Editura Evenimentul si Capital

Mircea Dușa: „Nu avem niciun fel de colaborare cu Rusia, nici la nivelele cele mai joase”

Dan Andronic si Mircea Dușa
Autor: | | 5 Comentarii | 2060 Vizualizari

Ministrul Apărării spune că Rusia rămâne cel mai mare pericol pentru securitatea flancului estic al NATO. El a declarat, însă, că Alianța Nord-Atlantică are capacitatea de a reacționa în 48 de ore, dacă România ar fi angajată într-un conflict armat, timp în care Armata Română poate apăra teritoriul național

- Dan Andronic: Am asistat în ultima vreme la o multitudine de manevre militare şi nu numai manevre militare, ci şi la dislocarea a două comandamente NATO. Avem deja aproape operaţională baza de la Deveselu, o bază de rachete. Se bagă în jur de 280 de milioane în retehnologizare, urmează să vină primele F-16. E o dinamică, cel puţin la nivel militar, extrem de importantă. Împotriva cui, de fapt, ne pregătim??

- Mircea Dușa: Aşa cum ştiţi, după izbucnirea crizei din Ucraina, situaţia de securitate pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene s-a schimbat complet. Dacă la începutul anului 2014 ne pregăteam să fundamentăm strategiile NATO pentru a le adopta la Summitul din Ţara Galilor, iată că după izbucnirea crizei din Ucraina a fost nevoie ca într-un timp foarte scurt să stabilim obiectivele NATO pentru a asigura securitatea în zonă şi mai ales a flancului estic al NATO şi al Uniunii Europene.

- Ştiu că au fost nişte exerciţii de desant aerian la nivelul Europei, iar România a făcut parte din aceste manevre, am înţeles că 300- 400 de militari au fost desantaţi ca o măsură a reacţiei rapide a NATO.

- Aşa este! În aceste zile este organizat în Europa, sub conducerea Forţelor Terestre ale Statelor Unite, un exerciţiu de amploare, desant de militari din diferite zone din Europa, respectiv în Germania, în Bulgaria şi în România. Este cel mai mare exerciţiu de acest gen organizat după încheierea Războiului Rece. Obiectivul principal este acela de a demonstra capacitatea de reacţie a forţelor NATO, acela de a se deplasa într-un timp foarte scurt într-o anumită zonă unde ar exista o criză.

- Ce înseamnă foarte scurt? Dacă ar fi un conflict militar acum în România?

- În 48 de ore, forţele de reacţie rapidă trebuie să intervină în zonele de conflict.

- Şi 48 de ore ce facem?

- Armata Română este pregătită pentru a planifica şi a pregăti aceste intervenţii şi, în acelaşi timp, este pregătită să apere teritoriul naţional, aşa cum prevăd Constituţia şi legile ţării.

- Deci nu vreţi să calificaţi Rusia ca fiind un adversar militar în acest moment! Că, până la urmă, la asta se referă flancul, nu? Ne ascundem să nu spunem direct, deşi ruşii o spun de fiecare dată.

- Odată cu anexarea Crimeei şi încălcarea dreptului internaţional s-a schimbat 180% şi situaţia de securitate pe Marea Neagră.

- Cum ați califica în acest moment relația NATO-Rusia și a României cu Rusia, din punct de vedere militar?

- Vreau să precizez că, la nivelul NATO, există comisie mixtă NATO-Rusia...

- Mai funcționează?

- Ultima întâlnire la care a participat ministrul rus al Apărării a fost în 2013. De atunci nu a mai avut loc o asemenea reuniune. Legată de colaborarea România-Rusia, nu avem niciun fel de colaborare, nici la nivelele cele mai joase.

- Deci, la ora actuală, vorbim de un îngheț în relația cu Rusia? Dar dumneavoastră ați încercat? Au vrut ei, nu am vrut noi, am vrut noi, nu au vrut ei?

- N-am încercat să avem un dialog, pentru că nu există un dialog între NATO și Rusia.

- Dar știți că înalți oficiali ruși au amenințat direct România că vor ataca diverse ținte de pe teritoriul național. Există o strategie de apărare a țării noastre, pentru că eu am căutat-o și nu am găsit-o?

- Avem o strategie militară de apărare a țării, pe care am aprobat- o anul trecut în Consiliul Superior de Apărare a țării.

- La cât estimați prezența militară americană în România din punct de vedere militar?

- Prin rotație, anul acesta au fost foarte mulți militari.

- Ce înseamnă foarte mulți? Mii, zeci de mii?

- E vorba de mii de militari, care sunt prezenți prin rotație și vă spuneam și de capacitatea de dislocare foarte rapidă, astfel încât, într-o posibilă situație de conflict, să ajungă foarte repede în zona de conflict. Dar în același timp avem militarii care se află permanent la Kogălniceanu și avem militarii care sunt deja prezenți la Deveselu, în unitatea militară de acolo.

„Obiectele zburătoare neidentifi cate erau avioane rusești”

- Dan Andronic: Ați vorbit, la un moment dat, că România trebuie să ridice diverse aparate de vânătoare pentru a intercepta obiecte zburătoare neidentificate, atunci totul a avut o notă ușor...

- Mircea Dușa: Hazlie!

- Dar atunci dumneavoastră vorbeați de fapt de avioane care încălcau spațiul aerian?

- Eu vreau să precizez faptul, și atunci spuneam un adevăr, dar probabil că atunci nu puteam să-l spun ...

- V-au cam tamponat atunci!

- Așa este! Dar spuneam un adevăr care, după izbucnirea crizei din Ucraina, l-am spus de mai multe ori. În conformitate cu normele noastre NATO, orice avion sau aparat de zbor intră pe zona FIR București... Și acum trebuie să explic ce înseamnă FIR București: este regiunea de supraveghere aeriană, care se află la o distanță de 80 de mile de țărmul românesc. Când un avion militar se apropie de această zonă, de FIR București, se declanșează de la Comandamentul NATO din Spania procedura de poliție aeriană, asigurată de forțele de aviație ale României, de forțele aviației militare...

- Știu că am primit și suport din punctul acesta de vedere.

- Am primit și suport, dar vreau să precizez că noi asigurăm 100% misiunile de poliție militară și avem capacitatea tehnică și capacitatea materială de a executa această misiune.

- Deci dumneavoastră, atunci când ați vorbit de acele obiecte zburătoare neidentificate, vorbeați de avioane rusești.

- Vorbeam de avioane rusești, că până la urmă avioanele rusești sunt pe Marea Neagră.

- Se apropiau sau încălcau spațiul aerian?

- Se apropiau sau, nu, nu, aicea trebuie să precizăm faptul că spațiul aerian al României este cel care corespunde granițelor României, iar spațiul de supraveghere aeriană este spațiul de siguranță care se află la 80 de mile de țărm.

- Am înțeles. Și ați mai avut astfel de incidente?

- Am precizat de mai multe ori faptul că serviciul de poliție aeriană se efectuează 24 de ore din 24 de ore și am avut mai multe misiuni de poliție aeriană în cursul acestui an, așa cum spuneam, executăm comenzile de la centrul de coordonare al supravegherii aeriene din Spania.

„În 2016 vor sosi primele avioane F 16”

- Dan Andronic: Spuneți-mi, în Marea Neagră cum ne apărăm, pentru că flota militară a României știm că nu este semnificativă din punct de vedere al ponderii?

- Mircea Dușa: Așa este....

- Dacă nu aveam cele două fregate, practic nu aveam nimic...

- Așa este... Dar eu vreau să precizez că, în acest program despre care vorbeam, și chiar cu începere de anul acesta avem în vedere modernizarea celor două fregate și chiar...

- Cred că este un program de modernizare de vreo 280 de milioane de euro...

- Aproximativ. Vreau să precizez faptul că modernizarea fregatelor nu înseamnă modernizarea corpului navelor. Nu, pentru că este vorba de armament, despre muniție inteligentă, torpile navă, torpile antisubmarin, torpile împotriva aviației și modernizarea sistemelor de război electronic.

- Există în planul de înzestrare o sporire a flotei militare?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate