Ministrul Toader a dezvăluit că Arhiva SIPA a fost sat fără câini

Ministrul Toader a dezvăluit că Arhiva SIPA a fost sat fără câini

El a fost audiat la Comisia parlamentară de anchetă unde a arătat că la dosare se intra după simpla prezentare a unui ordin, iar mulţi „vizitatori” nu aveau certifi cat ORNISS

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus ieri că de când a venit la minister a fost avertizat de o persoană publică că la noul său loc de muncă există o bombă ce ticăie şi de care trebuie să aibă grijă. El a fost primul audiat de către Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, ocazie cu care a mai mărturisit că „pe cine întrebai despre arhiva SIPA parcă îi dădeai foc”.

„Cam ştiu despre ce este vorba”

Tudorel Toader a declarat că în arhiva SIPA sunt mai multe categorii de documente, între care şi unele care conţin informaţii despre viaţa privată a unor persoane. „Eu am intrat în arhivă şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul: cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP. O absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să îşi dovedească grupa, gradaţia, vechimea şi celelalte, să-şi ia şi ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărţi de muncă”, a arătat Toader.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt şi informaţii privind viaţa privată”

Ministrul a precizat că în arhivă sunt şi informaţii legate de viaţa privată a unor persoane: „Am prezumat că acolo sunt şi informaţii privind viaţa privată. Şi sunt. Acelea privind viaţa privată (...) s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informaţii, are acces să le vadă. Spuneam eu, mai în glumă, mai în serios, are şansa să-şi aducă aminte ce a făcut. Poate a mai uitat ce a făcut şi atunci revede şi rememorează”.

O parte va merge la Arhivele Naţionale

Toader a mai spus că o a treia categorie de informaţii pot fi cele care ţin de Arhivele Naţionale: „Documentele acelea nu trebuie să stea în arhivă. Ele trebuie duse la Arhiva Naţională. După aceea, pot fi secrete de stat şi ele pot fi transferate la Arhiva SRI sau ţinute într-o arhivă a Ministerului Justiţiei. O ultimă categorie, cea a înscrisurilor, documentelor care pot avea caracter clasificat strict secret de serviciu. Şi atunci, ministrul Justiţiei, dacă el le-a secretizat la nivelul secret de serviciu, văzând conţinutul, el poate să le secretizeze şi ce vede acolo, iarăşi se împarte pe categorii. Că poate fi o informaţie vizând comiterea unei infracţiuni şi atunci are obligaţia să sesizeze procurorul, poate fi o informaţie vizând viaţa privată”.

Dosar DIICOT

Ministrul Justiţiei a ară- tat că a solicitat ORNISS să îi comunice dacă persoane care au intrat în arhivă aveau certificat şi că a înaintat documentaţia pe această temă către DIICOT. „Am trimis către ORNISS şi am solicitat: „domnule pre- şedinte, vă rog să-mi spuneţi dacă X, Y şi mai departe, la data la care au intrat în arhivă, aveau sau nu certificat”. Şi mi-au răspuns. Dar ministrul Justiţiei nu face acuzaţii. Şi atunci, ca să fiu eu la adăpost şi ca să respect legea şi competenţele mele, n-am ieşit în public să spun că ăla a intrat şi avea, celălalt a intrat şi n-avea, celălalt a intrat de trei ori şi o dată n-avea şi de două ori avea certificat. Ştiam, şi ştim cu toţii, că DIICOT a fost sesizată cu fapte legate de arhiva SIPA. Am vorbit cu procurorul şef şi i-am făcut adresa de înaintare prin care i-am comunicat ceea ce alţii mie miau comunicat: cine a intrat în arhiva, ce spune ANP despre certificate, ce spune Ministerul Justiţiei, ce spune ORNISS. Le-am înaintat această documentaţie cu propunerea mea să o conexeze la lucrarea pe care ştim cu toţii că o au în lucru”, a detaliat Tudorel Toader.

Comisia parlamentară va vizita arhiva

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, Şerban Nicolae, a anunţat că la şedinţa de miercurea viitoare vor fi invitaţi foştii miniştri ai Justiţiei Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu şi Cătălin Predoiu. După audierea acestora, membrii comisiei vor face o vizită la sediul Administraţia Naţională a Penitenciarelor, unde este depozitată arhiva fostei SIPA/DGPA. „Vom intra în arhivă, fără a avea acces la informaţii, pentru că nu se apucă nimeni să intre în calculatoare sau să citească documente de acolo, nici n-am avea voie, nici n-ar fi util pentru ce am avea noi de făcut, ci să ne facem o impresie asupra modului în care a fost utilizat acest spaţiu: cum a fost el amenajat, ce măsuri de siguranţă s-au luat, camere de vederi, personal de pază, număr de intrări, de guri de acces şi aşa mai departe”, a precizat Şerban Nicolae.

Intrau când intrau şi plecau când plecau

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că i se pare „nefiresc” faptul că nu există o evidenţă a celor care au intrat în arhiva SIPA. La întrebarea sa - cum intrau? -adresată celor de la ANP, unde este arhiva, i s-a răspuns: „Domnule ministru, veneau cu ordinul la dânşii, arătau ordinul şi plecau. Păi la ce oră veneau? La ora la care veneau. Şi la ce oră plecau? La ora la care plecau. Şi nu consemnaţi? Nu. Şi noi ştim de câte ori au intrat? Avem condică? N-avem. Eu cred că lucrul este absolut nefiresc”, a afirmat ministrul, la audierea în Comisiei.