Editura Evenimentul si Capital

MISTERUL comunităților de ROMÂNI NEGRI de la sud de Dunăre

Caravlahi din Croația
Autor: | | 57 Comentarii | 37634 Vizualizari

Vorbesc românește, oarecum stricat, sunt mai bronzați de felul lor, adică seamănă mai mult a țigani, și li se spune VLAHI NEGRI sau ROMÂNI NEGRI.

Cercetătorii care au bătut Balcanii în secolul trecut după români au dat peste un neam care semana mai mult cu țiganii. Ei vorbeau românește și purtau numele de Caravlahi, dar li se spuneau, din cauza culorii pielei, si "Vlahii negri" sau "Românii negri".

 

Potrivit sociologului și etnografului Ion Chelcea, caravlahii migraseră din teritoriile românești.

În Serbia trăiesc mai multe neamuri de țigani:

1. Țigani sedentari, numiți uneori "țigani albi" sau "țigani turcețti" sau "faraoni". Vorbesc țigănește și sârbețte.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

 

2. Țigani corturari, sau "gorbeți", "cergasi", de religie mahomedană.

 

3. Caravlahi, "karavlaski cigani", "koritari" (după localitatea Korita).

 

Istoricului Th. Filipescu, autorul lucrării "Colonii române din Bosnia", i s-a parut curios ca acești nomazi, caravlahii, veniți din Țara Românească n-au trecut la islam. Dacă ar fi devenit credincioși de-ai lui Allah, atunci ar fi trait mai bine în târguri. Dar ei au preferat "să se așeze în păduri, prin regiuni muntoase, să curețe pământul de rădăcini, ca să poată face o colibă și mai mare de pământ. Pentru ce au ales caravlahii traiul acesta greu? Să lucreze în pădure obiecte de lemn, când puteau trăi si cu alauta?", se întreabă istoricul.

 

Filipescu crede ca s-ar comite "un mare păcat" dacă rudarii caravlahi ar fi luați drept țigani, "căci ei nu știu altă limbă decât românește". Faptul ca sunt tuciurii nu trebuie sa fie un inconvenient, scrie Filipescu: "Culoarea pielii nu e unicul semn prin care s-ar putea deduce originea unei populațiuni". Deocamdata, originea "românilor negri" rămâne misterioasă.

Dupa modul lor de viață, ocupație, locuința, limbă, fel de a fi, Ion Chelcea stabilește trei categorii de țigani din România:

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 12:17 Cele mai noi și mai interesante cărți despre Casa Regală 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate