Monica Macovei candidează la președinție împotriva lui Klaus Iohannis, dar rămâne membru PDL, cu sprijinul lui Vasile Blaga. Misterele unei candidaturi-capcană
- Dan Andronic
- 20 august 2014, 08:37
"Noi nu dăm afară pe nimeni din PDL, dar alții se dau afară în momentul în care ai o candidatură în afara partidului. Automat te pui în afara partidului, decizia îi aparține", a spus Vasile Blaga atunci când a fost pus să comenteze decizia Monicăi Macovei de a candida la președinția României ca independentă, adăugând: "Se exclude singură, nu trebuie să exclud. Eu nu am dat afară din partid pe nimeni! Eu am adus oameni in partid, pur și simplu se exclude singură dacă (sic!) candidează, nu trebuie să o dăm afară. E în afara partidului, articolul cred ca este 20 litera b, ne uităm. Nu trebuie să votăm, e simplu ca buna ziua".
Și de atunci, Vasile Blaga tot citește statutul PDL...
Pentru noi, ziariștii, lucrurile par foarte clare: Monica Macovei, membru PDL a decis să candideze la președinția României ca independent! Deci va veni în campanie să ne spună că Ponta nu este bun (ceea ce nu va surprinde pe nimeni!), dar și că Iohannis nu merită votat din diverse motive. Stop! Nu vi se pare că asistăm la o fractură logică? Păi, un membru PDL ne va spune în campania electorală că Klaus Iohannis nu merită votat, deși congresul PDL a decis așa! Iar Vasile Blaga tot citește statutul partidului...
Foarte bine, este o candidatură așteptată de multă lume, grupată în ceea ce răutăcioșii de la Antena 3 numesc “Secta Macovei”. Monica Macovei are tot dreptul să candideze. Dar ce facem cu Iohannis, bănuiesc că s-au întrebat liderii PDL și PNL care tocmai se adunaseră în congrese comune pentru a stabili candidatul la președinție. Cum se împacă cele două candidaturi? Că dacă candidează Macovei ca independent, și nu se ia nici o măsură statutară, de ce l-au mai blocat pe Cătălin Predoiu?
Am căutat reacția Monicăi Macovei și m-a lăsat cu gura căscată: “Nu intentionez să demisionez din PDL. Nu am încălcat nici o regulă din PDL. M-am decis să candidez acum 2 luni și eu nu vreau să divizez. Candidez pentru că sunt singura care îl poate bate pe Victor Ponta”, a declarat Monica Macovei.
De atunci au trecut două săptămâni. Nici o reacție, în afara celor pe care le-am menționat. De multe ori, liderii politici mizează pe faptul că ziariștii nu citesc, nu-și mai bat capul să verifice ce spun, dacă în spatele declarațiilor se ascunde vreo minciună. Și de multe ori au dreptate! Iar în cazul Monicăi Macovei funcționează o prezumție de nevinovăție extrem de accentuată. Pentru că ea nu spune lucruri în care să nu creadă cu tărie. deci dacă spune că nu a încălcat nici o regulă a PDL, înseamnă că așa este, nu?!
Am căutat însă în statutul PDL, articolul 20, menționat de Vasile Blaga, președintele PDL. Iată ce am găsit:
Art. 20
Calitatea de membru al PDL se pierde prin retragere, radiere sau excludere.
(1) Retragerea are loc în baza și la data depunerii cererii scrise de demisie, ca expresie a voinței liber exprimate a persoanei în cauză. Cererea scrisă se depune la BPL al organizației pe teritoriul căreia persoana figura ca membru, care o transmite către BPJ, pentru scoaterea din evidență.
Demisia se poate trimite și electronic în conformitate cu procedura prevăzută în ROLJ și afișată pe site-ul PDL.
În cazul unei demisii depuse ca urmare a unui caz de incompatibilitate, în situația revenirii în partid, după încetarea incompatibilității, este recunoscută vechimea anterioară datei demisiei.
(2) Radierea se face de drept, de către BPJ, la propunerea BPL al organizației pe teritoriul căreia era membru cel în cauză, în următoarele cazuri:
(a) neplata cotizației timp de mai mult de un an calendaristic;
(b) înscrierea într-un alt partid sau formațiune politică;
(c)declararea ca independent a acelui membru care ocupă o funcție aleasă sau numită, în afara partidului, cu sprijinul politic al acestuia;(...)
Deci, nu există în statutul PDL noțiunea de auto-excludere, așa cum ne păcălea Vasile Blaga. Ca să pierzi calitatea de membru al partidului trebuie să-ți dai demisia, să fii radiat, sau să fii exclus. Pentru motive temeinice, cum ar fi art 20, aliniatul 2, punctul c. Dacă vrea Vasile Blaga se poate aplica și punctul b, dar eu cred că punctul c este mai clar.
Să te declari independent, să candidezi la președinția României împotriva candidatului ales și votat de partid, este un caz clar de încălcare a statutului.
Pare foarte clar, numai Vasile Blaga și Monica Macovei nu au găsit nici o problemă morală și statutară până în prezent. Un fanatic al statutului PDL (Blaga) și un candidat la președinție (Macovei) cu standarde morale ridicate, uniți într-o tovărășie politică care ar trebui să-i dea de gândit lui Klaus Iohannis și partenerilor din PNL. Dar despre acest lucru și alte câteva amănunte interesante ale dedesubturilor campaniei prezidențiale voi scrie mâine.
P.S.: M-a amuzat reacția Sulfinei Barbu, vicepreședinte al PDL la adresa lui Emil Boc, care a spus că o susține pe Elena Udrea: "Este o dezamăgire. Vorbim de un fost președinte PDL. Normal era să susțină candidatiul PDL. Este greu cum un membru greu al partidului se situează în afara partidului (...). El a avut un comportament dublu, l-a susținut și pe Daniel Buda și pe cei din PMP". Aș fi curios să știu de ce nu are nimic de comentat despre încălcarea statutului de către Vasile Blaga și comportamentul său dubios. Fie-mi iertată comparația...