâtea cazuri câte am văzut în ultimii doi ani. E foarte recidivant și devine periculos dacă nu este tratat ca la carte. Simptomul principal al ulciorului este apariția unui nodul (sau mai multe) la marginea pleoapei”.