Monica Macovei cere Tiraspolului să înceteze hărţuirea profesorilor şi a elevilor de la liceul cu predare în limba română

Monica Macovei cere Tiraspolului să înceteze hărţuirea profesorilor şi a elevilor de la liceul cu predare în limba română

Monica Macovei i-a solicitat lui Evgheni Şevciuk, preşedintele regiunii separatiste Transnistrene, să pună capăt atacului şi hărţuirii profesorilor şi elevilor de la liceul de limba română Lucian Blaga din Tiraspol, se arată într-un comunicat publicat de cabinetul europarlamentarului.

Acţiunile de intimidare, în special trimiterea unor ofiţeri KGB (FSB) pentru a intimida profesorii de la liceul Lucian Blaga, în decembrie 2013, şi îngheţarea conturilor liceului, în ianuarie 2014, nu lasă nicio îndoială că autorităţile transnistrene folosesc tactici de intimidare similare celor folosite de Federaţia Rusă.

Monica Macovei i-a cerut acestuia şi respectarea dreptului la educaţie în şcolile cu predare în limba română din regiunea Transnistreană, parte a Republicii Moldova.

Europarlamentarul Monica Macovei, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE- Republica Moldova, i-a trimis o scrisoare liderului separatist Evgheni Şevciuk, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de decizia luată de autorităţile separatiste din Transnistria, din 13 ianuarie 2014, de a îngheţa conturile liceului Lucian Blaga cu predare in limba română, din Tiraspol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Monica Macovei aminteşte şi de hărţuirea profesorilor de la liceul Lucian Blaga, prin intermediul ofiţerilor KGB (FSB), în decembrie 2013.

Monica Macovei consideră că acţiunile de intimidare împotriva şcolilor cu predare în limba română din regiunea Transnistreană au început cu mult timp în urmă, dar au atins apogeul după 29 noiembrie 2013, când Republica Moldova a parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, se mai arată în textul citat.