Cum au MODIFICAT cabinetele Boc și Cioloș codurile penale. Înregistrări EXPLOZIVE. Ordonanțe de urgență sau asumarea răspunderii, metodele folosite

Cum au MODIFICAT cabinetele Boc și Cioloș codurile penale. Înregistrări EXPLOZIVE. Ordonanțe de urgență sau asumarea răspunderii, metodele folosite

Adoptarea noilor coduri penal și de procedură penală s-a făcut prin asumarea răspunderii Guvernului, în timpul Cabinetului Boc, iar modificările la aceste legi au fost făcute prin ordonanță de urgență, în timpul Cabinetului Cioloș.

Discursul susținut de fostul prim-ministru Emil Boc, la data de 22 iunie 2009, în Parlament, pe tema asumării răspunderii Guvernului asupra Proiectului de Lege privind Codul Civil:

„Elaborarea si adoptarea unui Nou Cod penal reprezinta un moment crucial in evolutia legislativa a oricarui stat. Decizia de a se elabora un Nou Cod penal nu este o simpla manifestare a vointei politice, ci reprezinta, in egala masura, un corolar al evolutiei economico-sociale, dar si al evolutiei doctrinei si jurisprudentei din Romania.

Le multumesc pentru contributia pe care au dus-o in perfectionarea unor solutii penale, pentru oferirea unor decizii si a unor cadre legale in care actualul cod penal sa fie cel mai bun produs pe care il avem astazi posibil, pentru a veni, astazi, in fata dumneavoastra si a va solicita sa ne acordati acest vot de incredere simbolic, prin procedura angajarii raspunderii.

Ne puteți urmări și pe Google News

In incheiere, in temeiul articolului 114 din Constitutia Romaniei, Guvernul Romaniei isi angajeaza raspunderea asupra proiectului de Cod penal”, a spus Boc la acea vreme.

De asemenea, și Dacian Cioloș a vorbit, în cadrul unei emisiuni realizate de Gâdea, despre modificările aduse Codurilor.

„Gâdea: Dumneavoastră treceți Codul Penal prin Ordonanțele de Urgență!

Cioloș: Nu Codul Penal. Modificăr ale codului penal, care, majoritatea au fost discutate de Parlament.

Gâdea: Dumneavoastră militarizați serviciile de informații. Militarizări prin ordonanțe de urgență, asta nu este foarte democratic, nu?

Cioloș: L-am reformat. După ani de zile în care a fost criticat. Dumneavoastră ați spus că Doamna Prună a decis să unească DIICOT cu DNA.

Gâdea: Doamna Prună a decis să vorbească despre asta, iar în momentul în care nu există o decizie, eu nu pot sa vorbesc ca ministru al Justiție, să mint opinia publică”.

Raluca Prună, fostul ministru al Justiției, era de părere că aceste coduri sunt de fapt istoria unei dezbateri prelungite, și că puteau fi gândite mai mult la momentul respectiv.

„Eu cred că codurile acestea sunt istoria unei dezbateri prelungite, ele au fost adoptate prin asumarea răspunderii. Probabil că trebuiau dezbătute mai mult la acel moment. Nu este nimic excepțional, ca atunci când vii cu construcți legislative noi, să descoperi atunci când le pui în aplicare, că anumite lucruri puteau fi bine reglate. Și, cred că este retorică întrebarea. Cred că nimeni nu poate fi mulțumit pe deplin de aceste coduri. Și nu mă refer doar la codul penal, ci la codul de procedură civilă. În acest cod avem o prevedere pt camerele de consiliu.

Noi am adoptat acest cod în 2012, a intrat în vigoare în 2014, și imediat, la 2 saptamani a apărut o ordonanță de urgență care privește camerele de consiliu.

Întrebarea oricui este de ce mai adopți un cod dacă știi că peste două săptămâni nu-l poți aplica.  Noi ne aflăm la doi ani de când am adoptat acest cod, iar această prevedere nu se aplică, o spun și cei care au lucrat la cod, care îi cunosc filosofia. Cred că este necesară o corecție a codurilor. Noi avem un cod penal care paradoxal. Judecătorul aplică un calcul airtmetic, și acordă niște sporuri. Am dat exemplul cu furatul oglinzilor”, a spus aceasta.