Editura Evenimentul si Capital

Ministrul Sănătăţii a participat la dezbaterea pe legea prevenţiei din Camera Deputaţilor. Dintre deputaţi, doar 85 au fost prezenţi.

Autor: | | 0 Comentarii | 225 Vizualizari

O dezbatere privind strategia Ministerului Sănătăţii pentru asigurarea serviciilor medicale de calitate, dar şi legată de proiectul prevenţiei a avut loc azi la Camera Deputaţilor la "Ora Guvernului". La dezbatere a participat şi ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministrul Sănătăţii:

  • Fără doar şi poate e un subiect nu doar important şi la modă în întrega comunitate europeană. E un subiect atât de delicat. Vă explic de ce. Orice intervenţie se poate face pe baza dovezilor medicale. Vorbim de mai multe boli şi diagnostice.
  • Eforturi pentru un program de screening se fac din 2009. A face teste screening presupune mai multe. Există un pilot pe care îl vom dezvolta şi la cancerul de sân şi la cancerul de colon.
  • Programul Educaţie pentru Sănătate va fi lansat în prima formă la semnarea acordului cu OMS. De ce nu putem face lucrurile peste noaste? Acest lucru se face în decenii. Experienţa altor ţări ne-o arată. Este, totuşi, un lucru bun că speranţa de viaţă a crescut cu cinci ani de zile

La randul sau, social-democratul Nicoale Bănicioiu a critica legea prevenţiei în sănătate propusă de PNL afirmând că s-ar impune creşterea finanţării Ministerului Sănătăţii pentru continuarea programelor de prevenţie şi extinderea lor şi nu impunerea unor restricţii şi ''pedepsirea bolnavului care are o patologie foarte gravă''.

 ''Constat că cei care au iniţiat legea nu sunt prezenţi, nu sunt decât doi dintre colegi. Mă aşteptam ca măcar doamna preşedinte Gorghiu să fie în sală mai ales că era un proiect important pentru domnia sau sau măcar aşa ne-a anunţat. M-aş fi bucurat să fie în sală mai mulţi colegi parlamentari'', a declarat fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PSD Nicolae Bănicioiu, de la tribuna Parlamentului, în faţa a doar 86 de deputaţi din totalul de 381.

Solicitarea a venit din partea grupului parlamentar al PSD, iar tema propusă pentru dezbatere este "Strategia Ministerului Sănătăţii pentru asigurarea serviciilor medicale de calitate de sănătate publică în conformitate cu nevoile populaţiei. Poziţia MS faţă de proiectul legislativ legea prevenţiei în sănătate", potrivit Agerpres.

Deputaţii liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenţie în sănătate, care prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenţie pot fi obligaţi să suporte, parţial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Potrivit proiectului de lege, care se află în dezbatere publică până la 1 martie, prevenţia se desfăşoară în baza unei politici şi a unei strategii pe termen mediu şi lung, materializate sub forma unui program naţional de prevenţie multianual, care are subprograme anuale.

Pagina 1 din 1


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate