Editura Evenimentul si Capital

Ministrul Toader a dezvăluit că Arhiva SIPA a fost sat fără câini

Tudorel Toader. FOTO: MARIUS VLAD
Autor: | | 1 Comentarii | 1272 Vizualizari

El a fost audiat la Comisia parlamentară de anchetă unde a arătat că la dosare se intra după simpla prezentare a unui ordin, iar mulţi „vizitatori” nu aveau certifi cat ORNISS

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus ieri că de când a venit la minister a fost avertizat de o persoană publică că la noul său loc de muncă există o bombă ce ticăie şi de care trebuie să aibă grijă. El a fost primul audiat de către Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, ocazie cu care a mai mărturisit că „pe cine întrebai despre arhiva SIPA parcă îi dădeai foc”.

„Cam ştiu despre ce este vorba”

Tudorel Toader a declarat că în arhiva SIPA sunt mai multe categorii de documente, între care şi unele care conţin informaţii despre viaţa privată a unor persoane. „Eu am intrat în arhivă şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul: cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP. O absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să îşi dovedească grupa, gradaţia, vechimea şi celelalte, să-şi ia şi ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărţi de muncă”, a arătat Toader.

„Sunt şi informaţii privind viaţa privată”

Ministrul a precizat că în arhivă sunt şi informaţii legate de viaţa privată a unor persoane: „Am prezumat că acolo sunt şi informaţii privind viaţa privată. Şi sunt. Acelea privind viaţa privată (...) s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informaţii, are acces să le vadă. Spuneam eu, mai în glumă, mai în serios, are şansa să-şi aducă aminte ce a făcut. Poate a mai uitat ce a făcut şi atunci revede şi rememorează”.

O parte va merge la Arhivele Naţionale

Toader a mai spus că o a treia categorie de informaţii pot fi cele care ţin de Arhivele Naţionale: „Documentele acelea nu trebuie să stea în arhivă. Ele trebuie duse la Arhiva Naţională. După aceea, pot fi secrete de stat şi ele pot fi transferate la Arhiva SRI sau ţinute într-o arhivă a Ministerului Justiţiei. O ultimă categorie, cea a înscrisurilor, documentelor care pot avea caracter clasificat strict secret de serviciu. Şi atunci, ministrul Justiţiei, dacă el le-a secretizat la nivelul secret de serviciu, văzând conţinutul, el poate să le secretizeze şi ce vede acolo, iarăşi se împarte pe categorii. Că poate fi o informaţie vizând comiterea unei infracţiuni şi atunci are obligaţia să sesizeze procurorul, poate fi o informaţie vizând viaţa privată”.

Dosar DIICOT

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:26 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 18:52 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate