Misterul mâinii întinse și al scatoalcei lui Trump pentru Putin

Misterul mâinii întinse și al scatoalcei lui Trump pentru Putin

Senatorul american republican Rand Paul, aflat într-o vizită la Moscova, a anunțat miercuri că i-a transmis lui Vladimir Putin o scrisoare din partea lui Donald Trump.

„Scrisoarea insistă asupra importanței angajării în diferite domenii, cum ar fi lupta împotriva terorismului, îmbunătățirea dialogului parlamentar și reluarea schimburilor comerciale”, a scris Rand Paul pe Twitter.

În aceeași zi, Washingtonul a anunțat că va impune noi sancțiuni Rusiei, la sfârșitul lui august, deoarece Statele Unite „au stabilit” că Moscova se face vinovată de atacul cu gazul neurotoxic Noviciok asupra fostului spion Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia. Una caldă, alta rece. Trump îi întinde amical o mână lui Putin și cu cealaltă îi trântește o scatoalcă peste ochi. Ciudățenia coincidenței celor două evenimente este depășită doar de misterul care le invăluie pe fiecare în parte.

„Cu Rusia, președintele SUA are mâinile legate la spate”

Ne puteți urmări și pe Google News

În mesajul său de pe Twitter, Rand Paul (foto) dă de înțeles că a fost însărcinat de Casa Albă să îi înmâneze o scrisoare liderului de la Kremlin: „Am fost onorat să transmit administrației președintelui Putin o scrisoare din partea președintelui Trump”, a scris senatorul pe Twitter.

Însă un oficial de la Casa Albă a declarat că Paul ar fi fost cel care a dorit să aibă această scrisoare din partea lui Trump, sperând că astfel va obține o întrevedere cu Putin în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Moscova, între 5 și 8 august.

Potrivit Casei Albe, textul scrisorii către Kremlin este următorul:

„Aș dori să vi-l prezint pe senatorul Rand Paul de Kentucky, un membru al Comisiei pentru Relații Externe din Senat și una din vocile care pledează pentru extinderea dialogului cu Federația Rusă. El se va afla la Moscova de pe 5 până pe 8 august.”

Și scrisoarea continuă: „Senatorul Paul ar fi recunoscător dacă v-ar întâlni să discutați câteva subiecte. Este interesat de schimburile în domeniul legislativ, de dialogul parlamentar și de programele privind schimburile culturale și educaționale, de sporirea cooperării antiteroriste în lumina unor succese recente precum anihilarea complotului de la Sankt Petersburg și de soluționarea conflictelor militare din Siria și Ucraina.”

Scrisoarea se încheie astfel:

„Vă mulțumesc pentru că aveți în vedere o întâlnire cu senatorul Paul.”

Vizita s-a încheiat și nu există vreo informație că întâlnirea Putin – Paul ar fi avut loc.

„O, ții cu Rusia!”

Potrivit unei surse citate de CNN, vizita la Moscova a lui Rand Paul ar fi fost planificată înainte ca întâlnirea Putin – Trump din 16 iulie de la Helsinki să aibă loc. După summit, senatorul și președintele american ar fi discutat în mai multe rânduri, inclusiv în Biroul Oval, despre întâlnirile pe care Paul le avea programate cu oficialii ruși și despre mesajele pe care Trump dorea să le transmită acestora.

Luni, 6 august, senatorul de Kentucky a invitat mai mulți parlamentari ruși la Washington „pentru continuarea dialogului asupra unor probleme cruciale ca neproliferarea nucleară și combaterea terorismului”. La Helsinki, Trump i-a adresat și el lui Putin o invitație să facă o vizită la Washington.

Într-o declarație pentru CNN, Rand Paul a descris astfel vizita sa la Moscova: „Am avut (cu oficialii ruși – n.r.) discuții generale despre multe subiecte și în principal am decis să stabilim un dialog și să rezolvăm din probleme”. Și a adăugat: „Marea noastră problemă azi este că nu există dialog. Sunt probleme pe care nici nu le putem discuta, pentru că nu există dialog.”

Producătorul CNN David Gelles a scris pe Twitter, citând presa rusă, că Rand Paul le-ar fi spus parlamentarilor de la Moscova: „Trump are mâinile legate la spate, nu poate pleda pentru o mai mare cooperare între țările noastre, deoarece i s-ar spune: ‘O, ții cu Rusia!’.”

Ceața Noviciok și legătura Skripal - Trump

Un mister la fel de gros invăluie și decizia Washingtonului de a impune sancțiuni Moscovei pentru otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, nu a oferit nici un fel de detalii privind modul în care Statele Unite „au stabilit” vinovăția Rusiei. Presa americană, altminteri atât de generoasă în tot felul de informații „pe surse” și în speculații, nu oferă nici ea vreun indiciu.

Până acum, nici Londra nu a oferit vreo dovadă a implicării Moscovei în atacul cu gaz neurotoxic de la Salisbury, la începutul lui martie, în ciuda solicitărilor repetate ale Kremlinului.

Dar, spre deosebire de colega sa de peste Ocean, presa britanică nu s-a ferit să sublinieze ciudățeniile cazului Skripal: începând cu faptul că celor două victime, fostul spion și fiica sa, deși externați de multă vreme, li se interzice să aibă vreun contact cu presa, pa^nă la faptul că laboratorul de arme chimice al Marii Britanii se află la câțiva kilometri de Salisbury, locul atentatului, iar Noviciokul, deși „inventat” în fosta URSS, este acum produs și se află și în dotarea altor state: inclusiv Marea Britanie.

Și, mai ales, nu trebuie uitat că Serghei Skripal avea relații cu fostul agent britanic MI6 Christopher Steele, cel care a fabricat dosarul fals, plătit de Hillary Clinton și pe baza căruia Donald Trump este acuzat de relații cu rușii. „Cu Rusia, președintele SUA are mâinile legate la spate”

Dușmanul transformat în prieten

Rand Paul, care a candidat în alegerile preliminare din Partidul Republican pentru prezidențiale, a fost unul dintre cei mai caustici critici la adresa lui Donald Trump. Remarci ca „Un fir de praf este mult mai calificat să fie președinte”, „Narcisist amăgitor” sau „Palavragiu roșcovan” au făcut deliciul presei anti-Trump, zdrobitor majoritară. Însă, în ultimele luni, Paul a devenit unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Trump, mai ales în ceea ce privește relațiile cu Rusia. După summit-ul de la Helsinki, când asupra liderului american s-au abătut acuzații din toate părțile (inclusiv cea de trădare), senatorul din Kentucky a fost unul dintre cei mai acerbi apărători ai săi. „Consider că discuțiile, negocierile cu adversarii noștri sunt un lucru bun. Chiar și la apogeul Războiului Rece cred că a fost un lucru bun că președintele JF Kennedy avea o linie directă cu Nikita Hrușciov”. Paul a afirmat de asemenea că ancheta procurorului special Robert Mueller privind o „coluziune” a lui Trump cu Moscova în alegerile prezidențiale din 2016 este o „vânătoare de vrăjitoare”. Aceasta este una dintre expresiile favorite ale lui Trump pentru a-l ataca pe Mueller. Rand Paul nu este un iubitor al Rusiei. Sau, nu dintotdeauna. În 2014, el ataca dur administrația Obama pentru lipsa de reacție la anexarea Crimeii.