Misiune a scafandrilor militari Marea Neagră cu „mine marine detonate şi epave ranfluate”

Misiune a scafandrilor militari Marea Neagră cu „mine marine detonate şi epave ranfluate”

Zeci de scafandri din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, România, SUA, Turcia şi Ucraina şi 10 nave ale Forţelor Navale Române desfăşoară în aceste zile în apele teritoriale române ale Mării Negre un spectaculos exerciţiu militar. Exerciţiile au loc la 10 mile de ţărm, fiind organizate de Centrul 39 Scafandri, în colaborare cu structuri ale scafandrilor militari ai SUA.

Punctul culminant al amplului exerciţiu militar Eurasian Partenership Diving 2016, aflat la a VI a ediţie, a avut loc astăzi, fiind coordonat de pe navele Grigore Antipa, respectiv Venus, pe care scafandri din ţări partenere NATO sunt instruiţi de colegi din SUA, România, Bulgaria şi Turcia.  „Exerciţiul este organizat pe două secţiuni, scufundare la mare adâncime şi scufundare în condiţiile EOD. Partea de scafandri de mare adâncime este condusă de la bordul navei Grigore Antipa de către comandorul Laurenţiu Cocea. Iar secţiunea împotriva minelor marine este condusă de la bordul navei Venus de lt. comandorul Strugariu” a explicat comandorul Adrian Onţică, comandantul Secţiei Scafandri de Luptă.

În timpul exerciţiilor desfăşurate la secţiunea scufundări la mare adâncime s-a simulat existenţa, în adâncuri, a unei epave, iar misiunea navei Grigore Antipa cu scafandri străini aflaţi la bord a fost să execute ranfluarea acesteia. Scafandrii echipaţi cu căşti de 18 kg greutate şi 6 kg de balast, au coborât la 40 de metri adâncime unde era „epava”. „S-au executat astfel scufundari,  utilizându-se toate sculele aflate la  bord, pentru tăiere, sudură, scule pneumatice astfel încât să putem exersa întreaga gamă de proceduri”, a explicat pe nava Grigore Antipa,  comandorul Adrian Onţică.

La secţiunea de luptă împotriva minelor marine, coordonarea scufundărilor a fost efectuară de pe nava Venus, ancorată în dreptul localităţii Tuzla. S-a simulat existenţa unor mine de exerciţiu în apele teritoriale, iar nava Venus împreună cu scafandrii străini şi români aflaţi la bord au avut misiunea de a distruge şi neutraliza aceste mine. „În acest moment s-a executat căutarea şi descoperirea, s-a executat de asemenea ridicarea la suprafaţă şi tractatea minei în zona de distrugere, urmând ca mâine , în ultima azi, să avem distrugerea finală a acestora”, a precizat Adrian Onţică.

Ne puteți urmări și pe Google News