Editura Evenimentul si Capital

Mircea Geoană denunță Codul fiscal în numele „celor mulți”. Un șiretlic de dragul lui Klaus Iohannis sau o mutare politică spectaculoasă?

Ion Cristoiu
Autor: | | 8 Comentarii | 2848 Vizualizari

Mircea Geoană a remis presei, duminică, 23 august 2015, un Document semnificativ intitulat Apel către adevărații oameni de Stînga din Parlamentul României. În ce constă Apelul?

 În cererea adresată „adevăraților oameni de Stînga din Parlamentul României” de a ține cont, în dezbaterea și votarea Codului fiscal de ceea de autorul numește „interesele celor mulți”:

„Colegi și prieteni de crez politic și ideologic,

Fac un apel ca votul nostru, al adevăraților oameni de stînga din Parlamentul României, să înceteze să mai fie o simplă formalitate. Votul din Senat și Camera Deputaților privind Codul fiscal este un adevărat test al identității noastre ca oameni politici și reprezentanți ai celor care ne-au votat pentru a le apăra interesele în astfel de momente cruciale. În forma convenită între liderii voștri și cei din dreapta eșichierului politic, Codul fiscal nu este decît o prelungire a unei filosofii fiscale și a unui model economic care de mai bine de un deceniu răsplătește pe cei puțini și pedepsește pe cei mulți și care perpetuează o societate a inegalităților, polarizării și excluziunii sociale. Indiferent dacă economia crește sau se contractă, răsplata este pentru cei bogați, iar «strânsul curelei», pentru cei mulți.

Arătați cine sînteți, care vă sînt adevăratele convingeri și pe cine reprezentați în Parlamentul țării! Al vostru, dincolo de politică și false dispute,

Mircea Geoană”.

„Colegii și prietenii de crez politic și ideologic” sînt pentru Mircea Geoană „parlamentarii PSD și UNPR”, parlamentari care, după opinia liderul PSRO, ar trebui să respingă Codul fiscal, cîtă vreme acesta reprezintă „interesele marelui capital” în detrimentul intereselor „celor mulți”: „Cum poate fi acest Cod fiscal votat de parlamentarii PSD și UNPR, cel puțin în acte politiceni «progresiști», cînd aprobarea Codului fiscal ar antrena o scădere a salariilor lunare și a pensiilor cu între 10 și 26 de lei/lună? Cum ar putea fi votat un cod fiscal care perpetuează o politică ultra-liberală de supra-impozitare a muncii și de relaxare fiscală exclusiv asupra capitalului, cînd România are cea mai înaltă rată de impozitare a muncii din Europa, iar aportul salariilor este abia la o treime din PIB, față de o medie europeană de aproape de 50%?” Mircea Geoană propune colegilor săi de Stînga și modificările care ar putea face din Codul fiscal un Document care să țină cont și de interesele „celor mulți”: „Reducerea CAS cu cîte 2,5% în mod egal pentru angajați și angajatori și anularea eliminării deductibilităților pentru salariați, pensionari și persoane cu activități independente”. Gestul liderului PSRO a trecut practic neobservat, chiar și din partea site- urilor care și-au făcut din umflarea cu pompa senzaționalismului a oricărei întîmplări prin practicarea unui titlu începînd de regulă cu cuvîntul Lovitură și continuînd cu Năucitoare. Site-urile cu pricina fiind prezidențiale, se înțelege de la sine că titlurile nu vor cuprinde niciodată cuvîntul Răvășitoare, acesta fiindu- i rezervat exclusiv Primei Doamne, pe numele ei de buletin, Carmen Iohannis.

Explicațiile pentru neatenția presei față de momentul pe care Mircea Geoană a vrut să-l creeze sînt multe și nu cred că e locul să le trecem în revistă.

Oricum, în cazul de față și-a spus cuvîntul și poziția de pînă acum a lui Mircea Geoană. Deși desprins din PSD, partidul creat de fostul candidat la Președinție s-a aliat de îndată cu PNL, partid de Dreapta. Pe o scenă politică marcată de obsesia partidelor și a instituțiilor media de a fi de Dreapta, a fi de Stînga trecînd drept a nu fi trendy, politica dusă pînă acum de PSRO n-a interesat multă lume, din simplul motiv că nu ieșea din corul partidelor de Dreapta.

Prin Apelul de mai sus, venit, totuși, cam prea tîrziu, Mircea Geoană atacă Documentul numit Cod fiscal de pe o poziție nouă, nemaintîlnită pînă acum în controversa iscată de Codul fiscal:

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate