Editura Evenimentul si Capital

Miză grea. Traficul de influență, în dezbateri la CCR

Mircea Băsescu (stânga) şi avocatul Nelu Taşcă au sesizat CCR cu privire la neconstituționalitatea prevederilor art. 291 alin. 1 Cod penal FOTO: EVZ
Autor: | | 4 Comentarii | 1140 Vizualizari

Specialiștii în drept consultați de EVZ au viziuni diferite asupra constituționalității sintagmei „lasă să se creadă că are influență” care defi nește traficul de influență în Codul penal. CCR va dezbate astăzi excepția invocată în dosarul în care sunt judecați Mircea Băsescu și membri ai familiei lui Bercea Mondialul

Apărătorul fratelui lui Traian Băsescu, avocatul Nelu Taşcă, a invocat, în apel, neconstituționalitatea articolului 291, aliniatul 1 din Codul penal, care incriminează traficul de influență.

În cuprinsul acestui articol, cel care face trafic de influență este definit ca persoana care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public, pe care îl poate determina să acționeze în sensul dorit de cel care cumpără influența.

Argumentele susținătorilor

Avocatul Nelu Taşcă a declarat, pentru EVZ, că sintagma „lasă să se creadă” este neclară. „Nu vi se pare că sintagma e neclară şi lasă loc de interpretare? Lasă prima oară la aprecierea procurorului, iar apoi a instanței să interpreteze o anumită atitudine. Clientul meu a fost condamnat pentru faptul că nu a negat afirmațiile familiei Anghel. Voi face referire şi la Convenția Națiunilor Unite şi la alte texte de lege. În legislația SUA sau în cea europeană subiectul (n.r. – infracțiunii) este foarte clar definit: trebuie să afirme şi să confirme (n.r. – că are influență)”, a declarat Nelu Taşcă.

EVZ a consultat alți specialişti în Drept penal pentru a vedea ce „pronostic” dau în contextul dezbaterilor de astăzi de la CCR. Avocatul Gheorghiță Mateuț e în tabăra celor care susțin că textul de lege e neclar: „Sintagma e interpretabilă, într- adevăr, face dificilă delimitarea traficului de influență de înşelăciune. Ar trebui să fie eliminată: prin «lasă să se înțeleagă» se acceptă că făptuitorul nu are o influență reală şi prin acțiunile lui nu urmăreşte decât să inducă în eroare, lucru care e înşelăciune în toată regula”.

Vocile scepticilor

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate