Moartea unui salariat, profitabilă pentru angajatorul său legal

Moartea unui salariat, profitabilă pentru angajatorul său legal

O văduvă din Brașov, cu trei copii, încearcă de patru ani de zile să recupereze despăgubirea pentru accidentul de muncă în care a murit soțul ei. Angajatorul a încasat banii din asigurare și... i-a păstrat

Autor: Burghiu George (afacerist) (foto jos stanga)

De patru ani de zile o familie din Brașov în cearcă să-și recupereze drepturile legale ce îi revin după moartea soțului, respectiv tatălui a trei copii, decedat în gravul accident de muncă colectiv din 24.09.2010 petrecut la Sucursala Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite a SC Electromontaj SA București - România. Cetățeanul român Burghiu Gheorghe era angajat al acestei societăți comerciale din România și, conform cercetărilor efectuate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București, evenimentul a fost încadrat ca accident de muncă colectiv (la fel ca și tragicul accident aviatic din Munții Apuseni din 20 ianuarie 2014).

Banii nu au ajuns la familii

Ne puteți urmări și pe Google News

Între angajat și societatea comercială exista încheiat un act adițional la Contractul Individual de Muncă în care se specifica obligativitatea existenței unei asigurări de viață în caz de accident de muncă, despre care familiile nu au știut. De altfel, angajatorul a și recunoscut în fața instanței de judecată că a ridicat sume de bani din asigurările încheiate pe numele celor doi angajați decedați în acel grav eveniment. Dar el nu a remis banii moștenitorilor lor legali. Defunctul Burghiu Gheorghe avea în îngrijire pe fiica sa, Burghiu Tatiana, 26 de ani, persoană cu handicap grav de la naștere, pusă sub interdicție prin hotărârea judecătorească nr. 9037/2014 și al cărei tutore, în prezent, este mama sa, Burghiu Lucia. Acestui copil cu handicap grav de la naștere, Curtea de Apel Brașov i-a acordat suma de 4.000 de euro și 100 de euro/lună pentru o perioadă de doi ani, în dosarul civil nr.14599/62/2011, reprezentând daune morale.

Familii intimidate

Angajatorul a trecut la acțiuni de intimidare a moștenitorilor. Fiind proprietarul imobilului în care aceștia locuiau, le-a tăiat mai întâi curentul electric, apoi a încercat să-i evacueze din locuințele de serviciu. A urmat debranșarea locuințelor de la rețeaua de apă potabilă, pe timp de vară. Toate aceste acțiuni au fost constatate ca fiind ilegale de către instanțele de judecată din Brașov. Angajatorul a încasat de la asigurări mult mai mult decât 287.000 de euro, cât au fost despăgubirile acordate membrilor familiilor celor decedați în accidentul aviatic din Munții Apuseni. Profitul societății comerciale de pe urma morții celor doi angajați a fost chiar mai mare decât profitul lucrării efectuate pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite.

Înainte de a pleca legal la muncă în străinătate, să nu uitați să lăsați membrilor familiei o copie după asigurarea încheiată pentru risc de accident de muncă!

În caz contrar angajatorul, în complicitate cu anumiți funcționari publici din România, or să aibă grijă să nu ajungă niciodată la dumneavoastră drepturile legale ce vă revin. Doamne ajută și să fie cu folos acest articol la cât mai mulți români!