Editura Evenimentul si Capital

MISIUNEA UCIGAŞĂ a unui COMANDO ARAB la Bucureşti. ARHIVELE SECURITĂŢII şi scenele ca-n filmele de acţiune

Militari arabi
Autor: | | 0 Comentarii | 4696 Vizualizari

Contraspionajul românesc a avut o misiune foarte delicată în anii ‘60, când a trebuit să gestioneze cu atenţie planul criminal pregătit de un comando arab ce se instalase la Bucureşti.

Totul a pornit de la un o informaţie primită de la un student arab, care dezvăluise că un grup comando plănuia să-l asasineze pe ambasadorul Israelului. Cazul a fost preluat de generalul Neagu Cosma, directorul Directiei a III-a Contraspionaj din Securitate, care a trebuit să trateze problema cu multă diplomaţie, având în vedere relaţiile excelente ale României cu multe dintre ţările arabe.

Totodată, Cosma trebuia să fie şi foarte eficient, astfel încât să evite vărsarea de sânge şi victimele colaterale, conform Rador.

“Prin 1966 – 1968 un student palestinian ne anunţa că un grup de arabi pregăteşte un atac împotriva ambasadorului Israelului de la Bucureşti. Doreau să-l omoare deoarece îl considerau vinovat de unele excese săvârşite în timpul războiului din 1948. Atacul urma să se desfăşoare în două etape: în prima etapă urmau să-l atace şi să-l omoare pe ambasador; simultan, o a doua echipă de arabi urma să ocupe o instituţie românească şi, în schimbul ostaticilor, să ceara un avion cu care să părăsească România: „Daţi-le drumul celor din prima echipă! Daţi-ne un avion şi dăm şi noi drumul românilor. Dacă nu ne daţi drumul, facem totul praf!”. Când am aflat noi, doi arabi erau deja la Bucureşti de vreo două – trei săptămâni şi studiau traseul pe care îl parcurgea zilnic ambasadorul ca să stabilească locul şi momentul când pot ataca. Cum plănuiau să atace? Cu arme automate sau cu grenade şi dacă nu reuşeau aşa, unul dintre ei, sinucigaş, voia să se arunce pe maşina ambasadorului. Eu le-am propus arabilor o întâlnire directă şi am trimis sursa să discute cu şeful comandoului: «Băi, se ştie! Nu o să puteţi să faceţi nimic şi un şef de la Securitate, care a venit la mine, cere să vă întâlniţi şi să vedeţi cum tranşaţi chestia asta.» Când i-am propus acţiunea ministrului, când i-am spus ministrului ce vreau să fac: «Măi Cosma, dar tu nu ştii unde te bagi! Îţi dai seama în ce poveste intri?», «Păi, altă soluţie nu am văzut. O să-mi iau şi eu o serie de măsuri.» Adică eu am fixat locul întâlnirii şi am asigurat camera cu ascultare, cu video. De asemeni, aveam în camerele vecine oameni care să intervină în orice clipă. Comandantul grupului de arabi a fost de acord să ne întâlnim. Şi m-am întâlnit la Hotel Triumf din Bucureşti.

Pusesem condiţii: nu vin înarmat, nu vii înarmat. I-am prezentat pozele a doi arabi pe care îi suspectam noi şi el mi-a confirmat că fac parte din echipa lui. Pe şef l-am lăsat liber. Imediat am luat măsuri de supraveghere a celorlalţi. I-am urmărit pe cei doi arabi suspecţi şi am constatat că unul era cazat la Hotel Nord de lângă Gara de Nord şi celălalt era cazat la Hotel Victoria de lângă CEC. Le-am controlat discret camerele şi la Hotel Nord sub cadă am găsit armament, grenade. Le-am luat de acolo şi le-am făcut inutilizabile: le-au scurtat percutorul la arme, au umblat la cartuşe şi la grenade …. să facă „fâs” …. şi le-am pus la loc. Am luat legătura cu evreii, l-am trimis pe locţiitorul meu, pe colonelul Vasilescu, la ambasadă şi le-am spus: «Există aici un comandou arab, există pericolul să fiţi atacaţi. Să ne punem de acord cum organizăm paza, cum vă organizaţi voi în interior şi cum organizăm noi în exterior». Noi trebuia să păstrăm aparenţele, că se fac reparaţii la stradă, că se schimbă piatra cubică cu asfalt. Am scos piatra cubică de pe stradă, am pus-o grămadă ca arabii să nu poată forţa intrarea cu o maşină.

Apoi i-am anchetat pe arabi o zi şi o noapte, chiar în hotel. Nu i-am dus în altă parte. Unul era nemaipomenit de hotărât să-l ucidă pe ambasadorul israelian, învinuindu-l de excese în timpul războiului din 1948.   Şi atunci le-am zis: «Noi nu vrem să stricăm rosturile noastre cu arabii, noi lupta voastră o înţelegem, dar să nu o desfăşuraţi pe teritoriul României. Desfăşuraţi-o la voi. Vă lăsăm să plecaţi acasă cu condiţia să nu mai călcaţi pe aici!» Şi i-am expulzat din România pe cei trei arabi”, a spus generalul Neagu Cosma.

Sursă foto: ro.pinterest.com
Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate