Editura Evenimentul si Capital

Ministrul Muncii, Rovana Plumb: „Victor Ponta nu pleacă din echipa de conducere a PSD”

Dan Andronic si Rovana Plumb
Autor: | | 3 Comentarii | 438 Vizualizari

Dan Andronic: Cât de profundă este criza în PSD?

Rovana Plumb: Sigur că PSD trece printr-o perioadă grea, este firesc și normal să existe preocupare, să existe îngrijorare. Dar, pot să vă asigur că am trecut de multe ori prin aceste momente grele și, de fiecare dată, răspunsul nostru a fost cel de unitate și de solidaritate. PSD este format din oameni, din mulți oameni care au calități incontestabile, de lideri politici, lideri naționali, lideri la nivel de teritoriu, dar, în special, activiștii noștri. Cei care se ocupă și vin primii în întâmpinarea problemelor oamenilor - și mă refer aici la primarii noștri, la consilierii noștri locali, la consilierii județeni, președinți de consilii județene și, bineînțeles la echipa guvernamentală. Vreau să vă spun că sunt foarte mândră că fac parte din guvernul condus de Victor Ponta și că am onoarea să fiu alături de el, din 2012, și să facem lucruri bune pentru oameni.

- Sună foarte bine cemi spuneți, dar, pe de altă parte, aveți peste 1.000 de primari cu dosare penale, din 15 membri în conducere, vreo nouă au probleme, fiind condamnați, inculpați sau în diverse alte faze la DNA, ceea ce duce la o situație extrem de gravă în PSD. Eu nu cred că a mai existat o asemenea perioadă în istoria PSD-ului cu asemenea încărcătură penală.

- Este adevărat că trecem printr-un moment și printr- o etapă, aș putea spune, în care încărcătura la nivelul membrilor noștri de partid este foarte mare, privind situațiile la care dumneavoastră vă referiți. Dar, este tot atât de adevărat că avem această capacitate de a merge în continuare și sunt convinsă de acest lucru. Sigur că sunt momente grele.

- Mai aveți lideri? Mai sunt oameni care nu au probleme?

- Avem lideri, și spun cu toată convingerea acest lucru. Mă uit la colegii mei, să spunem din Comitetul Executiv Național, oricare dintre ei poate deveni lider național. Sunt 92 de membri ai Consiliului Național, colege și colegi, care pot fi lideri la nivel național, și care sunt lideri

 - Ce le veți spune mâine (miercuri – n.red. – când a avut loc CExN)?

- Le voi spune că vin în fața lor cu propunerea ca PSD săși continue proiectul de guvernare, le propun să lucrăm în echipă, care să fie formată din toți cei care, astăzi, reprezintă pe cei 700.000 de membri de partid, alături de care sunt milioanele de cetățeni. Le spun că trebuie să mergem înainte cu fermitate, că agenda și direcția noastră, a PSD, ca lider al Coaliției la guvernare, este neschimbată, că avem un proiect concret pentru România, că avem obiective pe care ni le-am asumat și pentru care am primit votul de încredere al românilor în 2012 și că avem nevoie în continuare să urmăm această direcție și să răspundem cetățenilor.

- Dar faptul că sunteți femeie nu face ca acest mesaj să pară ușor mai moale, mai ... Știu că, pe de altă parte, la PSD există o tradiție în promovarea femeilor. V-au luat-o liberalii înainte, de data aceasta, și au un președinte femeie.

- PSD întotdeauna a fost deschis acestui curent și acestui principiu al egalității de șanse. Și a fost întotdeauna deschis promovării femeilor în actul decizional. Forța partidului nostru și forța unui lider sunt date de echipa cu care lucrează.

- Deci veți face echipă cu Liviu Dragnea?

- Voi face echipă cu toți cei care consideră că PSD...

- Liviu Dragnea credeți că va face echipă cu dumneavoastră?

- Nu știu, dar lucrez cu Liviu Dragnea din 2004, de când a venit în PSD. Eu sunt din 1994, am 21 de ani de când sunt atașată valorilor social- democrate și voi rămâne în continuare la fel de atașată principiilor care m-au ghidat în activitatea mea politică.

- Miercuri vă veți întâlni și veți valida sau nu această situație... Comitetul Executiv poate lua mai multe decizii... (n.red. - ședința CExN a avut loc)

- M-am bucurat de sprijinul colegilor mei din Biroul Permanent...

- Și v-au confirmat interimatul...

- În cadrul Comitetului Executiv se va confirma interimatul.

- Sau nu.

- Sau nu.

- Există și această posibilitate?

- Există și această posibilitate, dacă, bineînțeles, vor mai exista și alte candidaturi. Toate vor fi supuse validării.

- Vă așteptați și la o altă candidatură, în afară de cea a lui Liviu Dragnea?

- Oricare dintre colegii mei din Comitetul Executiv Național poate să candideze pentru a prelua și a asigura interimatul până la congres. Aș vrea să fac o precizare: aici este vorba de asigurarea interimatului, până la următorul congres.

- Este ordinar sau extraordinar?

- Cel ordinar are loc în 2017. Congresul extraordinar, conform statutului în vigoare al partidului, poate fi convocat de Comitetul Executiv, de Consiliul Național, de grupurile parlamentare sau de către 16 organizații județene.

- Într-una din aceste situații...

- Ori, ori, ori, ori...sunt patru situații.

- Nu toate la un loc.

- Nu.

Povestea demisiei lui Ponta

Dan Andronic: Când v-a spus Victor Ponta că demisionează? De fapt, a demisionat sau nu? Suntem într-o nebuloasă. Există o demisie scrisă?

Rovana Plumb: Nu există o demisie scrisă.

- Deci nu a demisionat?

- Este clar că Victor Ponta a spus că se retrage din această funcție. Ca să nu mai fie nici un fel de comentarii, s-a făcut această precizare în cadrul Biroului Politic Permanent. Însă Victor Ponta rămâne liderul incontestabil al politicii românești și este primul-ministru al Guvernului României.

- De acord, asta cu primulministru mi-e clar, dar tot nu înțeleg cum se poate retrage formal. Deci, dumneavoastră vă întâlniți la Comitetul Executiv fără să aveți vreun act scris din partea actualului președinte?

- Ba da, de dinainte de a pleca pentru a-și face operația în Turcia, Victor Ponta, în calitate de președinte al PSD, a delegat, conform statutului partidului, atribuțiile de președinte președintelui Consiliului Național...

- Adică dumneavoastră...

- Mie... care, în conformitate cu statutul partidului, conduce partidul între cele două guverne...

- Când v-a spus Victor Ponta că demisionează?

- Am avut o discuție cu Victor Ponta înainte de a transmite scrisoarea către colegii noștri de partid. În acea dimineață de duminică am aflat despre decizia pe care a luat-o. Este un act responsabil de care a dat dovadă.

- De ce îl considerați un act responsabil?

- Pentru că Victor Ponta este întotdeauna consecvent principiilor după care se ghidează. Am spus foarte clar, și s-a adoptat la Consiliul Național o rezoluție, o rezoluție prin care au fost stabilite anumite filtre, să spunem...

- Văd că nu prea se mai ține cont de ele...

- Până acum s-a ținut cont de acest lucru, dar Victor Ponta cred că știe cel mai bine ce are de făcut. Victor Ponta nu pleacă din echipa de conducere a PSD, el, în calitatea pe care o are, de prim-ministru al României, este vicepreședinte al partidului și participă la toate reuniunile politice pe care le avem, indiferent de nivel, Comitet Executiv, Birou Permanent, Consiliu Național și, bineînțeles, participă în cadrul reuniunilor coaliției la guvernare, alături de partenerii noștri politici, UNPR și ALDE.

Ion Iliescu, foarte supărat pe premier

Dan Andronic: Sunt curios: ce v-a spus domnul președinte Iliescu când a venit la ședința PSD? Pentru că este un om care a trecut prin multe guvernări.

Rovana Plumb: Domnul pre ședinte Iliescu, în vervă ca de obicei.

- Domnului Iliescu îi plac situațiile de genul ăsta în care alții sunt fugăriți.

- I-a spus domnului premier Victor Ponta că este foarte supărat pe el, pentru că nu a anunțat și nu s-a consultat cu el înainte de a lua această decizie.

- Deci nu s-a sfătuit cu domnul Ion Iliescu?

- Asta rezultă: că nu s-a consultat cu domnul președinte Iliescu. Domnul președinte Iliescu a fost supărat și a spus că e o mare responsabilitate pe care o are și că tot guvernul și partidul depind de poziția, decizia pe care o ia Victor Ponta în calitatea lui de prim-ministru. Și că în fața acestei situații, gesturile sau deciziile trebuie să fie luate în urma consultării cu colegii.

- Cu alte cuvinte Ion Iliescu ar fi fost de acord ca Victor Ponta să rămână președinte al PSD?

- Toți colegii din BPN, dar absolut toți, au cerut lui Ponta să revină asupra deciziei de a pleca din fruntea partidului.

- Și de ce nu a revenit asupra deciziei?

- Pentru că este consecvent în ceea ce privește deciziile pe care le ia.

- Sunt situații în care consecvența nu te ajută, ne aflam în fața unei situații.

- Dar consecvența e o calitate.

- Depinde.

- Și cred că oamenii politici trebuie să fie consecvenți și să își mențină principiile pe care le urmează.

- O altă curiozitate de jurnalist: dar Gabi Oprea ce a spus? Că a participat la două ședințe destul de tensionate ale PSD, pe vremea când era premier interimar și dumneavoastră președinte interimar la partid.

- Domnul Gabriel Oprea, ca președinte al UNPR, a participat la Birourile permanente chiar și când Victor Ponta se afla la Istanbul. Participă și în continuare. A reiterat foarte clar mesajul că avem o coaliție la guvernare stabilă, a luat act de faptul că Biroul Politic Permanent m-a mandatat pentru a asigura interimatul pe perioada până la Comitetul Executiv și că îl sprijină pe Victor Ponta ca prim-ministru al României.

- Credeți că trebuie organizat un Congres extraordinar sau trebuie lăsat după alegerile de după 2016? Și vă rog să-mi și argumentați de ce sunteți pentru o variantă sau alta.

- Domnule Andronic, nu voi fi decât pentru varianta care va fi discutată de colegii mei, nu s-a discutat încă despre acest lucru.

- Dar trebuie să aveți o opțiune.

- Nu pot să-mi formez încă o opțiune.

- Oricum difuzarea emisiunii este după Comitetul Executiv, deci nu riscați nimic.

- Nu are legătură, vă spun ce am declarat și sunt consecventă cu declarația pe care am făcut-o, începând de duminică, atunci când toți colegii mei au primit scrisoarea din partea președintelui Ponta, aceea de a se retrage din funcție. Am spus că în momentul de față noi avem două obiective majore: menținerea guvernării, pentru a continua măsurile bune pentru cetățeni, și câștigarea alegerilor de anul viitor. În partid trebuie să fie liniște și unitate pentru a putea, în perioada imediat următoare, să desemnăm candidații, să ni-i alegem și să începem pregătirea pentru alegeri.

PES nu i-a cerut nicio clipă să plece din fruntea Guvernului

Dan Andronic: S-a spus că au existat și presiuni din partea PES, organizația socialiștilor europeni, ca Victor Ponta să plece din fruntea partidului. Este adevărat?

Rovana Plumb: Nu este adevărat. Eu sunt membru în conducerea PES, am avut această onoare de a fi sprijinită de PSD și de a fi aleasă la congresul care a avut loc acum două luni, la Budapesta. Nu este adevărat. Nu s-a cerut nicio clipă de către colegii noștri din PES o demisie a lui Victor Ponta.

- Dar cum privesc ei, la ora actuală, situația? Bănuiesc că stați de vorbă cu ei.

- Bineînțeles că vorbesc cu ei... Cum privesc situația? Pentru ei, linia principală de mesaj a fost aceea că în niciun stat democratic nu poate un guvern să plece decât tot printr-o procedură democratică.

