Moldovenii, nemulțumiți de corupție și dispariția miliardului de dolari din bănci

Moldovenii, nemulțumiți de corupție și dispariția miliardului de dolari din bănci

După un miting la care au participat zeci de mii de persoane, premierul i-a invitat la discuții pe organizatorii protestelor, dar întâlnirea nu a avut loc, deocamdată

Capitala Republicii Moldova a fost scena unor noi manifestații de protest, duminică, revendicările oamenilor fiind de ordin social și economic, cu doar o lună și jumătate înainte de alegerile locale.

Economie aproape de prăpastie

„Este în interesul guvernului să soluționeze criza din sistemul financiar-bancar, să stabilizeze situația economică din țară, inclusiv să facă public raportul Kroll, odată cu soluţionarea interdicţiei din partea companiei”, a declarat şeful Executivului moldovean Chiril Gaburici. Situația economică a Moldovei este una foarte proastă, conform unor date prezentate recent de Fundația Universitară a Mării Negre, deficitului comercial în PIB a ajuns la 60% în ultimele luni; cursul monedei locale s-a depreciat abrupt, atingând recorduri absolute: 23,47 lei pentru un euro și aproape 20 lei moldovenești pentru un dolar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gaburici a convocat și o ședință de urgență a guvernului, pentru a dezbate situația din țară. A cerut polițiștilor să respecte dreptul cetățenilor la manifestații și a solicitat serviciilor abilitate să nu permită „intervenția de orice gen a forțelor externe”, care ar putea destabiliza situația din țară.

Locul întâlnirii, disputat

Ieri, situația a căpătat forme ridicole, când prim-ministrul și reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr, organizatorii manifestației, n-au reușit să se întâlnească, pentru că s-au așteptat reciproc în locuri diferite: Gaburici la sediul Guvernului și activiștii la Biblioteca Națională. Premierul s-a arătat „gata să discute cu protestatarii”, iar dacă aceștia vor insista pe un alt loc decât Guvernul, le va propune să se întâlnească la o misiune diplomatică europeană acreditată la Chișinău.

Organizatorii mitingului nu vor să meargă la Guvern, pe motiv că „ei nu sunt subordonați lui Gaburici” și au anunțat că-i vor expedia prin poștă rezoluția adoptată.

Protestatarii s-au declarat nemulțumiți de dispariţia unui miliard de dolari, din trei bănci locale, şi transformarea acestora în datorie de stat. Ei au scandat sloganuri anticorupţie şi au cerut demisia procurorului general, a judecătorilor Curţii Supreme şi a mai multor politicieni, pe care îi consideră implicaţi în scandal.