Editura Evenimentul si Capital

Mioara Roman, soția care guverna din umbră. Femeile din spatele bărbaților puternici ai României

Mioara Roman a fost fiica unui diplomat de carieră FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 0 Comentarii | 2757 Vizualizari

Despre fosta soție a primului șef de Guvern după Revoluția din 1989, Mioara Roman, se spune că l-a controlat pe soțul său, Petre, în toți cei 30 de ani de mariaj, sfârșiți printr-un divorț tumultos

În ciuda faptului că în anii 1990 presa nu era atât de interesată de viaţa privată a politicienilor, influenţa Mioarei Roman asupra soţului său era cunoscută. Asta, chiar dacă ea mărturisea că l-a sfătuit să nu intre în politică. „Cred că dacă nu ar fi fost evenimentele de la Târgu Mureș și apoi 13-15 iunie, nu ar mai fi acceptat funcția de prim-ministru. Dar atunci s-a îndârjit spunând că „deja sunt acţiuni împotriva României, iar eu sunt un singur pion.“


FOTO: Toată lumea a fost surprinsă când cei doi au divorțat, după 30 de ani de mariaj FOTO: LIBERTATEAMai mult, Mioara Roman povestea că familia sa a trecut prin multe momente dificile urmare a carierei politice la nivel înalt a soţului său, inclusiv din punct de vedere financiar, relatând cum a vândut bijuterii sau a împrumutat bani. „A trebuit să împrumut foarte mulți bani, 25.000 de lei, care atunci erau 7, 8 salarii ca să-i cumpăr haine de protocol!”, a mărturisit ea. „Eu zic mersi că am scăpat cu viaţa şi că suntem sănătoşi. Problemele noastre ţin de ordin material. Dar noroc că familia mea era una cu stare şi am mai vândut casa mamei, împreună cu fraţii mei, au mai venit bani de colo, de colo… muncim şi mergem înainte”, povestea Mioara Roman într-un interviu acordat revistei Tango în 2009.


FOTO: Mioara Roman a fost jurnalist de radio și specialist în istoria și civilizația arabăChiar şi Petre Roman recunoştea, în cartea sa, că mariajul cu Mioara i-a adus soţiei sale dezavantaje profesionale. „În 1974, pe când urma să mă căsătoresc cu Mioara, pe care tata o cunoştea de când avea 8 ani, fusese deja avertizată (fireşte nu în mod oficial) că o dată căsătorită cu mine, nu va mai putea fi niciodată ziaristă de frunte, acreditată să ia interviuri celor mai importanți lideri ai lumii arabe”, povestea Petre Roman în cartea sa, „Libertatea ca datorie”.


FOTO: Fosta soție a lui Petre Roman mai trecuse printr-o căsnicie„Meleșcanu l-a scos pe Roman din materialele oficiale ale MAE”

Fosta soţie a primul şef de Guvern de după 1989, a dezvăluit în cartea sa, „Partea mea de adevăr”, lansată în 2014, de ce serviciile au vrut să-l elimine pe Petre Roman din funcţia de premier. „Serviciile, în frunte cu Virgil Măgureanu (pe atunci şef al SRI – n.r.), au vrut să-l elimine pe Petre. În octombrie 1991, Măgureanu spunea că Guvernul Roman «trebuie smuls din rădăcină ».(...)Când n-a mai fost premier, Petre a fost scos de Meleşcanu din materiale oficiale ale MAE şi apărea că primul premier după revoluţie a fost Theodor Stolojan”, a mărturisit ea.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate