Minunea înaripată din ograda crescătorilor de păsări rare. Găina cu cinci degete și carne neagră i-a cucerit pe români

Minunea înaripată din ograda crescătorilor de păsări rare. Găina cu cinci degete și carne neagră i-a cucerit pe români

Zeci de moţate, care mai de care mai interesante, gălăgioase, nevoie mare, sunt o prezență insolită la orice expoziție de păsări. A fost și cazul Târgului Internațional „Indagra”, desfășurat recent în București, unde rasa „Mătase Japoneză” a captat atenția tuturor vizitatorilor

Cu un aspect neobişnuit, având dimensiuni mici şi culori variate, găina Mătase Japoneză este lipsită de pene şi acoperită aproape în totalitate de un puf mătăsos. În cazul masculului, ajunge la maximum două kilograme, iar femelele ating un pic peste un kilogram şi jumătate. O caracteristică unică este că păsările respective au pielea şi carnea negre cu reflexe albăstrii şi prezintă cinci gheare în loc de patru! Este una dintre cele mai vechi rase create natural, o rasă care în Ţara Soarelui Răsare a fost foarte apreciată de generaţiile care s-au succedat în familia imperială. În România, găinile din rasa Mătase Japoneză au cucerit inimile crescătorilor de păsări decorative. Legenda spune că au fost aduse pe continentul european de către comerciantul veneţian Marco Polo. Multă vreme s-a crezut că sunt de fapt un hibrid între găină şi iepurele de Angora.

Trebuie ferite de umezeală

Ne puteți urmări și pe Google News

„Are mai multe varietăţi de culoare: albă, neagră, galbenă, albastră, barată, gri-argintie, roşie. La mine a fost dragoste la prima vedere. Deşi japonezii le cresc pentru puful lor, care este la mare preț pentru producătorii de haine, pe mine nu mă lasă inima să le tai. Le ţin de fru musețe. Unele le vând, că au preț bun”, a mărturisit Gheorghe Bodeanu, din Asociația Pajura, care ne-a precizat că prețul lor este în jur de 150 de lei perechea, iar ouăle se învârt în jurul sumei de 7 lei bucata. „Au mare căutare fiindcă nu conțin colesterol. Nu necesită o hrană deosebită și sunt rezistente la boli. O cerinţă specială, însă, presupune protejarea lor de umezeală şi apă”, mai adaugă bărbatul.

Cea mai productivă găină

Plimbându-ne agale printre fascinantele „exponate” ne lovim cu privirea de o altă rasă de-un farmec aparte. „Este vorba despre rasa Australorp. Am venit aici cu două varietăți de culoare. Negru și albastru. Sunt păsări de expoziție, în vârstă de 7 luni. Provin dintr- o matcă din Germania, Ungaria, Austria și Danemarca. Găina ajunge undeva la 3 kilograme, chiar la 4. Sunt cele mai ouătoare din lume, undeva la 6 luni încep oatul. Fac undeva la 364 - 365 de ouă, din 365 de zile ale anului și asta spune totul”, ne mai deslușește un alt crescător.

Mame devotate

O virtute specială a găinilor din rasa Mătase Japoneză este că sunt mame foarte dedicate misiunii lor. Clocesc cu multă grijă ouăle, uneori până la extrema în care este necesar să fie îndemnate să se hrănească. Atenţia excesivă de care dau dovadă le transformă în mame-surogat ideale pentru alte specii. Sunt crescători de păsări care pun în cuibarul găinilor Mătase Japoneză ouă de păun sau fazan. „Poți pune sub ele orice fel de ou. Cred că de struț nu. Dar cine să mai știe? Ar cloci și luna dacă ar avea loc sub ele!”, conchide Dumitru Zoarcă.

Cea mai mică prepeliță din lume

„În Asociația Pajura suntem cam 70 de persoane. Eu stau în Popești Leordeni și dețin mai multe tipuri de păsări. De carne, mixte, ușoare, ornamentale”, ne explică un alt crescător, Dumitru Zoarcă, care se dovedește la fel de îndrăgostit de această îndeletnicire. „Este o afacere de familie. Noi nu prea vindem cine știe ce. Doar pentru întreținerea lor, trebuie să mai vinzi cât de cât din efectivul pe care îl ai. Mai mult participăm la fel de fel de evenimente, de expoziții etc”, adugă interlocutorul nostru, dialogul fiind bruiat de tot felul de cotcodăceli și pițigăieli. Suntem inițiați în caracteristicile unor rase, de toate dimensiunile și de o multitudine de varietăți de culoare. „Avem rasa Cochinchina uriaș, cu varietăți de culoare galben, vărgat, plus negru. Asta este tare frumoasă”, ne indică Dumitru Zoarcă un cocoș din rasa pitică Chabo, după care continuă: „Farmecul lor este să aibă picioruțele foarte scurte, coada să fie lipită de creastă și aripile să meargă târâș, adică pe jos”. Într-o cușcă observăm niște puiuți simpatici. „Sunt prepelițe chinezești, nu sunt pui, sunt mature. Este cea mai mică din lume”, ne sparge curiozitatea, crescătorul.