Editura Evenimentul si Capital

Mircea Crăciun şi planorul său sunt, în continuare, căutaţi. Fiul pilotului: „N-am nici cea mai vagă idee unde ar putea fi”

Experimentatul Mircea Crăciun pilota un planor performant. De pe 6 august nu se mai știe nimic despre el
Autor: | | 5 Comentarii | 2685 Vizualizari

Au trecut aproape două luni și jumătate de la ultimul zbor al pilotului brașovean Mircea Crăciun. În tot acest timp, familia acestuia a încercat să înțeleagă, făcând calcule, schițe și căutări, ce s-a petrecut de s-a ajuns la această tragedie. Sunt aproape 11 săptămâni de când se caută un răspuns

Căutările pilotului planorului dispărut pe 6 august, după ce a decolat din Masivul Postăvarul, sunt departe de a se fi sistat. Braşoveanul Mircea Crăciun (57 de ani) s-a ridicat cu aparatul de pe aeroportul din Ghimbav și zbura cu unul din cele mai performante planoare ale momentului, un JS-1 Revelation. Deşi, la mai bine de două luni de la tragedie nici măcar familia nu mai speră să-l găsească pe Mircea Crăciun în viaţă. Rămăşiţele planorului şi cele ale pilotului sunt căutate mai ales pentru că numai ele ar mai putea oferi răspunsuri la întrebări.

Imediat după dispariţia planorului, operaţiunile de căutare au impresionat Braşovul şi împrejurimile, care au fost survolate zile în şir de elicoptere. Totul, în zadar. Au fost mobilizați sute de oameni, militari, salvamontiști, jandarmi montani, voluntari, care au parcurs kilometri de pădure, la picior, căutându-l pe Mircea Crăciun. Unul dintre membrii echipelor de salvatori, salvamontistul Adrian Olteanu, ne-a declarat că au fost aduşi membri ai ISU, ai Jandarmeriei montane şi ai Salvamont din toată ţara, cărora li s-au alăturat şi pădurarii Ocoalelor Silvice din Braşov şi judeţele limitrofe pentru a participa la operaţiunea de salvare a pilotului.


FOTO: Mircea Crăciun era unul dintre cei mai buni planoriști„Din păcate, aparatul era construit din fibră de carbon care, dacă a avut impact cu solul, s-a transformat în mii de bucăţi. Prin urmare, va fi extrem de greu de găsit, pentru că poţi trece pe lângă el şi să nu îl vezi. Noi am avut corturi și am stat campați 14 zile în Piatra Mare, timp în care am scotocit munții în zadar”, mai spune salvamontistul Adrian Olteanu. Acum mai sunt în desfăşurare acţiuni de căutare pe Valea Doftanei, în zona Azuga, unde planorul dispărut la începutul lunii august este căutat de militarii unităţii Vânători de Munte şi de pădurari.

„Autoritățile au lăsat-o mai moale”

Fiul pilotului, Mircea Crăciun jr, ne-a declarat că apar mereu indicii noi referitoare la ultimul zbor al tatălui său, indicii de care membrii familiei ţin seama atunci când creionează traseul căutărilor viitoare. Şi par neobosiţi! E drept că autorităţile au lăsato mai moale, însă, cel puţin oficial, nu au întrerupt operaţiunea. Cine îl mai caută pe pilot, în afară de vânătorii de munte și de pădurari? „Noi, familia, împreună cu voluntarii, deşi în ultima vreme nu prea am mai avut voluntari. În mod normal, ne organizăm în una-două echipe, în funcţie de numărul de oameni disponibili, şi periem sistematic zonele de interes”.


Familia a făcut un plan și va începe căutările aeriene după ce vor cădea frunzele


Mircea Crăciun jr mai spune că, împreună cu familia, a făcut o analiză a mărturiilor martorilor oculari, a discutat cu ei, i-a dus la fața locului și a reușit să facă un posibil traseu de zbor credibil: „Ultimul punct în care a fost văzut zburând era în Munţii Buzăului, deci căutările noastre se axează, în acest moment, în zona respectivă şi cea limitrofă. Acuma, fiind toamnă deja şi trecând peste două luni, ne axăm pe căutări în zonele împădurite cu brazi, fiind singurele prin care nu se vede din aer tot parcursul anului. După ce cad frunzele o să facem încă o serie de căutări aeriene care să acopere şi zonele de foioase, unde sperăm să se vadă ceva, nemafiind frunze. Odata ce terminăm zona Munții Buzăului, cel mai probabil o să ne axăm pe zone din Munţii Ciucaş, care sunt din direcţia de unde a fost văzut venind spre Muntii Buzăului”, ne-a declarat, în exclusivitate, Mircea Crăciun jr.

Familia pilotului nu a cerut niciodată explicaţii legate de dispariţia planorului. „Pe parcursul primelor săptămâni, eram în contact direct cu centrul de comandă şi eram informaţi în legătură cu ceea ce se întampla. Dacă ar fi apărut o informație nouă, am fi fost anunțați. Iar când am avut noi nevoie să confirmăm/infirmăm o știre din presă, am fost informați corespunzător. Până nu găsim epava, nu avem ce alte explicaţii să cerem. Au făcut tot ce am dorit și era posibil”, ne-a mai declarat fiul pilotului.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate