Editura Evenimentul si Capital

Ministrul Justiției va cere suplimentarea numărului de posturi din Serviciile de probațiune. Premieră: numărul condamnaților în libertate, mai mare decât cel al deținuților din penitenciare!

Noul ministru al Justitiei, Raluca Prună, promite ca serviciile de probatiune reprezintă o prioritate pe agendă
Autor: | | 0 Comentarii | 3704 Vizualizari

Ministrul Justiției, Raluca Prună, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Serviciilor de probațiune, pentru a încerca să rezolve din solicitările lor, după ce aceștia, în urmă cu aproximativ o săptămână, au protestat față de volumul uriaș de muncă, urmare a prevederilor noilor coduri penale. Atunci ei au suspendat lucrul cu publicul și cu persoanele condamnate la pedepse alternative, aflate sub supravegherea specialiștilor Serviciilor de probațiune.

Ministrul justiției, Raluca Prună, s-a întâlnit astăzi, 29 ianuarie 2016, cu reprezentanți ai serviciilor de probațiune.La finalul întâlnirii, ministrul justiției a declarat: „Serviciile de probațiune reprezintă o prioritate pe agenda mea și consolidarea lor se va face treptat. În acest sens, voi cere suplimentarea în anul 2016 a numărului de posturi la nivelul serviciilor de probațiune și voi promova adoptarea regulamentelor de aplicare a legilor 252/2013 și 253/2013 și a statutului personalului de probațiune.’’, se arată în comunicatul de presă remis redacției EVZ.

Adoptarea noului cod penal a produs schimbări de substanță cu privire la sancțiunile și măsurile neprivative de libertate. În acest context, față de vechile reglementări, s-a extins considerabil aria sancțiunilor și măsurilor comunitare, în toate acestea existând obligații specifice de supraveghere din partea consilierului de probațiune. Toate aceste reforme atrag necesitatea modernizării sistemului de probațiune si a alocării de fonduri corespunzătoare în acest sistem.

Informații generale

"În anul 2014, 399 de persoane din cele 26.749 aflate în supravegherea serviciilor de probațiune au fost condamnate pentru săvârșirea de noi infracțiuni în perioada termenului de supraveghere. Aceste cifre demonstrează că, similar altor state, măsurile alternative pot contribui la diminuarea ratei de recidiva prin intervenții specializate care țintesc cauzele comportamentului infracțional", susține MJ.

La 15 octombrie 2015, în supravegherea serviciilor de probațiune se aflau 37.817 persoane în executarea unor măsuri sau sancțiuni neprivative de libertate. Este pentru prima dată când România înregistrează mai multe persoane aflate în executarea unor măsuri alternative neprivative de libertate decât cele custodiate în sistemul penitenciar.

Ce n-au făcut fostul ministru al Justiției

După adoptarea noilor coduri în materie penală, a fost adoptat de către CSM și Ministerul Justiției un plan de implementare a noului Cod penal și Cod de procedură penală. Cu toate acestea, atribuții care stăteau în puterea Ministerului Justiției și a Executivului nu au fost îndeplinite, conform planului, în mandatul lui Robert Cazanciuc la Justiție, înregistrându-se restanțe serioase. Astfel, din cele aproape 1000 de angajări care ar fi trebuit să aibă loc în Serviciile de probațiune s-au făcut foarte puține(neatingând ordinul sutelor - conform surselor EVZ). "Documentele care trebuia aprobate stăteau la mapa ministrului Justiției cu lunile și tot degeaba. Totul s-a mișcat foarte greu în minister în timpul mandatului lui Robert Cazanciuc! Totul era blocat!", ne-au precizat surse judiciare.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate