Editura Evenimentul si Capital

Gătește un pește à la ... Mircea Radu

Mircea Radu, un bucătar plin de povești
Autor: | | 0 Comentarii | 928 Vizualizari

Mircea Radu, binecunoscutul prezentator de televiziune, revine în atenția publicului. Nu cu o nouă emisiune, ci cu prima sa carte, Povești cu gust, în care ne arată că este și un priceput bucătar.

Mircea Radu nu a scris o carte obișnuită de bucate. Dimpotrivă. Mircea Radu se relevă un adevărat narator povestind cu mult umor surprinzătoare întâmplări din trecutul său, unele din copilărie, altele din vremurile mai apropiate. Fiecărei povești îi asociază, cumva de la sine, datorită unor fine și discrete jocuri ale memoriei și ale gustului, o rețetă.

Volumul „Povești cu gust”, de Mircea radu, a apărut la Curtea Veche Publishing.

Iată povestea și rețeta... „Păstrăvului în sare” à la Mircea Radu.

 

Păstrăv în sare

Când îl ascult pe Jovanotti cântând Insieme, mă gândesc că e obligatoriu să ai până-n 30 de ani şi maşină decapotabilă, iar una dintre iubitele tale să aibă părul lung. Şi să fie vorbăreaţă, şi să aibă strungăreaţă, şi să îţi spună cu gura până la urechi cât de mult te iubeşte, apoi să râdă în nas tăcerii tale.

Iar distanţa dintre locul de unde aţi plecat şi locul unde trebuie să ajungeţi e suspendată şi voi sunteţi opriţi în timp, undeva unde nu contează mai nimic. Şi ţi-l aduci aminte pe proful tău de fizică, un tip tuns foarte scurt, care câteodată fuma în timpul orelor de-al dracului ce era şi căruia îi ştia de frică toată şcoala, fiindcă avea renume de om sever, dar corect, o combinaţie ce-i îngrozeşte pe elevii mediocri, iar tu erai unul dintr-ăia… Noroc că pe tine te simpatiza, pentru că i-ai zis odată, în timpul unei ore, că tu nu crezi că timpul curge, ci mai degrabă că noi curgem prin timp, moment în care s-a făcut linişte în clasă, iar proful ţi-a cerut să-l lămureşti…

Şi atunci i-ai spus, îmboldit de curajul preadolescenţei tale, că, deşi se zice „timpul nu stă în loc“ şi toată lumea ştie expresia asta, tu crezi că, dimpotrivă, e singurul lucru care stă nemişcat. Şi că, dacă ar fi după tine, nu ai măsura timpul în secunde sau minute sau ani de zile, ci în metrii sau milele marine pe care le lăsăm în urmă cu ocazia trecerii noastre prin timp. Şi ai simţit nevoia să dai un exemplu, şi ai formulat ca înaintea unui experiment: „Dăm drumul unui şurub într-un borcan cu miere şi-i urmărim căderea. Aşa e cu timpul şi cu trecerea noastră“… Apoi l-ai văzut pe prof zâmbind şi ridicând din sprâncene cu mirare — la fel a făcut şi mulţi ani după momentul ăsta, când v-aţi întâlnit întâmplător în Piaţa Romană şi te-a întrebat: „…Şi totuşi, de ce ai comparat omul cu un şurub?“

Chiar aşa… O poţi compara pe ea, una dintre iubitele tale, cea care te însoţeşte acum în maşină, cu un şurub? Niciodată. Ea nu e practică deloc — însă, da, şi ea, şi tu, amândoi în raport cu timpul-miere, sunteţi ca şurubul ăla… Da, şi Jovanotti, până şi el, ajuns la versurile: „Quell’istante di magia, quando siamo come ora, insieme“, care îţi plac ţie mult şi pe care le cântă ea acum, cu strungăreaţa ei cu tot, ridicându-şi mâinile cât poate de sus, într-un dans fericit cu cerul cald şi bun de deasupra…

Maşina îşi continuă drumul către un apus, iar ţie îţi vine în minte o altă tâmpenie pe care au inventat-o oamenii legat­ă de timp — enunţul ăla cu „timpul lasă urme“… Ştiai tu pe cineva care avea asta ca expresie favorită, folosind-o de câte ori putea: un fost plutonier, care mânca peşt­e de două ori pe săptămână, miercurea şi vinerea, acum un pensionar ce îmbătrânise urât. Era arţăgos, plin de toane şi fuses­e pus administrator de bloc, o meserie, sau ce-o fi ea, în care eşti un fel de Dumnezeu al lucrurilor mici…

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate