Editura Evenimentul si Capital

Adevăratele MINUNI din CARACAL – Concertul lui George ENESCU din 1915 și cum zicea "Romanaţul” că l-a furat primarul

Teatrul din Caracal înainte cu 10 ani de a concerta George Enescu
Autor: | | 0 Comentarii | 1423 Vizualizari

Între 1915 și 1916, George Enescu face un turneu istoric, cu șaisprezece concerte de-a lungul și de-a latul României de atunci, în care a cântat marile capodopere ale literaturii violonistice: concerte, sonate sau piese pentru vioară de mare acompaniament, susţinut de pianistul Theodor Fuchs.

George Enescu a ajuns atunci la Brăila, Craiova, Turnu Severin, Bacău, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Slatina, precum şi Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi.

La 8 ianuarie 1915, George Enescu lansează un apel pentru strângerea de fonduri în vederea instalării unei orgi în sala Ateneului Român din București. Ca să strângă bani, concertează în mai multe oraşe din ţară, pentru ca pe 21 ianuarie (3 februarie) 1915 să ajungă şi la Caracal.

,,Începuse acţiunea perseverentă, eroină, dusă cu o pilduitoare abnegaţie de către George Enescu, pentru a deştepta pretutindeni, chiar în cele mai umile târguşoare ale patriei sale, interesul pentru muzica bună” (George Enescu – Monografie – Ed. Academiei R.S.R Bucureşti, 1971, pag. 413) .

Faptul că a concertat ,,în faţa unui auditoriu din Slatina, Caracal, Huşi, Târgovişte, Turnu Măgurele (1915 – 1916) etc... constituie pentru marele artist un ţel demn de oricâte sacrificii” (Idem – pag. 422).

La Pitești, presa comunistă zicea ca a fost ok

Presa locală i-a făcut lui George Enescu o frumoasă popularizare. Atunci au răsunat pentru prima dată în oraş armonioasele acorduri ale viorii fermecate a marelui nostru muzician. Sala de spectacole a Teatrului Naţional a fost neîncăpătoare. Concertul său s-a concretizat prin ,,naturaleţe, sensibilitate, bogăţia coloritului, varietatea nuanțelor şi îmbinarea atenţiei acordate substanţei muzicale cu virtuozitatea. ( V.Tamaş– ,,Enescu pe meleagurile Argeşene” în Ziarul ,,Secera şi Ciocanul”, Piteşti 10.IX.1967, pag.2).

Mizeria de la Caracal

Tineretul caracalean l-a primit cu mare căldură, dornic de a cunoaşte măiestria acestui ,,vrăjitor al muzicii”. Acompaniamentul la pian a fost susţinut de renumitul muzician Theodor Fuchs.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate