Ministrul Justiției nu știe dacă persoanele care au intrat în arhiva SIPA aveau certificate ORNISS

Ministrul Justiției nu știe dacă persoanele care au intrat în arhiva SIPA aveau certificate ORNISS

Tudorel Toader a cerut la ORNISS informații legate de cei care au avut acces la documente. Aceleași informații le-a cerut și Evenimentul zilei, dar ni s-a spus că ele nu sunt de interes public.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader (foto), a declarat, ieri, că a cerut informaţii directorului Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) referitor la cei care au intrat în arhiva SIPA, că să vadă dacă aceştia aveau sau nu dreptul de acces la secrete de stat. Aceleași informații le-am cerut și noi, ca ziariști, de la ORNISS, dar răspunsul oficial a fost că ele nu pot face obiectul unor informări publice. Așa cum semnala Evenimentul zilei, în dezvăluirile din serialul „Noi suntem statul”, în arhiva documentelor secret de stat de importanță deosebită, SSID, s-a intrat încă din prima zi de mandat a fostului ministru, Monica Macovei, în ianuarie 2005. Lucrătorii instituției au făcut publice dezvăluiri despre cum fostul ministru a intrat în arhivă împreună cu fostul său consilier, jurnalistul Dan Tapalagă.

Conform dezvăluirilor, cei doi au intrat seara, în jurul orelor 20.00, și au stat acolo până la ora 02.00 dimineața. Atunci, despre cei doi s-a spus că au plecat din arhivă luând mai multe documente, dar și registrele cu intrări - ieșiri. Pe de altă parte, în anul 2006, fostul ministru Monica Macovei a desemnat o echipă care ar fi trebuit să consulte arhiva. Raportul acestora nu a fost explicit cu privire la mai multe documente despre care s-a susținut că au fost copiate. Mai mult, Robert Cazanciuc a povestit despre intrarea în arhivă, în decembrie 2013, a unui consilier de-al său, ofițer SRI, spunând că acesta a ajuns în incintă pentru a schimba un bec.

CSM nu trebuia să fie consultat

Ne puteți urmări și pe Google News

„CSM nu este avizator pe hotărâri de Guvern”, a declarat, ieri, ministrul Justiției în legătură cu informațiile potrivit cărora nu ar fi existat un aviz al CSM privind desecretizarea arhivei SIPA. „Doamna fost ministru Prună, anul trecut, a inițiat Hotărârea de Guvern și a avut o maximă deschidere. A solicitat punct de vedere de la CSM, de la Ministerul Public, de la Înalta Curte, de la DNA, de la DIICOT, de la asociațiile magistraților. Ministerul Justiției a primit punctele de vedere de la fiecare. (...)După părerea mea, e o totală transparență pentru elaborarea acestei Hotărâri de Guvern”, a afirmat Toader, la sediul CSM.

Nici o zi fără discuții despre pragul la abuzul în serviciu

Augustin Lazăr, procurorul general al României, se plasează împotriva ministrului Justiției, pe tema stabilirii unui prag minim valoric al infracțiunii de abuz în serviciu, acesta și-a exprimat punctul de vedere într-un comunicat de presă. Astfel,Tudorel Toader a anunțat că va propune introducerea unui prag, ca urmare a deciziei CCR de săptămâna trecută, Lazăr afirmă că Ministerul Public își menține opinia împotriva unei asemenea măsuri. „Noi deja avem un punct de vedere al Ministerului Public și îl găsiți pe site”, a declarat Augustin Lazăr. La insistențele reporterilor, procurorul general a răspuns: „Noi avem un punct de vedere fără prag”