- Vă referiți la faptul că Victor Ponta, fiind inculpat într-un dosar...

- Într-un dosar care nu are nicio legătură cu fapte de corupție...

- Într-un dosar instrumentat de DNA, care automat înseamnă luptă anticorupție.

- Da...

- Nu poate sau poate n-ar trebui suspendat de președintele Klaus Iohannis....

- Nici nu poate conform procedurilor, dar…

- Asta îmi spuneți, nu? Ar fi o procedură nedemocratică.

- Ar fi o procedură nedemocratică să se dea jos un guvern, altfel decât prin procedură democratică, în Parlament.

- V-au transmis în mod explicit acest lucru?

- Am discutat cu ei în mod explicit, da, dar bineînțeles toate aceste discuții s-au purtat și se poartă în permanență, pentru că PES privește cu mult optimism și câteodată ia și exemplu de la modul în care Guvernul Ponta își face datoria în România.

- I-ați transmis lui Valeriu Zgonea care a susținut că PSD ar fi într- o criză, că nu trebuie create crize artificiale la nivelul formațiunii politice din care faceți parte, mai mult decât este cazul. Am văzut și un mesaj din care se puteau înțelege multe, postat pe Facebook de președintele Camerei. A devenit lupta anticorupție o miză în lupta pentru șefia PSD? Care e de partea DNA, care e împotriva DNA, atrăgându-și sau nu simpatia colegilor?

- Eu cred că trebuie să separăm planurile.

- Dar știți că, în primul rând, politicienii ar trebui să le separe.

- Nu are nicio legătură lupta anticorupție pe care o susținem și cred că, prin măsurile de combatere a evaziunii fiscale, care este o componentă a unui flagel negativ, am demonstrat că suntem împotriva acestei evaziuni fiscale, suntem împotriva actelor de corupție, susținem statul de drept și nu trebuie să amestecăm planul politic, politicul trebuie să-și facă tot ceea ce...

- Am înțeles, sună foarte bine.

- Toate aceste lucruri cred că vor fi lămurite în viitorul foarte apropiat. Din punctul nostru de vedere, ca și politicieni, întotdeauna am spus că sprijinim justiția, luptăm împotriva corupției și ce trebuie să facem noi e ce știm cel mai bine: să facem inițiative legislative care să ajute cetățenii.

Bătălia pentru alegerile locale

Dan Andronic: În mai vor fi alegeri locale, nu?

Rovana Plumb: În mai, iunie vor fi alegerile locale...

- Ceea ce înseamnă că în mai, aprilie, început de mai, sfârșit de aprilie vorbim de campania electorală deja.

- De la începutul anului 2016, după cum bine știți, începem partea de pre-campanie.

- Să nu mai vorbim de partea de selecție a candidaților...

- Anul acesta este nevoie să facem tot ceea ce ține de noi, din punct de vedere politic, pentru a putea desemna candidații noștri, pentru a-i pregăti. În sensul acesta am spus că nu trebuie să fie o grabă în ceea ce privește congresul, dar - așa cum am spus mai devreme - în ceea ce privește decizia, ea trebuie să fie luată și asumată de una dintre cele patru foruri și în consultare cu colegii, când pentru Partidul Social Democrat trebuie organizat un congres.

Rovana Plumb: La ECOFIN nu a existat niciun fel de oponență la Codul Fiscal

Dan Andronic: Spuneți că trebuie păstrată guvernarea, dar pe de altă parte PSD pare, cel puțin, hai să zic, în ultimele două săptămâni, într-o defensivă permanentă. De la plecarea lui Victor Ponta în Turcia, lucrurile au început să capete acel fenomen al bulgărelui de zăpadă. Nu credeți că și ieșirea de la guvernare este o variantă poate mai bună decât rămânerea, păstrarea postului de prim-ministru? Poate că un alt guvern ar ajuta din punct de vedere politic mult mai mult PSD.


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Vergil Matei

Trei ipostaze de mitingeală

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Florian Bichir

Masoneria şi Mica Unire

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Adrian Pătruşcă

Mucenicul din Ankara. SFÂNTUL ZILEI

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate