Mitrea a cerut amânarea procesului în care este acuzat de corupţie, pentru a-şi angaja un nou avocat

Mitrea a cerut amânarea procesului în care este acuzat de corupţie, pentru a-şi angaja un nou avocat

Miron Mitrea a cerut, luni, instanţei supreme să amâne judecarea procesului în care este acuzat de corupţie, susţinând că vrea să îşi angajeze un nou avocat, solicitarea fiind admisă de magistraţi, care au stabilit următorul termen în 20 ianuarie.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuia să înceapă luni judecarea apelurilor din dosarul în care Miron Mitrea este acuzat de fapte de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale şi în care, în 15 octombrie 2014, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Miron Mitrea le-a cerut magistraţilor că amâne judecarea cauzei, din lipsă de apărare, motivând că a încheiat relaţiile contractuale cu avocatul care l-a reprezentat până acum şi vrea să îşi angajeze un nou avocat.

Totodată, la primul termen de judecată din apel nu a fost adusă nici Irina Paula Jianu, astfel că instnaţa a stabilit următorul termen pentru 20 ianuarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Condamnarea

În 15 octombrie 2014, instanţa supremă l-a condamnat pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 - 2004, în prezent deputat PSD, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, pentru a o menţine pe Irina Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi, ulterior, inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Instanţa l-a achitat pe Mitrea pentru instigare la fals şi a mai dispus încetarea procesului penal în cazul său pentru uz de fals. Prin aceeaşi sentinţă s-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea şi a fost menţinut sechestul asigurător pus de procurori.

Irina Paula Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

Nicolae Popescu, fost arhitect şef al Primăriei Voluntari, a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare pentru fals în acte şi două luni pentru favorizarea infractorului. Instanţa a decis să cumuleze aceste pedepse cu o alta de trei ani de închisoare, dintr-un alt dosar. Judecătorii au constatat că pedeapsa de trei ani de închisoare a fost executată.

Decizia a fost contestată, Completul de cinci judecători de la ICCJ urmând să dea o decizie definitivă în acest caz