MITUL filipinezelor A CĂZUT. Bonele nepaleze sunt acum la putere. VEZI exact ce le recomandă

MITUL filipinezelor A CĂZUT. Bonele nepaleze sunt acum la putere. VEZI exact ce le recomandă

Bonele filipineze nu mai sunt ce-au fost, au devenit neserioase, știindu-se la mare căutare. Nepalezele vin însă puternic din urmă: calme, calde cu copilul, cu înclinaţie spre limbi străine şi pretenţii puţine.

Iniţial au prins la vedete, după care li s-a dus vestea de fete muncitoare, o alternativă la bonele românce care cer program fix, bani mulți şi sunt faimoase pentru altoirea copiilor. În ultimii ani, filipinezele cu cărucioare au devenit o prezenţă obişnuită în parcuri, acum însă, reputaţia lor se clatină, după ce s-a dovedit că nu sunt serioase. Bombardate de oferte din toate părțile, nu stau pe gânduri și rup contractele dacă prind ceva mai bun.

În schimb, a început recrutarea de nepaleze, modeste şi cu instinct matern. Mai nou, şi şomerele românce urmează cursuri de babysitting, unde învaţă să acorde inclusiv măsuri de prim-ajutor. Atuul asiaticelor: mame de la 14 ani

În ultimii 5-6 ani, agenţiile de recrutare au adus filipineze la cheie, cu toată documentația pusă la punct. În Bucureşti, s-a format o comunitate de 1.000 de bone, care se întâlnesc săptămânal în mall şi parcuri. Vorbesc bine engleza şi au experienţă în creşterea copiilor. "Devin mame la 14 ani, după care îşi angajează propria bonă cu 20 de euro şi pleacă în afară pe salarii mai mari", spune Oana Militariu, reprezentanta Agenţiei de Bone.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre deosebire de românce, acceptă să facă treburile în gospodărie, însă şi salariile sunt mai mari, între 400 şi 700 de euro, faţă de 300 de euro, cât ia o bonă autohtonă. Cum au alungat românii filipinezele

Cererea s-a diminuat însă, pentru că, în timp, filipinezele s-au dovedit instabile. Ce-i drept, nici condiiţiile oferite de români n-au fost cele mai bune. "Pentru că au multe oferte, rup contractele uşor și sunt destul de instabile. Însă nici cu românii nu mi-e rușine. Multe familii au greşit: le-au hrănit doar cu orez, crezând că ele doar asta au fos învățate să mănânce, şi nu au respectat con­diţiile de cazare care spun că trebuie să aibă cameră şi baie proprie", explică reprezentanta Agen­ţiei de Bone. Nepalezele învaţă româna rapid După "boom-ul" de filipineze, bonele nepaleze încep să câştige teren. Sunt supra-calificate şi cer în jur de 2.200 de lei, în sumă intrând şi menajul. În plus, au o afinitate petru limbile străine și prind repede româna. "Am plasat vreo10 nepaleze. Familiile sunt foarte mulțumite, spun că sunt foarte calme, că au instinct matern deosebit şi sunt religioase. Sunt modeste, se mulțumesc cu puțin și prețuiesc la maximum tot ce le oferi. Și mai au o calitate: deși engleza lor e mai slabă decât cea a filipinezelor, prind rapid limba română, mai ales că cel mic nu știe engleza", spune Ariana Nadir, reprezentant Overseas Employee Conections.

"Prin prisma religiei budiste, sunt persoane simple şi sincere. Comparativ cu bonele din România, avantajele ar fi siguranţa unui angajat pe doi ani şi ataşamentul deosebit faţă de copil", adaugă Corina Constantin, reprezentant Manpower Solutions, companie care a plasat 30 de bone nepaleze. "Nepalezele sunt foarte calme, calde cu copilul, modeste, merg cu tine peste tot fără să facă mutre ca bonele românce şi învaţă repede limba.“ ARIANA NADIR, reprezentant firmă de recrutare

PROIECT AUTOHTON

Azi şomeră, mâine babysitter cu acte

Peste 2.000 de şomere din toată ţara urmează cursuri de calificare în babysitting, cu ajutorul Fundaţiei Romanian Angel Appeal. Cursurile, finanţate din bani europeni, au început în februarie şi durează două luni şi jumătate. Pe lângă teorie, viitoarele bone fac practică în grădiniţe şi în centrele de plasament, iar la sfârşit, primesc o diplomă care este valabilă în ţară şi în UE. Modulul cuprinde inclusiv lecţii despre alimentaţie şi măsuri de prim-ajutor.

Pentru că au primit deja cereri de la părinţi, organizatorii vor încerca să le faciliteze şi angajarea. Bonele autohtone muncesc cam 10 ore pe zi, pe un salariu de aproximativ 1.400 de lei.

"Se ocupă de supravegherea copilului, menajul lui, pregătirea hranei, plimbări în parc şi jocuri. Treburile casnice nu intră în îndatoriri, pentru că ar neglija copiii", spune Gabriel Florea, directorul agenţiei Bona Mia, care plasează bone românce.

PE POST DE MAMĂ. Dădaca e umbra copilului: îl hrănește, îl plimbă în parc și se joacă împreună FOTO: REUTERS