Misterele HOMEOPATIEI explicate de medicul infecționist Dr. Cristina Popescu. „O substanță care poate produce anumite simptome de boala la omul sănătos este capabilă să le vindece la o persoană bolnavă”

Misterele HOMEOPATIEI explicate de medicul infecționist Dr. Cristina Popescu. „O substanță care poate produce anumite simptome de boala la omul sănătos este capabilă să le vindece la o persoană bolnavă”

Homeopatia este o metodă terapeutică complementară medicinei convenționale practicată cu succes pe scară largă în toată lumea. Conform datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, homeopatia ocupă locul II în lume că metodă de tratament după medicină convențională, fiind recunoscută în 80 de țări ca sistem terapeutic.

Pe bază studiilor care atestă eficienta homeopatiei atât în prevenirea cât și în tratamentul a numeroase afecțiuni, țări ca Elveția, Marea Britanie, Brazilia, Chile, India, Pakistan au inclus această terapie pe lista serviciilor naționale de sănătate. Homeopatia este practicată în 40 din 42 țări europene și statisticile au arătat că 100 de milioane europeni, circa 29% din populația Uniunii Europene utilizează homeopatia pentru problemele de sănătate în mod frecvent.

Dr. Cristina Popescu, medic primar boli infecțioase cu competențe în homeopatie, ne explică tot ce trebuie să știm despre această variantă de tratament.

CeHOMEOPATIA

Ne puteți urmări și pe Google News

 

- Ce este Homeopatia?

Dr. Cristina Popescu: Homeopatia este o metoda terapeutica complementara medicinei conventionale practicata cu succes pe scara larga in toata lumea. Conform datelor prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Homeopatia ocupa locul II in lume ca metoda de tratament dupa medicina conventionala, fiind recunoscuta in 80 de tari ca sistem terapeutic. Pe baza studiilor care atesta eficienta homeopatiei atat in prevenirea cat si in tratamentul a numeroase afectiuni, tari ca Elvetia, Marea Britanie, Brazilia, Chile, India, Pakistan au inclus aceasta terapie pe lista serviciilor nationale de sanatate. Homeopatia este practicata in 40 din 42 tari europene si studiile au aratat ca 100 milioane europeni, circa 29% din populatia Uniunii Europene utilizeaza homeopatia pentru problemele de sanatate in mod frecvent.

- Care sunt diferentele intre terapia medicala conventionala, cea homeopata si cea naturista?

- Terapia naturista sau naturopatia cuprinde terapiile naturale ce au ca scop sa sprijine capacitatea de vindecare a organismului si sa-i creeze acestuia climatul optim pentru a se apara de agentii externi agresori, fizici, biologici sau chiar emotionali. Ea include mai multe metode terapeutice- homeopatia, acupunctura, fitoterapia, osteopatia, terapia cranio-sacrata, reflexoterapia, dar si hidrocolonoterapia, ozonoterapia, nutritia, consilierea in ceea ce priveste stilul de viata si  managementul stresului. Homeopatia este o metoda holistica de tratament ce se bazeaza pe principiul similaritatii enuntat de medicul german Samuel Hahnemen in urma cu 200 ani conform caruia o substanta care poate produce anumite simptome de boala la omul sanatos este capabila sa le vindece la o persoana bolnava atunci cand este folosita in doze foarte mici si supusa unei proceduri fizice numita dinamizare. Pentru intelegerea modului de actiune pot da exemplul remediului homeopat Apis preparat din veninul de albina care poate vindeca rapid simptomele  produse de intepatura acestei insecte, respectiv durerea, roseata, caldura si edemul local.

Spre deosebire de medicina conventionala, in cadrul careia terapia se adreseaza specific unei anumite afectiuni, tratamentul homeopat este individualizat pentru fiecare pacient si tine cont atat de simptomele bolii cat si de modul de reactie, caracteristicile specifice si profilul emotional al acestuia, raspunzand nevoii de restabilire a starii de sanatate pe toate planurile.

Dar as dori sa subliniez faptul ca cele doua terapii, conventionala si homeopata, chiar daca functioneaza dupa principii diferite si presupun abordari medicale diferite, nu se exclud, ci se completeaza foarte bine una pe cealalta. Necesitatea evaluarii clinice si paraclinice a pacientului, precum si monitorizarea acestuia prin teste de laborator si imagistica performante exista in ambele metode terapeutice iar decizia de aplicare a celei mai potrivite metode apartine medicului cu pregatire de specialitate.

- Care considerati ca sunt avantajele homeopatiei?

- Homeopatia este o metoda de tratament blanda, eficienta, personalizata, ce lucreaza impreuna cu organismul pentru indepartarea simptomelor, care imbunatateste starea de sanatate a pacientilor pe termen lung. Medicamentele homeopatice sunt substante naturale  obtinute prin procedee specifice care le asigura lipsa toxicitatii. Nu au reactii adverse, nu dau dependenta, au costuri minime, pot fi administrate la orice varsta, inclusiv la sugari, femei in timpul sarcinii sau alaptarii.

- Cum se formeaza un medic homepat?

- Homeopatia se practica in Romania numai de catre medici cu pregatire postuniversitara de specialitate. Atestatul de studii complementare in Homeopatie, eliberat de Ministerul Sanatatii Publice prin Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar se obtine in urma unui curs de pregatire cu durata de 2 ani urmat de sustinerea unui examen.

- Aveti o experienta de peste 15 ani de practica medicala de spital, intr-o specialitate alopata/apartinand medicinei conventionale. Cum ati devenit interesata de aceasta metoda terapeutica?

- Interesul meu pentru Homeopatie a aparut chiar de la inceputul practicii mele medicale dintr-o nevoie de depasi limitele impuse de cunoasterea medicala alopata/conventionala, precum si din cautarea de solutii pentru afectiuni cu resurse terapeutice incomplete si nesatisfacatoare. Am inceput studiul homeopatiei in paralel cu pregatirea din cadrul rezidentiatului de boli infectioase si pot afirma ca m-am format ca medic incercand sa inteleg atat beneficiile cat si carentele celor doua sisteme terapeutice. Dupa un studiu si o practica de 20 de ani am inteles valoarea si limitele fiecareia dintre ele, dar si faptul ca Homeopatia este mult subevaluata atat de catre medici cat si de catre pacienti. Este mare pacat ca pacientii apeleaza la homeopatie ca la o ultima varianta numai dupa ce au epuizat toate terapiile conventionale sau mai putin conventionale existente.

- Care este experienta dumneavoastra in aplicarea homeopatiei?

- Pentru ca activitatea mea alopata s-a desfasurat in cadrul specialitatii de boli infectioase pediatrice, cele mai multe solicitari de tratament homeopat le-am avut din partea parintilor micilor mei pacienti care isi doreau o alternativa de tratament mai blanda decat cea oferita de medicina conventionala si care sa le asigure acestora un risc de imbolnavire mai mic pe termen lung. Cu ajutorul homeopatiei am tratat de multe ori cu succes afectiuni respiratorii sau digestive acute si chiar am stopat recurentele acestora astfel incat interventia alopata sa fie minima sau nula de cele mai multe ori. Cu timpul, prieteni, cunostinte, colegi, dar si parinti ai micilor mei pacienti mi s-au alaturat in cautarea de solutii alternative pentru diverse patologii, de la Rinite alergice, Mastoza fibro-chistica, Chisturi ovariene, Gastrita, Reflux gastro-esofagian, Dischinezie biliara, Colopatii functionale, recurente infectioase multiple, pana la tulburari de somn, vertij sau atacuri de panica.

- De ce exista o bariera de recunoastere a medicilor fata de acest tip de terapie?

- Recunoasterea homeopatiei se loveste de neincrederea celor care nu au studiat aceasta valoroasa metoda terapeutica deoarece presupune o gandire medicala diferita de ceea ce se preda in Facultatea de Medicina. Pentru ca nu sunt intelese inca mecanismele fizio-patologice care stau la baza actiunii medicamentelor homeopatice, le sunt ignorate efectele. Insa istoria stiintelor este plina de exemple in care intre constatarea unui efect si explicatia lui s-au scurs zeci sau sute de ani.  De asemenea, se considera de multi ca homeopatia este utilizata fara o baza clinica suficienta, insa exista numeroase studii publicate care dovedesc eficienta acesteia in diverse patologii.

- Care considerati ca este abordarea medicala cea mai corecta?

- Solutia medicala cea mai buna pentru pacient este abordarea integrativa medicala, prin care cele doua ramuri se completeaza in incercarea de a rezolva problemele pacientului. Avem nevoie de o evaluare corecta si completa a pacientului atat clinica cat si paraclinica pentru a putea decide care metoda terapeutica este cea mai potrivita. Aplicarea homeopatiei poate aduce beneficii in afectiuni acute medii sau usoare prin scurtarea duratei si severitatii bolii,  prin scaderea riscului de complicatii, iar in afectiuni cronice prin controlarea simptomelor neinfluentate de medicatia conventionala si a potentialelor reactii adverse. Pe termen lung, tratamentul homeopat duce la scaderea riscului de imbolnavire si cresterea calitatii vietii.