Editura Evenimentul si Capital

Mizeria noastră, obiectul muncii lor. Stăpânii tomberoanelor

Vasilica face naveta ca să strângă gunoaiele bucureștenilor
Autor: | | 0 Comentarii | 389 Vizualizari

Viaţa nu prea le-a dat de ales şi le-a pus în mână un măturoi şi un făraş. Nimeni nu prea se uită în ochii lor. Accepţiunea publică a muncii lor e de paria a societăţii. Altfel, sunt mai curaţi ca mulţi dintre noi, cei care aruncăm pe jos, vara, mucuri de ţigări, ambalaje de îngheţată şi alte mizerii. Ei le strâng, strângând din dinţi!

Nu sunt câtuşi de puţin doctori, dar fără de ei nu se poate. Fac una din cele mai hulite meserii din lume. Niciun copil nu şi-ar dori, când se va face mare, să devină aşa ceva. Poate doar vidanjorii să facă o muncă mai scârboasă. Miasmele pe care le miros şi praful pe care îl inspiră îţi întorc stomacul pe dos. Mai ales vara, când oamenii aruncă, te miri unde, coji de pepene care când fermentează devin adevărate grenade lacrimogene. Sunt dispreţuiţi şi, nu de puţine ori, înjuraţi şi batjocoriţi, pe nedrept. Până de curând, slujba asta era un job eminamente ţigănesc. Mai nou, nevoia i-a împins şi pe români să pună mâna pe mătură şi făraş şi să tragă de cutiile alea de plastic, pe rotile, cu care se plimbă pe străzile oraşului. Pe vremuri, împingeau din greu la tomberoanele alea de tablă, cu roţi imense. Fac o muncă cinstită, dar aşa de prost plătită, că te gândeşti cum pot trăi. Iarna, dau mătura şi făraşul pe lopată şi târnăcop. Viaţă de măturător de stradă...


FOTO: Nea Florică e concurența romilor care vânează lemnăria scoasă de blocatari, după renovări de pe lângă blocuriUn sac de pâine pentru porci

În Bucureşti sunt circa 5.000 şi, numai în sectorul 6, 700 de inşi robotesc cât e ziua de mare printre blocuri. În cartea de muncă sunt trecuţi, pompos, ca „lucrători pentru salubritate căi publice”. Înainte li se spunea, simplu, „salubrizor”. De fapt, au fost şi au rămas măturători de stradă. Ion Gheorghe, sau nea Gică, are 49 de ani şi de șapte ani are în subordine 25 de măturători. A luat-o de jos, de la împins tomberonul, prin 2003. Ce i-a spus nea Gică băiatului său, când s-a întors prima oară de la măturat mizeria Capitalei? Îl umflă râsul: „Exact ce am făcut! Nu mi-e ruşine!”. La fel zice şi nea Florică Ionescu, de 51 de ani, care, de patru ani s-a făcut şi el măturător. L-am găsit încărcând cu gunoi o furgonetă pe strada Pravăţ, din sectorul 6. Zilnic încarcă patrucinci tone şi are nişte antebraţe ca Popeye marinarul. Face asta de când fabrica de autobuze Rocar, unde era vopsitor, a dat faliment şi a trebuit să-şi găsească de muncă. E din comuna Frăsinet, județul Teleorman şi ia în mână fix 1.040 de lei. Te poţi căpătui din gunoi? Care e cea mai valoroasă chestie pe care a găsit-o pe stradă? Râde strâmb: „Un sac de pâine veche… A fost bun, că am trei porci şi l-am dus acasă...”.

„Ce bani să-ţi dea lumea? Te mai şi înjură!”

E miezul zilei şi nea Florică trudeşte din greu la nişte uşi, rame şi pervaze de lemn scoase la colţul străzii, semn că unul dintre „blocatari” şi-a pus termopane. Gunoierii care au trecut de dimineaţă nu le-au luat, că ei au treabă doar cu tomberoanele de la ghenele de gunoi, aşa că sarcina asta cade fix pe cocoaşa sa. „Lasă şi moloz, şi geamuri sparte, chiar şi WCuri! Ar fi treaba ADP-ului... Sau să-şi comande oamenii o maşină… Dar e mai comod să le lase la colţ…”, se supără pe viaţă bărbatul. Până la urmă cade de acord că parte din ele pot fi refolosite: „Sunt bune, la ţară, undeva...”. Un nene îl cheamă să-i dea un sac cu crengi tăiate: „Le luăm, ce să facem… Are fiecare bloc câte o grădiniţă şi ne mai roagă să le luăm ce mai curăţă pe acolo”. Dar bani, ceva parale nu le mai dau oamenii? „Ce săţi dea? Te mai şi înjură... Nu e ca mai jos, la Cotroceni. Acolo sunt oameni mai civilizaţi”

Umor de măturător

Iarna, măturătorii dau mătura, făraşul şi pubela pe lopeţi şi târnăcoape. „E mai greu, da’ te încălzeşti muncind! Mai naşpa e când îngheaţă...”, dă din casă Gina. Pe drumul spre casă, seara, în microbuzul cu măturători, Gina şi Vasilica o tachinează pe o alta că, cică, îi fură bărbatul. S-au prins că fata e geloasă şi exploatează momentul: „Lasă, fă, că-l ia asta, că io mai am unu’!”. Prinsă la mijloc, victima mai să dea în plâns. Toţi pasagerii izbucnesc în râs. Acasă, îi aşteaptă copiii. Trebuie să le dea de mâncare, să-i spele şi să-i culce. Unele dintre fete au păstrat mâncărica primită de la firmă pentru puradei. Viaţă de măturători şi umor, ca peste tot. Și ele, ca fetele.

Cartofi stricați, coji de pepeni și pamperși uscați la soare

Cinşpe metri mai încolo, Gina Anghel – de 47 de ani, femeie cu două fete şi-un băiat, şi Vasilica Tudor – de aceeaşi vârstă, mamă de băiat şi fată, ambele din comuna Frăsinet, dar judeţul Călăraşi, sporovăiesc vesele. De ani de zile mătură străzile din Drumul Taberei şi s-au făcut prietene. Prima are zece clase şi a doua a terminat liceul. Degeaba, tot la mătură au ajuns, chit că Vasilica a fost şi telefonistă, cândva, la viaţa ei: „Da’ nu mi-e ruşine! M-am învăţat!”.

E plin sezon în care lumea aruncă tot felul de resturi de mâncare. Dar nu numai la ghenă, ci pe unde apucă. Femeile dau din umeri: „Aşa-s oamenii. Normal, vara e mai greu, că te ia de cap de la mirosul de coji de pepeni, cartofi stricaţi şi mâncare alterată... Nu mai vorbesc de pamperşi şi tampoane de damă. Îţi vin maţele la gât!”, ţi-o dau fix la ficat măturătoarele.

Un aurolac le-a atacat cu o şurubelniţă

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate