Editura Evenimentul si Capital

Miscarea OCHILOR dezvaluie modul in care functioneaza MEMORIA

Cum functioneaza memoria?
Autor: | | 0 Comentarii | 197 Vizualizari

Creierul este un organ extrem de complex si complicat, al carui mod de functionare incercam sa-l intelegem prin diverse studii efectuate in laboratoarele din lumea intreaga. Un aspect fascinant legat de modul in care creierul functioneaza este cel al organizarii amintirilor. Cum lucreaza creierul in acest caz, cum functioneaza memoria? Un fascinant studiu recent, bazat pe captarea miscarii ochilor, arata cum creierul organizeaza amintirile pe un fel de „rafturi” interioane – un spatiu mental in care putem accesa aceste amintiri bine organizate.

Creierul nostru contine un numar enorm de neuroni – circa 100 de miliarde! Acestia la randul lor sunt conectati intre ei, alcatuind retele cu multe miliarde de conexiuni. Cum functioneaza acest fascinant instrument, care ne defineste personalitatea si ne face sa fim fiecare dintre noi un ...„eu”?

Creierul este organizat in mai multe regiuni, rolul acestora fiind realativ bine inteles la ora actuala. Exista inca multe „mistere” legat de modul in care se desfasoara anumite activitati ale creierului, dar speranta este ca intr-un viitor nu prea indepartat, cu ajutorul instrumentelor si al metodelor care de multe ori provin din fizica si care permit efectuarea de studii extrem de compexe, vom ajunge sa intelegem aproape toate activitatile si actiunile minunatului creier.

Tocmai pe baza aceastei idei un grup de cercetatori de la universitatea italiana Milano-Bicocca, in colaborare cu cercetatori de la univesitatea din Zurich, a efectuat un studiu asupra modului in care sunt organizate amintirile in memoria de scurta durata. Aceasta ne este de mare ajutor pentru activitatile pe care le desfasuram zilnic si pentru care avem nevoie sa ne amintim o serie de lucruri care nu toate vor intra insa in asa-numita meorie de lunga durata.

Cum deci sunt organizate aceste amintiri in creier, in spatiul interior al acestuia? Haotic, precum o camera in care domneste dezordinea, sau cu o anumita strategie, o ordine a amintirilor, la fel ca ordinea dintr-un dulap sau dintr-o librarie bine organizate?

Rezultatul studiului efectuat de catre cercetatori si publicat intr-un articol recent in revista Cognition, arata – poate cum era de asteptat – cum ca amintirile sunt organizate pe un fel de „rafturi” in creier, la care putem avea acces relativ usor. Ba mai mult, acest mod de organizare este valabil pentru toate persoanele, chiar si pentru cele care in viata de zi cu zi sunt extrem de dezordinate; ordinea in creier este vitala si valabila pentru toti.

Cum au ajuns la aceasta concluzie cercetatorii?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate