Moldova, cu fața spre Occident. Partidele pro-europene au câștigat detașat alegerile locale

Moldova, cu fața spre Occident. Partidele pro-europene au câștigat detașat alegerile locale

La exact 75 de ani de la ocuparea Basarabiei de către ruși, românii de peste Prut au dat un puternic semnal lumii. După o luptă crâncenă, la Chișinău a câștigat candidatul susținut de „Evenimentul zilei”, ediția de Moldova, integristul Dorin Chirtoacă

Locuitorii a 457 de localități din Republica Moldova au ieșit, duminică 28 iunie 2015, la vot pentru cel deal doilea tur de scrutin al alegerilor locale. În două localități au avut loc alegeri repetate. Cea mai mare miză a reprezntato municipiul Chișinău, dat fiind valoarea simbolică a Capitalei, dar și faptul că aici era concentrat cel mai mare număr de alegători. Însă bătălii grele s-au dat și în alte orașe mari, precum Cahul, Soroca sau Comrat. În final, partidele pro-europene au câștigat detașat, competiția cu formațiunile pro-moscovite, adjudecându-și cele mai multe funcții de primar.

Cifrele oficiale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că duminică au mers la urne 881.594 de alegători (o prezență de 47,73%). În Chişinău au votat 307.735 de persoane - 48,79 % din numărul total de alegători.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Proba de foc” este acum crearea unei majorități parlamentare prooccidentale între PLDM, PDM și PL.

Liberalul Dorin Chirtoacă a fost reales, pentru a treia oară, primar al Chișinăului cu 163.570 de voturi (53,54%), iar contracandidata lui, Zinaida Greceanîi, din Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”, a obținut 141.929 de voturi (46,46%). Scorul a fost unul strâns, aşa cum era de aşteptat în urma unei campanii pline de jigniri şi de calomnii dusă de candidata Moscovei şi a lui Igor Dodon împotriva unui Dorin Chirtoacă – politician care a preferat mesajele demne şi civilizate, de bun simţ.

Liberalul Dorin Chirtoacă este un susținător al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în timp ce marea învinsă, socialista Zinaida Greceanîi este un promotor al aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală controlată de Rusia.

EVZ de Moldova, principalul canal media

Ziarul „Evenimentul Zilei”, ediţia de Moldova, a fost p r i n c i p a - lul canal media prin care candidatul Chirtoacă, dar şi Partidul Liberal, s-au adresat electoratului pentru a face cunoscut de ce îşi doresc continuitate în conducerea Capitalei, ce anume şi, mai ales, cum vor transpune în realitate promisiunile făcute în campania electorală.

„Să fie clar, Chirtoacă primar!”

Dorin Chirtoacă a felicitat locuitorii Capitalei imediat după aflarea rezultatelor turului doi de scrutin. „Felicitări și mulțumiri tuturor, am câștigat! Într-un ceas bun și cu Doamne ajută - înainte pentru dezvoltarea europeană a Chișinăului și pentru intregrarea europeană completă, definitivă a Republicii Moldova!”, a fost primul mesaj postat pe Facebook de Chirtoacă.

Edilul Chișinăului recunoaşte că a câştigat la limită fotoliul de edil al Capitalei:„Nu am câștigat eu, au câștigat locuitorii municipiului Chișinău. Vom continua dezvoltarea europeană a Chișinăului, asta înseamnă că vom pune bazele de dezvoltare europeană de mai departe a Republicii Moldova. (…) Aș fi dorit să câștig cu 60 – 70 la sută. A fost și votul protestatar, au fost alegători care au votat de nevoie, au fost mulți nemulțumiți, dar care m-au votat. Vreau să mă întâlnesc cu cei nemulțumiți, să încerc să corectez ceea ce i-a nemulțumit”.

Chirtoacă i-a mulţumit şi contracandidatului său, Zinaida Greceanîi: „O apreciez pentru curajul său, merită respect, pentru o femeie este remarcabil să participe la astfel de alegeri. Dar rămâne în vigoare chemarea în judecată cu cele o sută de troleibuze”. (Greceanîi l-a acuzat pe Chirtoacă pentru achiziția de troleibuze cu preț umflat.)

În pofida prognozelor și a sondajelor, partidele pro-europene au obținut majoritatea și în consiliile din cele mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv la nivel raional, iar „proba de foc” acum este crearea unei majorități parlamentare dintre PLDM, PDM și PL, formațiuni care au obținut majoritatea voturilor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, dar nu au reușit să formeze o alianță. Atunci, PLDM și PDM au creat o coaliție minoritară care a votat guvernul Gaburici cu sprijinul comuniștilor, însă acesta a demisionat acum două săptămâni, după un scandal în care a fost acuzat că și-a falsificat diploma de studii.

„Alianța pentru Europa”

Potrivit rezultatelor cumulate din tururile I și II, partidele proeuropene au câștigat alegerile în 651 de localități, iar cele proruse în 171, dintrun total de 898. În circa 60 de localități, scrutinul a fost câștigat de candidați independenți. În ceea ce privește strict cele 458 de localități unde a fost organizat turul al doilea, PDM a câștigat în 140. Pe locul doi se clasează Partidul Liberal Democrat (PLDM), care a câștigat în alte 104 primării, iar pe locul trei sunt comuniștii (PCRM) care vor avea încă 46 de primari, potrivit site-ului Unimedia.info.

Clasamentul neoficial este continuat de reprezentanții Partidului Nostru (pro-rus) al lui Renato Usatîi, cu 41 de primari, urmați de liberali (PL) cu 39 de primari, inclusiv în capitala Chișinău. Candidații independenți au câștigat duminică în 34 de circumscripții, Partidul Socialiștilor (PSRM, de asemenea pro-rus) are 29 de primării, în timp ce Blocul Electoral al lui Iurie Leancă are 20 de primari. PNL va avea doi edili, în timp ce blocul Casa Noastră Moldova are un primar, la fel ca și Partidul Popular. Astfel, partidele proeuropene (PDM, PLDM și PL) vor controla în total 283 de primării, din cele 458 disputate în cel de-al doilea tur de scrutin.

Ce scrie presa străină

Turul doi al alegerilor locale a fost reflectat de cea mai mare parte a presei străine ca o confruntare dintre Est și Vest. Cel mai mult s-a pus accentul pe alegerile din Capitală. Astfel, cei de la ria.ru au spus, pe un ton neutru, că „Dorin Chirtoacă și-a păstrat postul de primar” deși o altă parte din presa rusă a pus accentul pe faptul că Partidul Socialist va contesta rezultatele alegerilor. Vnews.com. scria: „Lider proeuropean în alegerile din Moldova” sau cei de la tgcom24 din Italia ziceau ca-i un „test în privința cursului european”.

PSRM – ratații de profesie ai alegerilor din Moldova

Ceea ce era de așteptat s-a întâmplat. Strategia exersată și în alte rânduri, a deturnării atenției populației din Chișinău prin fluturarea „pericolului” votului etnic sau geopolitic, nu a ținut nici la alegerile locale din acest an. Asta, deși reprezentanții comunității rusofile s-au prezentat la fel de disciplinat la vot și au ștampilat buletinul în dreptul celei care se pretinde „podruga” (prietena) lui Putin.

FOTO:Zinaida Greceanîi, candidata Socialiștilor, s-a prezentat ca fi ind prietena lui Vladimir Putin FOTO: AGERPRES

Cele două staff-uri de campanie s-au înfruntat indirect, de la distanță, pe singurele canale de comunicare neafectate de prevederile legii electorale privind interzicerea campaniei în ziua alegerilor, adică pe rețelele de socializare. De-a lungul zilei, activiștii celor două formațiuni, împreună cu simpatizanții și membrii celor două tabere, au postat toate informațiile privind dinamica votului și incidentele de la secțiile de votare. Desigur, toate acestea într-o cheie optimistă care anunța iminenta victorie a candidatului propriu.

Avansul minim pe care Dorin Chirtoacă l-a avut încă de la început față de Zinaida Greceanîi a rămas constant până la epuizarea numărătorii buletinelor de vot.

De la resemnare la isterie

Zinaida Greceanîi a amânat cât a putut momentul în care să își recunoască înfrângerea. În momentul în care matematic nu mai avea șanse, ea a ieșit resemnată în fața microfoanelor și a admis, într-un mesaj dezlânat, că „rezultatul votului este cel care este”. În pană de idei, ea i-a cedat microfonul lui Igor Dodon. Vizibil surescitat și, potrivit unor păreri, posibil sub influența alcoolului, președintele socialist, eternul perdant al politicii din Republica Moldova, nu a ezitat prea mult înainte de a declanșa un atac suburban la adresa tuturor politicienilor din Moldova. Cu ochii injectați, acesta a amenințat că va cere anularea votului de la Chișinău. Privind țintă spre camere, el s-a adresat isteric rivalilor, neuitând să își regleze conturile și cu cei considerați de aceeași parte a baricadei, inclusiv Renato Usatîi, negând că ar fi fost beneficiarul retragerii acestuia din alegerile parlamentare.