Editura Evenimentul si Capital

Mită la SIE. Ioan Talpeș, acuzat că ar fi luat șpagă 50.000 de dolari | Memoria EVZ

Autor: | | 2 Comentarii | 698 Vizualizari

Potrivit unor surse din cadrul poliției și din alte surse, „Evenimentul zilei” scria, în mai 1997, că, la sfârșitul anului 1994, o substanțială sumă în dolari ar fi ajuns, prin mai mulți intermediari, pe masa generalului Ioan Talpeș, șef SIE în acea perioadă.

Complice ar fi fost și Victor Hrebenciuc, fostul secretar general al Guvernului României.

Autodenunțul a fost făcut de Petre Ciufu, directorul economic al societății SC „Agroiris”. Totul a început pe 22 decembrie 1994. Acesta mărturisește că în dimineața acelei zile a fost chemat de Gheorghe Chivu, patronul firmei mai sus menționate, la sediul ziarului „Cronica Română” de unde a fost trimis să ridice de la Bancorex – Victoria suma de 50.000 de dolari, cu care trebuia să se prezinte imediat la Viorel Hrebenciuc. Aici a fost oprit de portar, care i-a spus că trebuie să aibă aprobarea directoarei băncii. A rezolvat- o numai după ce a dat un telefon președintelui Bancorex, Temeșan. A ridicat cei 50.000 de dolari. Ciufu susține că, pentru această sumă, Chivu ar fi semnat un decont pentru deplasări în Bulgaria, Albania și Turcia.

Intrați pe mâna polițiștilor, aceștia s-au dat în vileag. Patronul „Agroiris” confirmă faptul că l-a trimis pe Ciufu la bancă și că acesta a luat banii. Ba mai mult, arată cum dolăreii au mers o dată cu el la o întâlnire avută cu Viorel Hrebenciuc și că de acolo banii au fost depuși de Gheorghe Chivu pe masa generalului Ioan Talpeș. După apariția articolului în „Evenimentul zilei”, Talpeș ar fi susținut că nu l-a văzut în viața lui pe domnul Petru Ciufu, denunțătorul, care ar fi sesizat Poliția și Parchetul.

INFO

Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei, sunt judecați în dosarul uriașelor retrocedări ilegale de păduri. Ioan Talpeș a rămas doar un fost general al SIE

CV

Alexandru Cucu, autorul anchetei, a fost reporter la Evenimentul zilei

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Memoria EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate