MITĂ MASCATĂ în Poliție. Acuzații GRAVE. Cum se dau SALARIILE DE EXCELENȚĂ | EXCLUSIV EVZ

MITĂ MASCATĂ în Poliție. Acuzații GRAVE. Cum se dau SALARIILE DE EXCELENȚĂ | EXCLUSIV EVZ

Salariile de excelență reprezintă o formă mascată de mită pentru șefii din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Poliția Română. Acuzația gravă aparține sindicaliștilor SNAP care au cerut ministrului Carmen Dan renunțarea la aceste beneficii.

Printr-o adresă transmisă ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, conducerea Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) solicită „eliminarea salariului de excelență, pe care il primesc doar șefii și cei avantajați de aceștia”.

În motivarea acțiunii lor, polițiștii din SNAP susțin că „mai nou, acest salariu este acordat și la câte un agent de poliție, cu caracter de excepție, dar în principal acesta este destinat șefilor și nicidecum celor care au merite deosebite în activitatea profesională”.

„În ultima perioadă salariile de excelență sunt date acelor șefi care urmează să se pensioneze, cu scopul de a majora venitul și pe cale de consecință pensia, fără nicio legătură cu lucrări de excepție sau alte merite”, se arată în adresa transmisă ministrului Carmen Dan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legat de acest aspect, președintele SNAP, Iulian Surugiu a declarat, pentru EVZ, că aceste „solde de excelență” reprezintă „o mită mascată acordată șefilor, în special celor din MAI și din aparatul central al Inspectoratului General al Poliției Române”. „Legea prevede să se dea 5 la sută pentru fiecare unitate, însă acolo sunt cele mai multe persoane care primesc salarii de excelență. După o analiză în teritoriu, cu ajutorul liderilor locali, am constatat că, în general, șefii de structuri, fie de la inspectoratele județene, fie de la sectoarele Capitalei, își acordă sau acordă preferențial aceste solde de merit care reprezintă 25 la sută din venit, cu șase luni înainte de pensionare, pentru a beneficia de o pensie consistentă”, susține Iulian Surugiu.

Carmen Dan și Iulian Surugiu

Practic, susține liderul de sindicat, șefii decid acordarea acestor salarii de excelență și beneficiază de prevederile legii pensiilor militare de stat nr. 223/2015 care permite includerea în valoarea pensiei a unor astfel de sporuri.

În acest mod, un chestor poate ajunge la un venit cuprins între 12.000 și 17.000 de lei, în raport cu funcția deținută,  sumă cu care se poate pensiona. Asta în timp ce venitul unui agent, după 35 de ani de muncă, este cuprins între 2.500 și 34.000 de lei.

Până acum patru ani, agenții nu primeau salarii de excelență. Acum, se mai dă, de ochii lumii, câte unul. Dar banii cei mai mulți pentru aceste salarii de excelență se dau în MAI și în apratul central al Poliției Române. Ce mai rămâne, se duce în teritoriu iar acolo șefii decid cum și cui dau, mulți benefiiciind de aceste sume în funcție de interese”, a explicat Surugiu.

Liderul SNAP a adăugat că mai bine s-ar folosi acești bani pentru achiziționarea de mașini, de hârtie sau alte echipamente necesare activității polițiștilor care sunt nevoiți să le plătească din propriile buzunare.

Iată mesajul transmis de SNAP către Carmen Dan:

„În atenţia:  Doamnei Carmen-Daniela DAN – ministru

Stimată doamnă Ministru,

Sindicatul Național al Agenților de Poliție v-a solicitat printe altele și eliminarea salariului de excelență, pe care il primesc doar șefii și cei avantajați de aceștia, inclusiv prin adresa nr.13193 din 05.02.2018.

Constatăm că, mai nou, acest salariu este acordat și la câte un agent de poliție, cu caracter de excepție, dar în principal acesta este destinat șefilor și nicidecum celor care au merite deosebite în activitatea profesională.

Dacă veți avea curiozitatea să dispuneți efectuarea unei analize privind acordarea acestor salarii de excelență în ultimii trei ani o să fiți surprinsă de rezultat, respectiv de faptul că cei care au primit acest ,,drept” sunt în proporție de 80%  șefi, iar restul sunt repartizate celor care au poziții cât mai umile și serviabile față de aceștia.

În ultima perioadă salariile de excelență sunt date acelor șefi care urmează să se pensioneze, cu scopul de a majora venitul și pe cale de consecință pensia, fără nicio legătură cu lucrări de excepție sau alte merite.

Cunoaștem veșnica problemă a Ministerului Afacerilor Interne, referitoare la fondurile insuficiente și avem convingerea că prin eliminarea acordării salariilor de excelență, vor rămâne sume de bani care se pot folosi acolo unde chiar este nevoie.

 Facem precizarea că aspectele de mai sus și concluziile organizației noastre sunt rezultate în urma consultării unui număr mare de polițiști de la nivelul întregii țări”.